Αν και η αρχική αντίδραση στα μέτρα ύψους 3,8 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς,ένια πως δεν αρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες επιπτώσεις αυτής της κρίσης, που έρχεται μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Αραμπατζής εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη που αφορά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με αυτές, η ΕΚΤ προχωρά ένα νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ, στο οποίο θα συμπεριλάβει και τις αγορές ελληνικών ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι διατηρείται το «μαξιλάρι» των 31 δισ. ευρώ και το οποίο μπορεί να διοχετευθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού και όχι στη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Απαραίτητηπροϋπόθεση είναι τα χρήματα αυτά να «πέσουν»απευθείας στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή, που χαρακτήρισε ορθότατη τη ρήτραδιατήρησης των θέσεων εργασίας στα μέτρα που ανακοινώνονται.
«Κακά τα ψέματα. Εθελοτυφλούμε αν πιστεύουμε εμείς οι επιχειρηματίες ότι μπορούμε να ευημερούμε ή να πάρουμε χρήματα και να είμαστε μια χαρά, αν αυτά δεν τα διοχετεύσουμε στους εργαζόμενους και συνολικά την κοινωνία.Οι θέσεις εργασίας πρέπει να διαφυλαχθούν, ακόμα και σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές και θα μείνουν ακόμη και ένα και δύο και τρεις μήνες. Φυσικά το κόστος, επειδή δεν μπορεί να το σηκώσει ο επιχειρηματίας, θα το σηκώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δια μέσου αυτής η Τράπεζα της Ελλάδος και οι ελληνικές τράπεζες», σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως κάτι αντίστοιχο επιχειρήθηκε το 2008, αλλά με τα χρήματα αντί για την πραγματική οικονομία, να οδηγούνται στη «φούσκα» του χρηματιστηρίου.
«Αυτός ο φόβος δεν υπάρχει σήμερα. Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προσέξουμε να πέσουν στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους, στην κατανάλωση αγαθών. Δεν είναι λύση να κάνουμε τον εργαζόμενο άνεργο και να μη βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις, γιατί μετά θα δίνουμε τα ίδια χρήματα στο ταμείο ανεργίας και στα συσσίτια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε πως τα μέτρα στήριξης πρέπει να αφορούν όλες τις επιχειρήσεις. «Είναι λάθος να λέγεται ότι επλήγη ο τάδε ΚΑΔ ή ο δείνα. Όταν κλείνει ένα εστιατόριο, κλείνει όλη η εφοδιαστική αλυσίδα», σημείωσε και πρόσθεσε πως και στις επιχειρήσεις της περιοχής υπάρχουν κάποιες που –προσωρινά-είδαν αύξηση των πωλήσεων, όπως είναι οι εταιρίες εμφιάλωσης νερού.
«Όμως αυτό δε σημαίνει κάτι.Αυτή η αύξηση είναι προσωρινή.Ακόμη και αυτές οι εταιρίες, με κλειστά όλα τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, με μηδέν τουρισμό, θα έχουν σίγουρα τεράστια μείωση», ανέφερε και πρόσθεσε πως το ίδιο για παράδειγμα συμβαίνει με επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες καθαρισμού κλινοσκεπασμάτων ξενοδοχείων, που έχουν παραμείνει ανοιχτές, αλλά χωρίς αντικείμενο.
«Οι συνέπειες είναι πολλαπλασιαστικές, όλη η οικονομία θα έχει ένα τεράστιο θέμα γι’ αυτό και η λύση είναι να πέσουν χρήματα απευθείας στις επιχειρήσεις, να μη σταματήσει η παραγωγική διαδικασία. Να έχουμε ένα pause,αλλά όχι μια διακοπή, που θα πρέπει να κάνουμε μια επανεκκίνηση από την αρχή. Ας τη θεωρήσουμε σαν μια μικρή ή μεγαλύτερη περίοδο χειμερίας νάρκης, αλλά που θα πρέπει ο καθένας να είναι ετοιμοπόλεμος μόλις περάσει αυτή η περίοδος. Όταν αρθούν οι περιορισμοί, να βγει ο κόσμος και να έχει χρήματα να ξοδέψει. Αυτός είναι ο κύκλος της οικονομίας», σημείωσε.
Για τον λόγο αυτό, ειδικά στην Ελλάδα, όπου οι επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης που προηγήθηκε δε διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια, θα πρέπει η οικονομική στήριξη να υπάρξει άμεσα. «Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε τα μέτρα σήμερα, όχι σε δύο – τρεις εβδομάδες. Πρέπει να αρχίσουν να φτάνουν χρήματα στις επιχειρήσεις, συνδυασμένα πάντα με τη διατήρηση της απασχόλησης», πρόσθεσε.
Κλείνοντας, ο κ. Αραμπατζής, αν και προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα, σημείωσε πως είναι θετικό ότι ένα κομμάτι του πληθυσμού, μεγαλύτερο αναλογικά με άλλες χώρες, είναι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς παραμένει οικονομικά «ενεργό».
«Για εμένα, για τις επιχειρήσεις που δεν είμαστε δημόσιο, “στοίχημα” είναι οδικός μου υπάλληλος να αισθανθεί ότι έχει την ίδια σιγουριά που έχει και ο δημόσιος υπάλληλος. Αυτό θα το βλέπετε όσο θα φεύγει η κρίση και κάποια στιγμή οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα προτιμούν να είναι ιδιωτικοί παρά δημόσιοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.