ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δήμος Ηγουμενίτσας- Οι σημαντικές αποκλίσεις οδήγησαν στην υπαναχώρηση

Μονόδρομο χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας την απόφαση μη συνέχισης της προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια Ηπείρου για την αναβάθμιση του ενεργειακού οδοφωτισμού του δήμου Ηγουμενίτσας, εξηγώντας επακριβώς τους λόγους της υπαναχώρησης.

Με δεδομένο ότι η συζήτηση για τον οδοφωτισμό είναι σε εξέλιξη και στον δήμο Ιωαννιτών, τα όσα αναφέρονται έχουν ιδιαίτερη σημασία και προφανώς πρέπει να ληφθούν υπόψη στις όποιες ενέργειες και αποφάσεις ακολουθήσουν.
Ένα σημείο έχει να κάνει με το κατά πόσο είναι δεσμευτική η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, με τον δήμο Ηγουμενίτσας να επιτυγχάνει την αποδέσμευσή του, χάρη στο ότι τέθηκαν όροι ελέγχου από μεριάς του δήμου, των δεδομένων και της χρηματοοικονομικής ανάλυσης (ανά έτος) για τα 14,5 έτη που θα διαρκέσει η εκμετάλλευση του δικτύου από τον ανάδοχο. Ένα άλλο σημείο αναφέρεται στο ότι, κατόπιν αλλεπάλληλων συσκέψεων και έπειτα από εκτεταμένο έλεγχο των δεδομένων και των χρηματοοικονομικών αναλύσεων από τις υπηρεσίες του δήμου, διαπιστώθηκε σημαντική απόκλιση από τα υποβληθέντα τεύχη δημοπράτησης του τεχνικού συμβούλου της περιφέρειας.
Η απόκλιση έχει να κάνει τόσο με τον υπολογισμό της κατανάλωσης ώστε να προκύψει το ποσό της συνολικής εξοικονόμησης, όσο και με την καταγραφή των λαμπτήρων. Όπως αναφέρεται, η μελέτη του τεχνικού συμβούλου της περιφέρειας Ηπείρου υπολόγισε το συνολικό κόστος ηλεκτροφωτισμού του δήμου Ηγουμενίτσας το έτος βάσης 2017, στο ποσό των 700.000 ευρώ περίπου, επί του οποίου έγιναν όλοι οι υπολογισμοί της συνολικής εξοικονόμησης και της συνολικής αμοιβής του αναδόχου μέσω του μηχανισμού ΕLENA. Όμως, η καταγραφή των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου Ηγουμενίτσας με βάση το αναλυτικό κόστος (ανά αριθ. παροχής ΔΕΗ) της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τον ηλεκτροφωτισμό οδών, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων για το έτος αναφοράς (2017) ήταν της τάξης των 436.000 ευρώ, ενώ για το επόμενο έτος (2018) υπολογίστηκε σε περίπου 441.000 ευρώ.
Αναφορικά με την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, τονίζεται ότι στους υπολογισμούς είχαν περιληφθεί λανθασμένα οι καταναλώσεις των δικτύων ηλεκτροφωτισμού άλλων φορέων της περιοχής, όπως για παράδειγμα τα φωτιστικά οδών, τα φωτιστικά τύπου γλόμπου και οι προβολείς στα παραλιακά μέτωπα της Ηγουμενίτσας, Πλαταριάς και Συβότων (αρμοδιότητας ΟΛΗΓ Α.Ε.), τα φωτιστικά των κόμβων Καρτερίου, Μεσοβουνίου, Μαζαρακιάς κ.ά. της Εγνατίας οδού, τα φωτιστικά της περιφέρειας Ηπείρου σε εθνικές οδούς, τα φωτιστικά ιδιωτών, ξενοδοχείων, πρατηρίων κ.λπ.
Από την άλλη, όμως, δεν είχαν προστεθεί κάποια φωτιστικά σώματα για τα οποία από το τηρούμενο αρχείο προκύπτει ότι ο δήμος Ηγουμενίτσας επιβαρύνεται το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως π.χ. αυτά της οδού 49 Μαρτύρων ή τα φωτιστικά στην παλαιά Εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων πριν τον οικισμό Παραποτάμου κ.ά. Ο συνολικός αριθμός φωτιστικών σωμάτων ιδιοκτησίας του δήμου Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με την αποτύπωση της ΝΑΜΑ, προέκυψε ότι είναι 6.788, δηλαδή 569 τεμάχια λιγότερα σε σχέση με τη μελέτη αποτύπωσης του τεχνικού συμβούλου της περιφέρειας.
Επίσης, η τεχνική υπηρεσία του δήμου Ηγουμενίτσας παρέδωσε στην περιφέρεια αναλυτική καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης, από όπου προκύπτει ότι η συνολική ετήσια κατανάλωση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του δήμου είναι της τάξης των 2.500.000 KWh ανά έτος και όχι των 4.400.000 KWh ανά έτος που είχε υπολογίσει ο τεχνικός σύμβουλος.
Στο δελτίο τύπου καταγράφονται και άλλες διαφοροποιήσεις στις τεχνικοοικονομικές παραμέτρους, χωρίς να είναι απόλυτα κατανοητές στους μη γνώστες, αλλά σίγουρα ικανές να αλλάξουν τη φύση του έργου και τον προϋπολογισμό του.
Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ηγουμενίτσας εκπόνησε και αντιπρότεινε στην περιφέρεια Ηπείρου μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού ανά κατηγορία οδού και φωτιστικού σώματος, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες τεχνολογίες τηλεδιαχείρισης, ποιοτικά φωτιστικά σώματα γνωστών εταιριών και λειτουργία dimming (δυναμικά προσαρμοζόμενης έντασης φωτισμού), από όπου αναφέρεται ότι προέκυψε εξοικονόμηση 60% με βάση τα πραγματικά στοιχεία καταναλώσεων και τις παραπάνω χρηματοοικονομικές παραδοχές.
Το συνολικό ποσό της προϋπολογισθείσας δαπάνης υπολογίστηκε σε περίπου 4.000.000 ευρώ με ΦΠΑ 24%, αντί των 8.400.000 ευρώ με ΦΠΑ 24% που είχε υπολογίσει ο τεχνικός σύμβουλος της περιφέρειας Ηπείρου.
Στο δελτίο τύπου τονίζεται ότι, παρότι υπήρχε μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, ο δήμος δεν αποχώρησε από τον μηχανισμό ELENA, παρά διαπραγματεύτηκε με τον τεχνικό σύμβουλο της περιφέρειας επί των πραγματικών δεδομένων, έχοντας ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του οδοφωτισμού σε όλον τον δήμο.
«Ωστόσο, με την άρνηση της άλλης μεριάς να προσαρμοστεί στα τεκμηριωμένα δεδομένα των υπηρεσιών του δήμου, η λήψη της απόφασης για την μη συνέχιση της προγραμματικής σύμβασης ήταν μονόδρομος», τονίζεται, ενώ απορρίπτονται τα σενάρια που αποδίδουν την υπαναχώρηση σε προσωπικές διαφορές του δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλου με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.
Τέλος, τονίζεται πως η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να υποθηκεύσει το μέλλον του δήμου για καμία σκοπιμότητα. «Μένουμε σταθεροί στις αξίες μας και με συνοδοιπόρους τις υπηρεσίες του δήμου μας, εργαζόμαστε ήδη πάνω στις διαθέσιμες εναλλακτικές για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με γνώμονα το συμφέρον του δήμου και όχι του εκάστοτε εργολάβου», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Με… δική σου ευθύνη!

Η «Μυτιληναίος Α.Ε.» ανάδοχος για τα led της Περιφέρειας

Εξηγήσεις για την εμπλοκή του Δήμου Ηγουμενίτσας στο φωτοβολταϊκό του Μαργαριτίου