ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αποδοχή 1500 τόνων απορριμμάτων από τους Παξούς

Το πρώτο «ναι» -και μάλιστα ομόφωνο- για την αποδοχή απορριμμάτων εκτός Ηπείρου είπε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, κεκλεισμένων των θυρών, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, προκειμένου να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Πρόκειται για την πρώτη αποδοχή τέτοιου αιτήματος από την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου, οπότε και ξεκίνησε η σχετική συζήτηση για τα απορρίμματα της Κέρκυρας ή της Λευκάδας, γεγονός που ανοίγει την συζήτηση για αντίστοιχες ενέργειες στο μέλλον.

Η αποδοχή αφορά το αίτημα του δήμου Παξών για 1500 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων, τα οποία θα κατευθυνθούν στους ΧΥΤΑ του Ελληνικού και της Βλαχέρνας, και προφανώς αυτό που μέτρησε ήταν η μικρή ποσότητα.

Το επιχείρημα των μελών του ΦΟΔΣΑ ήταν, σύμφωνα με τον πρόεδρο Νίκο Καλαντζή, ότι πρόκειται για έναν όμορο, μικρό νησιωτικό δήμο, με τον οποίο υπάρχει συνεργασία με τον δήμο Ηγουμενίτσας σε επίπεδο τεχνικής επάρκειας. «Ένα αίτημα για 1500 τόνους απορριμμάτων δεν μπορούσε να μη γίνει αποδεκτό από τους δημάρχους της Ηπείρου, οπότε γνωμοδότησαν θετικά», σημείωσε ο κ. Καλαντζής.

Ωστόσο, όπως τόνισε, σιγά σιγά θα τεθεί στο τραπέζι και η μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιοχές εκτός Ηπείρου, κάτι που προφανώς έχει να κάνει και με το οικονομικό κομμάτι.

Όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί ο κανονισμός τιμολόγησης για τη μονάδα ΑΣΑ. «Εφόσον ολοκληρωθεί στο επόμενο συμβούλιο η ψήφιση του κανονισμού τιμολόγησης, θα ανοίξει η κουβέντα, αν μπορούμε και πόσο μας συμφέρει, αν αποφασίσουν οι δήμοι, να πάρουμε απορρίμματα και εκτός της σύμβασης του εργοστασίου, από περιφέρειες δηλαδή εκτός περιφέρειας Ηπείρου», σημείωσε.

Επίσης ομόφωνα, το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ προχώρησε στην αποδοχή των προγραμματικών συμβάσεων με την περιφέρεια Ηπείρου για την υλοποίηση των έργων επέκτασης των ΧΥΤΑ Ελληνικού και Καρβουναρίου και μετατροπής τους σε ΧΥΤΥ.

«Σημασία για εμάς έχει το υπόλειμμα, που είναι περίπου 40.000 τόνοι τον χρόνο, να μοιράζεται και στους τρεις ΧΥΤΥ. Στόχος βέβαια μακροπρόθεσμα είναι να πάμε σε μηδενική ταφή υπολείμματος», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα

Με αμοιβαία οφέλη το «ναι» στα σκουπίδια της Κέρκυρας

«Προορισμός» και για σκουπίδια η Ήπειρος

«Ο νόμος και η διαπιστωτική πράξη πάσχουν»