ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ο νόμος και η διαπιστωτική πράξη πάσχουν»

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μια υπόθεση που συνεχίζει να προκαλεί προστριβές μεταξύ της περιφέρειας και του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, προστριβές που παραμένει άγνωστο που θα καταλήξουν.

Η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων που απορρέουν από τη σύμβαση σύμπραξης για τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων από την περιφέρεια στον ΑΣΔΣΑ φαίνεται ότι δεν θα γίνει ούτε άμεσα, ούτε απρόσκοπτα, με την περιφερειακή αρχή να επισημαίνει ότι υπάρχουν κενά και εκκρεμότητες που δεν επιλύονται μέσω της σχετικής τροπολογίας που ψηφίστηκε, ούτε με την υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας. Και αυτά έχουν να κάνουν και με το ίδιο το εργοστάσιο, αλλά και με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε οικονομικό επίπεδο και δεν είναι λίγες. Αφορούν δηλαδή αφενός τον καταλογισμό που έχει γίνει στην περιφέρεια Ηπείρου από το διαιτητικό δικαστήριο, αλλά και τις οφειλές των δήμων προς την περιφέρεια για την διαχείριση των απορριμμάτων.

«Ο νόμος και η διαπιστωτική πράξη για τη μεταβίβαση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων πάσχουν, γιατί έγινε κάτι επιπόλαιο και εν κρυπτώ και δεν μπορούν να υλοποιηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ερωτηθείς σχετικά.

«Ζητάνε να παραδώσουμε τη χρήση του εργοστασίου στον ΦΟΔΣΑ. Όμως από τις 21 Ιουλίου 2017 έχουμε παραδώσει, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση, τη χρήση του στην εταιρεία που σήμερα το διαχειρίζεται. Δηλαδή μας ζητάνε να διώξουμε την εταιρία (να γίνει καταγγελία σύμβασης δηλαδή), να παραλάβουμε εμείς το εργοστάσιο και στη συνέχεια να το παραδώσουμε στο ΦΟΔΣΑ Δεν έχουν προβλεφθεί αυτά τα πράγματα”, σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, προσθέτοντας πως θα αναμείνει νομικές ρυθμίσεις, που θα λαμβάνουν υπόψη την όλη πορεία του έργου από την κατασκευή μέχρι και τις ευθύνες που ανέλαβε η κάθε πλευρά με την υπογραφή της σύμβασης.

«Μας ζητάνε επίσης να παραδώσουμε περιουσιακά στοιχεία της περιφέρειας. Είναι δυνατόν ένας περιφερειάρχης να παραδώσει περιουσιακά στοιχεία χωρίς αποζημίωση όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και να κατηγορηθεί για απιστία; Αυτά γίνονται με σωστές νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με ενέργειες στο πόδι. Δεν θέλω να κρατήσω το εργοστάσιο και να έχω την ευθύνη του και άλλοι να “σφυρίζουν” αδιάφορα», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Καχριμάνης, επαναλαμβάνοντας ότι οι συσσωρευμένες οφειλές των Δήμων έχουν φτάσει τα 5 εκ. ευρώ.

«Έχουν περάσει τα πέντε εκατομμύρια οι οφειλές, ποιός θα τα αναλάβει όλα αυτά; Δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν υποχρεώσεις όχι έναντι της περιφέρειας, έναντι και όλων των δημοτών; Πρέπει τα πράγματα να γίνουν σωστά”, σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

Και επισήμως

Η περιφέρεια Ηπείρου μάλιστα απέστειλε και σχετικό έγγραφο στην διοίκηση του ΑΣΔΣΑ, ενημερώνοντας σχετικά τους συναρμόδιους φορείς, όπως το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αποκεντρωμένη, του δήμους και τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης.

Στο έγγραφο αναφέρεται πως η περιφέρεια ηπείρου αδυνατεί να παραδώσει κατά χρήση τις εγκαταστάσεις της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Ηπείρου, καθώς στις 21 Ιουλίου 2017 παρέδωσε τον χώρο του έργου στον Ιδιωτικό Φορέα της Σύμπραξης (ΙΦΣ), εταιρεία με την επωνυμία «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού», προκειμένου «να κατασκευάσει και λειτουργήσει την ΜΕΑ, συνταγέντος περί τούτου του υπό ιδία ημερομηνία πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής. Έκτοτε την χρήση του χώρου και των εγκαταστάσεών του ποιείται ο ΙΦΣ. Παράδοση της χρήσης των εγκαταστάσεων της ΜΕΑ από την Περιφέρεια Ηπείρου στον ΑΣΔΣΑ Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου προϋποθέτει κατοχή αυτών από την Περιφέρεια, η οποία μόνο με αναίτια εκ της διατάξεως του άρθρου 74 ν. 4949/2022 καταγγελία της Σύμβασης Σύμπραξης και αποβολή του ΙΦΣ από τις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ δύναται να διενεργηθεί».

Επισημαίνει ακόμη πως, η μεταβίβαση στον ΑΣΔΣΑ περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στην Περιφέρεια Ηπείρου, «ανεξαρτήτως αν διενεργείται δυνάμει διαπιστωτικής πράξης ή/και τυπικού νόμου, προϋποθέτει την προηγούμενη καταβολή πλήρους αποζημίωσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα».

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας