ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απατεώνες τέχνας κατεργάζονται

Νέες μεθόδους εφευρίσκουν συνεχώς οι επιτήδειοι, προκειμένου να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες και στην περιοχή μας και να αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα κρούσματα τηλεφωνικών απατών έχουν επανέλθει μόνο που αυτή την φορά οι δράστες, αντί να εμφανίζονται ως συγγενικά πρόσωπα των ανυποψίαστων πολιτών, ως αστυνομικοί, δικηγόροι, λογιστές και ασφαλιστές –όπως έκαναν μέχρι σήμερα – εμφανίζονται ως υγειονομικοί υπάλληλοι ή και γιατροί. Εμφανίζονται ακόμη και ως εν δυνάμει πελάτες καταστημάτων, καθώς υπήρξαν κρούσματα και σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η προϊσταμένη του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, Αστυνόμος Ά Αθηνά Βαγγέλη περιέγραψε με λεπτομέρειες τη μεθοδολογία που ακολουθούν οι δράστες, με βάση και την τελευταία απόπειρα τηλεφωνικής απάτης, που έγινε στην Ηγουμενίτσα.

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου γεγονότος, και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.

Επιπλέον, ζητούν από τα υποψήφια θύματα να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο, όπου υποτίθεται ότι τους «αναμένει» άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, για να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς.

Σε άλλες περιπτώσεις, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, και μάλιστα στην περιοχή της Ζίτσας, αλλά και της Άρτας, οι δράστες στράφηκαν σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Με το πρόσχημα πραγματοποίησης συνεστίασης σε ταβέρνα ιδιοκτησίας τους και λέγοντάς τους ψέματα για την αγορά ποτών για τη συνεστίαση, προσπαθούσαν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Μάλιστα, στην περίπτωση της Άρτας το ποσό δόθηκε, ωστόσο υπήρξε εξιχνίαση της υπόθεσης και ταυτοποίηση του δράστη από τις αρχές.

Άλλη μια μεθοδολογία απάτης που διαπιστώθηκε είναι εις βάρος ιδιοκτητών ζαχαροπλαστείων και αρτοποιιών στην Θεσπρωτία, με το πρόσχημα υποτιθέμενης παραγγελίας προϊόντων. Οι δράστες επικαλέστηκαν ότι κατέθεσαν χρηματικό ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε συμφωνηθεί, καλώντας τους ιδιοκτήτες να επιστρέψουν την διαφορά. Για να γίνουν ακόμη πιο πιστευτοί, οι δράστες, μέσω viber, πλαστές συναλλαγές μέσω διαδικτύου που «αποδείκνυαν» την κατάθεση του ποσού, για το οποίο είχε γίνει λάθος και έπρεπε να γίνει επιστροφή.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, για μια ακόμη φορά, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες, καλώντας τους να μην πείθονται εύκολα και, πριν προβούν στην παραμικρή ενέργεια, να έρχονται σε επικοινωνία με τα πρόσωπα για τα οποία δήθεν γίνεται το τηλεφώνημα ή να ειδοποιούν άμεσα την αστυνομία ενώ σε καμία περίπτωση να μην μεταβαίνουν σε προκαθορισμένο ραντεβού για να δώσουν χρήματα.

Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, η άμεση απαίτηση ποσών αλλά και η κατάθεσή τους σε υποτιθέμενους λογαριασμούς είναι κάτι που πρέπει να προκαλεί υποψίες, σε όσους δέχονται τέτοιες τηλεφωνικές κλήσεις.

Σχετικά άρθρα

Απάτη και με επίκληση του Δήμου Πωγωνίου

«Πριν σκάσει ο θρόμβος» στο facebook…

Απάτη με λεία 21.000 ευρώ σε βάρος 28χρονου