ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρόταση για εποπτεία με διατήρηση της διοικητικής αυτοτέλειας

Να τεθούν οι Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών υπό την εποπτεία των περιφερειών, διατηρώντας όμως τη διοικητική τους αυτοτέλεια, πρότεινε η Ένωση Περιφερειών στη διαβούλευση που πραγματοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος και εκπροσώπησε την ΕΝ.ΠΕ.

Το υπουργείο στοχεύει σε αλλαγές με κατεύθυνση την αναβάθμιση των Φορέων, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο διοικητικό μοντέλο και σ’ αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, πρέπει να αναθεωρηθεί ο ρόλος των περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και να εξεταστεί το θέμα μιας πιο ουσιαστικής χρηματοδότησης των Φορέων.
Ο περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέδειξε διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα που διαπιστώνονται στην Ήπειρο, στην οποία, όπως είπε, το 50% του εδάφους είναι ενταγμένο σε καθεστώς προστασίας NATURA, ενώ στα όρια της δραστηριοποιούνται πέντε Φορείς Προστασίας Περιβάλλοντος.
«Μέχρι σήμερα πολλές φορές επιτυχώς, άλλες φορές ανεπιτυχώς, είχαμε συνεργασία με τις διοικήσεις των φορέων», επισημαίνοντας και το γεγονός πως φέτος για πρώτη φορά η λίμνη Παμβώτιδα δεν εμφάνισε πλαγκτόν, ενώ πρόσθεσε πως οι Φορείς δε διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες και το προσωπικό έχει τεράστια ανασφάλεια.
«Θεωρώ ότι αν το κράτος θέλει να κάνει τομές, τότε πρέπει να φτιάξει τους φορείς να έχουν άμεση συνεργασία με τις περιφέρειες. Το προσωπικό να υπάγεται στις περιφέρειες και έτσι να βοηθάνε στο γίγνεσθαι της περιοχής χωρίς ακρότητες. Πρέπει να καταλαβαινόμαστε. Τα ήμερα συνυπάρχουν με τα άγρια, έτσι τα έχει ορίσει η φύση. Και να είμαστε λογικοί και να ψάχνουμε σωστά την αειφορία και όχι με αυτά που μας έχουν περάσει στο μυαλό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ των θεμάτων που ανέπτυξε και έθεσε υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος ο περιφερειάρχης Ηπείρου, ήταν ακόμη η αναγκαιότητα παράτασης για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εντοπίζονται στις δηλώσεις που γίνονται στο Κτηματολόγιο, η ρίψη της εμπορεύσιμης μαύρης πεύκης μόνο στο τρίμηνο Νοεμβρίου- Ιανουαρίου, η ενεργειακή αυτοτέλεια των ΤΟΕΒ με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και η επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν από τα δασαρχεία ως προς τα έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων των μετακινούμενων κτηνοτρόφων.

Υιοθέτηση των θέσεών του βλέπει ο Σπ. Ριζόπουλος

Την άποψη ότι το Σχέδιο «e», το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Ηπείρου που είχε καταθέσει προεκλογικά η παράταξή του, υιοθετείται σταδιακά ως λύση για τα προβλήματα της Ηπείρου αλλά και ως μοντέλο διοίκησης, εκφράζει ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος.
Όπως σημειώνει, μετά τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, που προ ημερών ανακοίνωσε ως στόχο την υπαγωγή των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις της χώρας, τώρα και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, ως εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ, δηλώνει υποστηρικτής του συγκεκριμένου σχεδίου, για το οποίο πρώτος μίλησε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος.
«Τον καλωσορίζουμε στη χώρα των πρακτικών λύσεων και της κοινής λογικής», σημειώνει χαρακτηριστικά, αφήνοντας όμως και μια αιχμή για το ότι δε ζητά την ένταξη της διαχειριστικής αρχής της λίμνης στην περιφέρεια και την αντικατάσταση του κ. Φίλιου.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος