ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζητούνται μέτρα θωράκισης εντός και εκτός δομών

Ιδιαίτερους χειρισμούς απαιτεί από τις υγειονομικές και όχι μόνο αρχές, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, η προστασία των ευάλωτων πληθυσμών στις δομές προσφύγων και μεταναστών και η αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, διακινδυνεύοντας τα καλά αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής στον περιορισμό της νόσου.

Τα κρούσματα στο Κρανίδι και τη Μαλακάσα κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου», με δεδομένο πως οι προσφυγικοί πληθυσμοί διαβιούν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, όπου τα μέτρα προστασίας είναι δυσκολότερο να τηρηθούν, πολύ δε περισσότερο σε δομές με υπερπληθυσμό, ενώ ταυτόχρονα ο εντοπισμός τυχόν κρουσμάτων γίνεται με μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Η προληπτική εξέταση με διαγνωστικά τεστ αλλά και η ενίσχυση των δομών υγείας εντός των κέντρων είναι από τα ζητήματα που θέτουν διάφορες πλευρές, λόγω τις ιδιαιτερότητας των συνθηκών διαβίωσης αλλά και των ελλείψεων που υπάρχουν σε υποδομές, ανεξαρτήτως της πανδημίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζονται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα, με στόχο την αποσυμφόρηση, με τους τοπικούς φορείς και στην Ήπειρο να ζητούν να μην υπάρξουν μετακινήσεις την περίοδο αυτή, αλλά και να ληφθούν πρόσθετα υγειονομικά μέτρα στις υφιστάμενες δομές.

Να μην υπάρξουν νέες αφίξεις στον Κατσικά ζητά το Τοπικό Συμβούλιο Παμβώτιδας, με επιστολή του προς τον δήμο Ιωαννιτών, απαιτώντας παράλληλα τακτική ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας, τα μέτρα φύλαξης της δομής, τον αριθμό των φιλοξενούμενων και των αφίξεων.

«Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν νέες αφίξεις, είναι σε όλους μας κατανοητό ότι νέοι εισερχόμενοι από άλλες περιοχές αυξάνουν την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού και επιβαρύνουν την υπάρχουσα κατάσταση στις συνθήκες διαμονής των προσφύγων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και για την κοινότητά μας», σημειώνεται στην επιστολή, που καταλήγει: «Η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των συγχωριανών μας και κατ’ επέκταση όλων μας, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα από όλους τους φορείς, δημοτική αρχή και παρατάξεις και ως εκ τούτου αναμένουμε από κάθε πλευρά να ζητηθεί από την Πολιτεία να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης κατά της μετάδοσης του ιού, καθώς και μέτρα φύλαξης της δομής, προκειμένου να προληφθεί οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση».

 

Ποιος συνεργάζεται καλύτερα;

Την επιστολή έδωσε στην δημοσιότητα η παράταξη «Ενότητα Πολιτών –Νέα Γιάννενα», καλώντας τη δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει τα διάφορα ζητήματα που πιθανά προκύψουν, σε άμεση συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο, καθώς και να δοθούν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που αυτό θέτει. «Η διαχείριση του προσφυγικού είναι μια δυναμική διαδικασία και ειδικά τώρα, που οι συνθήκες είναι ιδιάζουσες, επιμένουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξελιχτούν ομαλά πιθανά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν, είναι η συνεργασία», σημειώνεται σε ανακοίνωση της παράταξης, που διακρίνεται και από μια αντιπολιτευτική διάθεση, καθώς αναφέρει ότι έγγραφο του Τοπικού Συμβουλίου «αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την αντίληψη της δημοτικής αρχής να αποφεύγει την ενημέρωση, την επικοινωνία και τη συνεργασία με τα εκλεγμένα τοπικά συμβούλια σε κρίσιμα ζητήματα», αντιπαραβάλλοντας τη στάση αυτή με τις δικές της πρακτικές ως δημοτική αρχή.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την απάντηση της δημοτικής αρχής, που κάνει λόγο για κάτι από παραπάνω από πλήρη ενημέρωση στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όπου ανακοινώνονταν και οι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών, σημειώνει την ίδρυση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, ενώ απαριθμεί και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν από το Συντονιστικό Κέντρο του δήμου εντός και εκτός του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών.

Μεταξύ άλλων, υπήρξε ενημέρωση για τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας σε πολλές γλώσσες και έγινε διανομή υλικού σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, ενημερωτικά ηχητικά μηνύματα για τα περιοριστικά μέτρα μεταδίδονται από το Δημοτικό Ραδιόφωνο σε διάφορες γλώσσες, αυξήθηκαν τα μέτρα ελέγχου από την Αστυνομία, έγιναν συσκέψεις με την Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και με τους εργαζόμενους στη δομή για τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται καθημερινά, υπάρχειμόνιμη η συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, τον ΔΟΜ και άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με το προσφυγικό, ενώ έγινε πλήρης καταγραφή των προβλημάτων τα οποία μεταφέρθηκαν εγγράφως από τον δήμαρχο στους αρμόδιους υπουργούς.

Τονίζεται, ακόμη,ότι στο πλαίσιο επικοινωνίας με όλους τους προέδρους των κοινοτήτων για την ενημέρωση σχετικά με τον κορωνοϊό, ο πρόεδρος της κοινότητας Κατσικά δεν εξέφρασε την ανησυχία του για το θέμα.

«Η σημερινή δημοτική αρχή και εργάζεται και συνεργάζεται. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει ο καθένας, υπό την προϋπόθεση ότι δε μένει προσκολλημένος στο παρελθόν και σε χαμένα μεγαλεία…», καταλήγει η απάντηση.

 

Ζητούνται μέτρα για το Κέντρο Φιλοξενίας στη Φιλιππιάδα

Την ανησυχία που υπάρχει σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους της δομής στην Φιλιππιάδα, αλλά και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, μεταφέρει προς τους αρμόδιους υπουργούς ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, με επιστολή του, επισημαίνοντας την έλλειψη υγειονομικών δομών εντός του Κέντρου.

«Εκφράζω και την προσωπική μου ανησυχία διότι στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Φιλιππιάδας υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός αναπόφευκτα, καθώς η έκταση της δομής είναι μικρή σε σχέση με τον αριθμό των διαμενόντων εκεί. Αναμένουμε σε χρόνο άμεσο τις σχετικές ενέργειές σας ώστε να αποτραπεί κάθε σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, των εργαζομένων και των φιλοξενούμενων στη δομή, παρέχοντας το απαραίτητο σε κάθε τοπική κοινωνία αίσθημα ασφάλειας», αναφέρει ο δήμαρχος.

Ο κ. Καλαντζής ζητά να παρέχεται εντός της δομής η πρωτοβάθμια και ιατροφαρμακευτική φροντίδα,και, εφόσον απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη, να λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, αλλά και να αυξηθεί η φύλαξη και να υπάρχει πλήρης έλεγχος σε 24ωρη βάση στο ποιοι εισέρχονται και ποιοι εξέρχονται, λειτουργώντας στα πρότυπα κλειστής δομής.

Επίσης ζητά να ληφθεί μέριμνα για την παροχή υγειονομικού υλικού και ατομικής προστασίας και υγιεινής στους εργαζόμενους αλλά και στους διαμένοντες στη δομή, όπου διαμένουν και επίτοκες γυναίκες, αλλά και να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι απομόνωσης και νοσηλείας καθώς και οποιοδήποτε άλλο μέτρο κρίνεται αναγκαίο, όπως η προληπτική εξέταση των φιλοξενούμενων και των εργαζόμενων στη δομή από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

«Αναμένουμε σε χρόνο άμεσο τις σχετικές ενέργειές σας ώστε να αποτραπεί κάθε σοβαρός κίνδυνος για την υγεία, των πολιτών, των εργαζομένων και των φιλοξενούμενων στη δομή παρέχοντας το απαραίτητο σε κάθε τοπική κοινωνία αίσθημα ασφάλειας. Υπογραμμίζουμε ότι ο δήμος Ζηρού με τις υπηρεσίες του είναι έτοιμος να συνδράμει και να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη για την ασφαλέστερη διανομή των φιλοξενούμενων στη Δομή και των εργαζομένων σ’ αυτή», καταλήγει ο κ. Καλαντζής.

 

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση