ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με αμοιβαία οφέλη το «ναι» στα σκουπίδια της Κέρκυρας

Την προγραμματική σύμβαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου και την ταυτόχρονη διάθεση του υπολείμματος στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Ελληνικού και Βλαχέρνας, ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το διοικητικό συμβούλιο του ΑΣΔΣΑ στη σημερινή του συνεδρίαση.

Το συνολικό κόστος διαχείρισης των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων περιλαμβάνει το κόστος διαχείρισης και διάθεσής τους στις εγκαταστάσεις του ΑΣΔΣΑ, καθώς και το κόστος μεταφοράς και εναπόθεσης του υπολείμματος της επεξεργασίας σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής. Η χρέωση για το 2023 είναι ίση με 65,25 ευρώ/τόνο, πλέον ΦΠΑ 24%. Το σύνολο του καταβλητέου ποσού εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσόν των 1.370.290 ευρώ.
Η απόφαση έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι είναι και προς όφελος των δήμων της Ηπείρου, καθώς οι 21.000 τόνοι απορριμμάτων της Κέρκυρας θα τιμολογούνται από το εργοστάσιο με βάση την υψηλότερη χρέωση της κλίμακας 1 και έτσι θα προκύψει δυνατότητα τιμολόγησης με τη φθηνότερη κλίμακα 2 20.000 τόνων σκουπιδιών από την Ήπειρο. Μένει, βέβαια, αυτό να φανεί και στην πράξη, καθώς δεν παρουσιάστηκε κάποιο στοιχείο, που να αντικρούει το επιχείρημα ότι το μειωμένο τέλος εισόδου για ποσότητες άνω των 80.000 τόνων αφορά απορρίμματα που παράγονται αποκλειστικά εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου, με βάση την υπογραφείσα σύμβαση.
Ένα δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το τι θα γίνει στην περίπτωση, που οι ποσότητες απορριμμάτων από την Ήπειρο αυξηθούν και ξεπεραστεί η χωρητικότητα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Το 2022 εισήλθαν 86.000 τόνοι απορριμμάτων από την Ήπειρο, με τη δυναμικότητα του εργοστασίου να είναι για 105.000 τόνους. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι δήμοι της Άρτας επέλεγαν να οδηγούν ανεπεξέργαστες ποσότητες απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ Βλαχέρνας, επικαλούμενοι τη μη λειτουργία των ΣΜΑ και το αυξημένο κόστος. Αν λειτουργήσουν οι ΣΜΑ και όλα τα απορρίμματα της Ηπείρου καταλήγουν στο εργοστάσιο, τότε, σε συνδυασμό και με τις μεταφερόμενες από την Κέρκυρα ποσότητες απορριμμάτων, το όριο των 105.000 τόνων μπορεί και να ξεπεραστεί.
Τον προβληματισμό έθεσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΑΣΔΣΑ Νικόλαος Καλαντζής, χωρίς ωστόσο να δώσει και πειστική απάντηση. «Εάν όλες οι ποσότητες της Ηπείρου μεταφερθούν, τότε θα πρέπει να γίνει συνεννόηση για να μην υπάρξουν θέματα», ανέφερε, προσθέτοντας πως μια περίπτωση είναι να εξεταστεί και η αύξηση της χωρητικότητας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης.
Εισηγούμενος το θέμα, ο κ. Καλαντζής τόνισε πως η απόφαση είναι στη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δε μας τιμά να ταξιδεύουν τα σκουπίδια πολλά χιλιόμετρα για να διαχειριστούν. Σημειώνεται ότι άλλοι 21.000 τόνοι σκουπιδιών της Κέρκυρας μεταφέρονται στη ΜΕΑ Κοζάνης και διαχειρίζονται από την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ).

Το ήθελαν από καιρό

Στη συζήτηση συμμετείχε και η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, που, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στο πρόβλημα που κληρονόμησε και στα γεγονότα που δυσφήμησαν το νησί και τη χώρα, τόνισε ότι ο δήμος Κέρκυρας επιθυμούσε και τα προηγούμενα χρόνια τη συνεργασία με την Ήπειρο, ωστόσο κατανοούσε πως δεν ήταν έτοιμοι οι ΧΥΤΥ.
Στην παρέμβασή της, τόνισε επίσης το ότι ο Δήμος είναι απόλυτα συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις, αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν και για τους δήμους της Ηπείρου, ενώ υπογράμμισε πως η όλη διαδικασία έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να αποκτήσει και η Κέρκυρα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων και Κομποστοποίησης. Όπως ανέφερε, σε 1-2 μήνες θα έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος και στη συνέχεια οριστικός, με το έργο να έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τους 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, που είναι το επόμενο βήμα. Κάτι, βέβαια, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ανάγκη διαχείρισης απορριμμάτων στη ΜΕΑ Ηπείρου θα υπάρχει και το 2024.

Ενστάσεις σε δύο μέτωπα

Την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης καταψήφισαν ο δήμαρχος Ζίτσας Μ. Πλιάκος και ο εκπρόσωπος του Δήμου Αρταίων Γιώργος Μπουκουβάλας, για διαφορετικούς λόγους.
Ο κ. Πλιάκος διαφώνησε με τη χαμηλότερη χρέωση έναντι των ιδιωτών –ανάμεσά τους και πολλές επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, προσθέτοντας και το ότι οι ΧΥΤΥ είναι σε οριακό σημείο μέχρι την επέκτασή τους, ενώ ο κ. Μπουκουβάλας στάθηκε μόνο στο ότι ο ΧΥΤ Βλαχέρνας είναι επιβαρυμένος.

Σχετικά άρθρα

Δήμος Ζηρού – Τρίτη θητεία θα διεκδικήσει ο Ν. Καλαντζής

Ηπειρωτικός Αγών

ΣΜΑ – Αναμένουν, αλλά δεν ξέρουν τι

«Προορισμός» και για σκουπίδια η Ήπειρος