ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Σπριντ» για την ωρίμανση του Πάρκου Πολιτισμού

Σε αγώνα δρόμου θα πρέπει να επιδοθεί ο δήμος Ιωαννιτών, προκειμένου να προλάβει να ωριμάσει μελετητικά την αποκατάσταση και ανάδειξη των οθωμανικών μνημείων στη βορειοανατολική ακρόπολη του Κάστρου, που αποτελούν τμήματα του περιγραφόμενου στο Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ως Πάρκου Πολιτισμού.

Το «πράσινο φως» που άναψε το υπουργείο Πολιτισμού για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο και την περιφέρεια, ανοίγει τον δρόμο για τις διαδικασίες που θα απαιτηθούν, ωστόσο ο δήμος θα πρέπει να κινηθεί κάτι γρηγορότερα από άμεσα, αν θέλει να προλάβει να εντάξει την υλοποίηση του έργου στο τρέχον ΕΣΠΑ.
Στόχος, σύμφωνα με το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, η οποία θα έρθει προς ψήφιση στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, είναι την άνοιξη του 2021 να έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά του δήμου Ιωαννιτών όλες οι μελέτες, ώστε άμεσα να υποβληθεί η πρόταση χρηματοδότησης των έργων στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». Για να γίνει αυτό, ο δήμος θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να προκηρύξει τις μελέτες πριν το τέλος της άνοιξης, με τους μελετητές στη συνέχεια να καλούνται να κάνουν τον δικό τους αγώνα ταχύτητας. Κάτι, που μόνο εύκολο δε θεωρείται, καθώς υπάρχει αρκετός όγκος δουλειάς για τις μελέτες και των τριών μνημείων, που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο (Τζαμί Ασλάν Πασά, Μεντρεσές, Βιβλιοθήκη).

Το Τζαμί Ασλάν Πασά

Για το Τζαμί Ασλάν Πασά, που σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Μουσείο, απαιτείται αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη για τη στερέωση και αποκατάσταση του κτίσματος. Στο πλαίσιο των μελετών προβλέπεται να γίνει και αναγωγή σε ψηφιακή μορφή και έλεγχος της υπάρχουσας αποτύπωσης, καθώς και πλήρης τεκμηρίωση της σημερινής κατάστασης και της παθολογίας του μνημείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τζαμί Ασλάν Πασά έχει αποτυπωθεί αναλυτικά (σε χειροποίητα σχέδια) το 1980. Επί των σχεδίων αυτών έχει γίνει η εφαρμογή του μουσειολογικού-μουσειογραφικού προγράμματος που έχει υλοποιηθεί για τη λειτουργία του Δημοτικού Μουσείου. Επίσης, στο αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και σε σχετικές δημοσιεύσεις υπάρχουν επαρκή στοιχεία από έγγραφα και φωτογραφίες για την τεκμηρίωση των παλαιότερων επεμβάσεων που έχει υποστεί.
Η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη που θα εκπονηθεί, αφορά όλες τις αναγκαίες επεμβάσεις στερέωσης και αντισεισμικής θωράκισης στον φέροντα οργανισμό του μνημείου από λιθοδομή, θολοδομία, ξύλινες δοκούς και ελκυστήρες τοξοστοιχιών και σε όλες τις αναγκαίες οικοδομικές εργασίες επισκευής και αποκατάστασης ή αντικατάστασης και στεγάνωσης στις επικαλύψεις της στέγης, τα επιχρίσματα, τα δάπεδα, τα κουφώματα κ.λπ. Η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη αφορά την ανακαίνιση όλων των δικτύων και εγκαταστάσεων και τη βελτίωση της αντικεραυνικής προστασίας, καθώς, παρά την ύπαρξη αντικεραυνικού συστήματος, το μνημείο εξακολουθεί να είναι ευάλωτο σε κεραυνούς.

Ο Μεντρεσές

Αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη απαιτείται και για τη στερέωση και αποκατάσταση του Μεντρεσέ (μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο), ενώ επιπλέον θα εκπονηθεί και πλήρης μελέτη πρόσβασης ΑμεΑ, που θα καλύπτει την δυνατότητα εισόδου και κυκλοφορίας τους τόσο στον Μεντρεσέ και το Δημοτικό Μουσείο. Στο πλαίσιο των μελετών θα γίνει αναγωγή σε ψηφιακή μορφή και έλεγχος της υπάρχουσας αποτύπωσης, πλήρες τοπογραφικό του χώρου της ΒΑ Ακρόπολης, καθώς και πλήρης τεκμηρίωση της σημερινής κατάστασης και της παθολογίας του Μεντρεσέ.
Η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη θα αφορά σε όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις στερέωσης και αντισεισμικής θωράκισης στο φέροντα οργανισμό του μνημείου από λιθοδομή, θολοδομία, ξύλινες δοκούς και ελκυστήρες τοξοστοιχιών και πρόταση αναστήλωσης του ερειπωμένου ΒΔ τμήματος του κτιρίου, καθώς επίσης και σε όλες τις αναγκαίες οικοδομικές εργασίες αποκατάστασης και στεγάνωσης στις επικεραμώσεις, τις οροφές, τα επιχρίσματα, τα δάπεδα, τα κουφώματα κ.λπ. Η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη αφορά την κατασκευή όλων των δικτύων και εγκαταστάσεων, ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της εκθεσιακής χρήσης του χώρου, που στο παρελθόν είχε στεγάσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και μετά την ιδιωτική συλλογή όπλων και λαογραφικών αντικειμένων του Φώτη Ραπακούση. Ο Μεντρεσές περιλαμβάνει 16 αυτοτελή δωμάτια, μεγάλη κεντρική αίθουσα υποδοχής, τρεις υπόγειους βοηθητικούς χώρους, καθώς και ένα μισογκρεμισμένο κτίσμα στο ΒΔ άκρο του.
Η μελέτη πρόσβασης των ΑμεΑ αφορά σε όλες τις οικοδομικές διαμορφώσεις ραμπών και πεζοδρόμων και στην εγκατάσταση αναβατορίου ΑΜΕΑ στον περιβάλλοντα χώρο. Η πρόσβαση των ΑμεΑ θα συσχετισθεί με τις πεζοδρομήσεις, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου «Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών στο Κάστρο Ιωαννίνων».

Η Οθωμανική Βιβλιοθήκη

Ανάλογες μελέτες απαιτούνται και για την Οθωμανική Βιβλιοθήκη, ενώ θα αξιοποιηθεί και η προμελέτη αποκατάστασης και χρήσης του κτιρίου ως πληροφοριακού κέντρου, που είχε υποβληθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και εγκριθεί στο παρελθόν από το υπουργείο Πολιτισμού.
Η Οθωμανική Βιβλιοθήκη, είχε άμεση λειτουργική σχέση με το ιεροδιδασκαλείο και το Τζαμί. Μετά την απαλλοτρίωση του ακινήτου το 1961, άρχισε σταδιακά να επισκευάζεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η Βιβλιοθήκη έχει υποστεί σημαντικής έκτασης ανακατασκευές των ερειπωμένων τοίχων και τρούλων της κατά την περίοδο 1970-82, ωστόσο σήμερα έχει πολλά στατικά προβλήματα και δε χρησιμοποιείται.
Η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη αφορά όλες τις αναγκαίες επεμβάσεις στερέωσης και αντισεισμικής θωράκισης, καθώς και σε όλες τις αναγκαίες εργασίες επισκευής και στεγάνωσης. Η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη αφορά τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις καθώς και στον αναγκαίο οπτικοακουστικό εξοπλισμό για ψηφιακές εφαρμογές με χρήση πολυμέσων.
Η εκπόνηση των μελετών θα χρηματοδοτηθεί από τον δήμο Ιωαννιτών και η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 173.600 ευρώ.

Με μελέτη και έγκριση από το ΚΑΣ το Οθωμανικό Λουτρό

Στο Πάρκο Πολιτισμού εντάσσεται και το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του Οθωμανικού Λουτρού. Με δεδομένο πως ήδη έχει εκπονηθεί από τον δήμο Ιωαννιτών μελέτη αποκατάστασης-ανάδειξής του, η οποία έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θα υποβληθεί άμεσα πρόταση χρηματοδότησής του από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.
«Το Οθωμανικό Λουτρό το δρομολογούμε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ώστε τέλος αυτού του μήνα, το πολύ –πολύ αρχές του επομένου να κατατεθεί το τεχνικό δελτίο για ένταξη και επομένως να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η υλοποίηση του έργου», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας