ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αθωράκιστα στον κορωνοϊό τα σύνορα

Χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο συνεχίζει να γίνεται η είσοδος αλβανών υπηκόων από τους μεθοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Μέρτζιανης, με τους αστυνομικούς και τους τελωνειακούς υπαλλήλους να εκφράζουν φόβους για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα σύνορα με την Αλβανία δεν έχουν ανοίξει για όλους, ωστόσο καθημερινά ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη δεκάδες εκατοντάδες άνθρωποι, είτε ομογενείς είτε άλλοι που έχουν άδεια διαμονής και εργασίας στη χώρα μας. Και δεν είναι λίγοι, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων Ανέστης Κωνσταντινίδης, μόνο την Κυριακή υπήρξαν 2.500 αφίξεις και αναχωρήσεις.
Από την Τετάρτη 1η Ιουλίου, βέβαια, τα σύνορα ανοίγουν για όλους και εκτίμηση είναι πως πέρα από τις μετακινήσεις πολιτών των δύο χωρών, θα υπάρχουν ακόμη και τουρίστες από την υπόλοιπη Ευρώπη, που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας μέσω Κροατίας, Μαυροβουνίου και Αλβανίας.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Μεταξύ αυτών, η αποστολή εγγράφου στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, αλλά και μία παρέμβαση στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη οικονόμου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα.
Σήμερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων Ανέστης Κωνσταντινίδης και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας επισκέφθηκαν και τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ζητώντας και τη δική του παρέμβαση, ώστε να εγκατασταθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα δύο τελωνεία και να γίνονται δειγματοληπτικά τεστ σε όσους εισέρχονται στη χώρα, όπως γίνεται σήμερα στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα και στα αεροδρόμια.
«Ζητήσαμε να υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία για να μη φτάσουμε σε καταστάσεις όπως αυτή τη στιγμή στην Παραμυθιά. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με την παντελή έλλειψη μέτρων και την ανεξέλεγκτη κίνηση των ταξιδιωτών», τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης, με τον Χρ. Γρίβα να προσθέτει από την πλευρά του: «Είναι αδιανόητο στον Προμαχώνα ή στα αεροδρόμια, όπου ο αριθμός των τουριστών που φτάνουν είναι κάποιες εκατοντάδες, να υπάρχουν εγκατεστημένα κλιμάκια ΕΟΔΥ και στην Κακαβιά που σε μια μέρα μπήκαν 2500 να μην υπάρχει. Μη γίνουν τα σύνορα με την Αλβανία το επόμενο μεγάλο πρόβλημα στη χώρα. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα».

Σταθμοί αυτόματης θερμομέτρησης

Ο κ. Καχριμάνης δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημα για την παρουσία κλιμακίων του ΕΟΔΥ, ενώ, παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η περιφέρεια Ηπείρου θα έχει εγκαταστήσει σε 20 περίπου ημέρες σταθμούς αυτόματης θερμομέτρησης στο αεροδρόμιο και στις πύλες εισόδου στην Ήπειρο.
«Είναι μια θετική εξέλιξη και τον ευχαριστήσαμε. Είναι ένα βήμα, αλλά από μόνο του δεν μπορεί να βοηθήσει σε όλες τις περιπτώσεις», ανέφερε σε δηλώσεις τους ο κ. Κωνσταντινίδης, λέγοντας ότι υπάρχει και νομικό κενό, καθώς, ακόμη κι αν προκύψει ένδειξη πυρετού, οι αστυνομικοί δεν έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν σε κάποιον την είσοδο στη χώρα.
«Αν δεν υπάρχει κλιμάκιο να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος, δεν μπορεί να βοηθήσει. Από μόνο του δε λέει τίποτα», επέμεινε και ο κ. Γρίβας, ζητώντας παράλληλα να γίνει και καθολικός έλεγχος σε αστυνομικούς και τελωνειακούς, μέσω τεστ αντισωμάτων από τον ΕΟΔΥ.

Υπέρ των ανοιχτών συνόρων ο Μ. Ελισάφ

Τη θέση ότι τα σύνορα πρέπει να ανοίξουν, αλλά με προσοχή, εξέφρασε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ερωτηθείς για τους φόβους που εκφράζονται.
«Είμαι της άποψης ότι η περίοδος του εγκλεισμού τελείωσε και δεν μπορούμε να επανέλθουμε σ’ αυτή. Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με ένα ρίσκο. Είναι μονόδρομος η τήρηση των υγειονομικών μέτρων», σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι την ίδια θέση εξέφρασε σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων, ενώ υπέρ της επιστροφής των φοιτητών στο πανεπιστήμιο από τον Σεπτέμβριο τάχθηκε και σε συνάντησή του με τις πρυτανικές αρχές.
«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τη ζωή μας “κεκλεισμένων των θυρών”. Είναι και θέμα εθνικής οικονομίας. Κατανοώ όλες τις επιφυλάξεις και τους φόβους, αλλά πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα των ανοιχτών συνόρων», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος