Ο Λεονάρντο Κούτρης ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στον ΠΑΣ (φωτογραφία από παλιότερο αγώνα με την Ξάνθη) και με τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό, άνοιξε ο δρόμος της Εθνικής.
Αθλητικά

Έχει μακρύνει η λίστα των διεθνών του ΠΑΣ

Αυτές τις ημέρες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν η Εθνική ομάδα ανδρών της χώρας μας, με τα παιχνίδια που έδωσε κόντρα σε Λιχνενστάϊν και Βοσνία/Ερζεγοβίνη για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2020. Στην Εθνική ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη είναι και οι πρώην παίκτες του ΠΑΣ Κούτρης, Πασχαλάκης, Κολοβέτσιος.

Το αξιοσημείωτο είναι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει αυτό τον καιρό και άρωμα ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς είναι στην αποστολή τρεις παίκτες, που ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στον «Άγιαξ της Ηπείρου», όπως είναι οι Κούτρης, Πασχαλάκης, Κολοβέτσιος, ενώ και ο ομοσπονδιακός προπονητής έχει καθίσει στον πάγκο της τοπικής ομάδας την αγωνιστική σεζόν 2011-12. Με τους τρεις αυτούς παίκτες, έχει μακρύνει και η λίστα των διεθνών παικτών, που φόρεσαν και τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα. Οι περισσότεροι έπαιξαν στην εθνική ομάδα, όταν ήταν σε μεγαλύτερες ομάδες και μετά, στη δύση της καριέρας τους, πέρασαν και από την ομάδα της Ηπείρου. Όμως με τους Κούτρη, Πασχαλάκη, Κολοβέτσιο, που είναι τώρα εν ενεργεία διεθνείς, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο ΠΑΣ τους έδωσε την ευκαιρία να παίξουν στη μεγάλη κατηγορία και να αναδείξουν το ταλέντο τους, κάνοντας μεταγραφές σε μεγάλες ομάδες, με συνέπεια να ανοίξει γι’ αυτούς και η πόρτα της Εθνικής ομάδας.

Ο Λεονάρντο Κούτρης μεταγράφηκε στον ΠΑΣ τον Ιανουάριο του 2016 από τον Εργοτέλη. Ναι μεν ήταν 3,5 χρόνια στην κρητική ομάδα, αλλά στη Σούπερ Λίγκα είχε μόνο 12 συμμετοχές. Με τον ΠΑΣ έπαιξε στην Ευρώπη για πρώτη φορά, σημείωσε το γκολ πρόκρισης επί της Οντ στη Νορβηγία, ενώ αγωνίστηκε και με την Άλκμααρ. Την σεζόν 2016-17 είχε σημαντική παρουσία με τον «Άγιαξ» στο πρωτάθλημα, κάτι που τράβηξε το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, κάνοντας μια πολύ σημαντική μεταγραφή. Δούλεψε πολύ με τον Πετράκη και στα Γιάννινα καθιερώθηκε ποδοσφαιρικά.

Μαζί με τον Κούτρη, τον Ιανουάριου του 2016 είχε αποκτηθεί και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης από τον Πανθρακικό, καθώς είχε φύγει για τον ΠΑΟΚ ο Μάρκος Βελλίδης, διεθνής τότε και αυτός εν ενεργεία. Ο Πασχαλάκης στις προηγούμενες ομάδες του, Πανθρακικό, Λεβαδειακό, Ηλιούπολη, είχε λίγες συμμετοχές και ποτέ δεν ήταν βασικός. Ο τραυματισμός του Περιστερίδη το καλοκαίρι του 2016, του έδωσε την ευκαιρία να παίξει βασικός στον ΠΑΣ, ειδικά στα παιχνίδια με Οντ και Άλκμααρ και άρπαξε την ευκαιρία να καθιερωθεί. Και όχι μόνο να καθιερωθεί στον ΠΑΣ, αλλά να μετακομίσει στον ΠΑΟΚ, να κερδίσει και εκεί θέση βασικού, που είχε ως επακόλουθο την κλήση του στην εθνική ομάδα.

Ο Δημήτρης Κολοβέτσιος κλήθηκε στην Εθνική ομάδα, την τελευταία στιγμή, μετά τον τραυματισμό του Πέτρου Μάνταλου, αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Σημασία είναι ότι κλήθηκε στην Εθνική ομάδα. Στον ΠΑΣ ήρθε ως ταλέντο από τη Λάρισα, το καλοκαίρι του 2012, όταν, λόγω μη αδειοδότησης, η τοπική ομάδα δεν μπορούσε να κάνει μεταγραφές παικτών άνω των 24 ετών. Και αυτός ανδρώθηκε στον ΠΑΣ ποδοσφαιρικά, κάνοντας την διετία 2012-15 στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 65 συμμετοχές, συν τρεις στο Κύπελλο. Η τοπική ομάδα ήταν το εφαλτήριο να μεταγραφεί στην ΑΕΚ και στη συνέχεια να μετακομίσει στον Παναθηναϊκό.

Παρόμοιες περιπτώσεις των Κούτρη, Πασχαλάκη, Κολοβέτσιου, ήταν παλιότερα με τους Γιώργο Δώνη, Γιούρκα Σεϊταρίδη και Νίκο Σπυρόπουλο. Δηλαδή ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στον ΠΑΣ και στη συνέχεια άνοιξε ο δρόμος για μεγαλύτερες ομάδες και το εθνικό συγκρότημα. Με τον Δώνη υπάρχει μια διαφοροποίηση, ότι στον ΠΑΣ ήρθε δανεικός από τον Παναθηναϊκό, τον Δεκέμβριο του 1990, ενώ πριν ήταν δανεικός στον Παναργειακό. Με τον ΠΑΣ έπαιξε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική, με συνέπεια να επιστρέψει άμεσα στον Παναθηναϊκό, κάνοντας τη γνωστή καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι Σεϊταρίδης και Σπυρόπουλος βγήκαν από τα σπλάχνα της ομάδας και ο ΠΑΣ τους έβγαλε στην πασαρέλα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ο Γιούρκας, τον Ιανουάριο 2001 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια σε Πόρτο, Ντιναμό Μόσχας, Ατλέτικο Μαδρίτης. Έχει 71 συμμετοχές και ένα γκολ, ζώντας τις μεγάλες στιγμές στα γήπεδα της Πορτογαλίας το καλοκαίρι του 2004, που η χώρα μας κατέκτησε το κύπελλο Ευρώπης. Ντεμπούτο έκανε σε νεαρή ηλικία στο φιλικό Ελλάδα – Σουηδία 2-2 στο γήπεδο Χαριλάου την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2002, όταν ο Ότο Ρεχάγκελ τον ξεκίνησε με τη βασική ενδεκάδα και τον αντικατέστησε στο ημίχρονο με το Γ.Χ. Γεωργιάδη. Όσον αφορά την περίπτωση Σπυρόπουλου, αυτός αποχώρησε από τον ΠΑΣ το καλοκαίρι το 2004 και πήγε στον Πανιώνιο. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Παναθηναϊκό, Κιέβο, ΠΑΟΚ. Έχει με τα γαλανόλευκα χρώματα 35 συμμετοχές και δύο γκολ. Ντεμπούτο έκανε στο παιχνίδι Ελλάδα – Μάλτα 5-0, που έγινε στο ΟΑΚΑ το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007 για τα προκριματικά του Euro 2008. Ο Ότο Ρεχάγκελ τον πέρασε στο 48’ αλλαγή στη θέση του Βασίλη Τοροσίδη.

Λίγοι πήγαν από τον ΠΑΣ στην Εθνική

Ο ΠΑΣ είχε το προνόμιο να κληθούν στην Εθνική ομάδα ανδρών παίκτες εν ενεργεία δικοί του, όπως έγινε με τους Εδουάρδο Κοντογιωργάκη, Νίκο Λιάκο, Θανάση Παπάζογλου, Ανδρέα Μπονόβα και Μάρκο Βελλίδη. Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα να καλούνται στην εθνική αδρών παίκτες, που αγωνίζονται σε μικρομεσαίες ομάδες της επαρχίας. Ας δούμε ξεχωριστά τις περιπτώσεις αυτών των παικτών.

Ο Εδουάρδο Κοντογιωργάκης, λόγω καταγωγής της μητέρας του από τη Χίο, είχε δικαίωμα να παίξει στην εθνική ομάδα. Έτσι το 1978 ο Αλκέτας Παναγούλιας τον πήρε στην εθνική και τον χρησιμοποίησε σε τουρνουά που έγινε τον Ιούνιο του ’78 στην Αυστραλία. Στις 11 Ιουνίου έκανε το ντεμπούτο στη Μελβούρνη, όπου η εθνική μας κέρδισε 2-1 τους Αυστραλούς. Στο δεύτερο νικηφόρο φιλικό που έγινε στην Αδελαίδα στις 14 Ιουνίου, ξεκίνησε βασικός και αντικαταστάθηκε στο 79’ από τον Ζιάκο. Στο τρίτο που έγινε στις 18 Ιουνίου στο Σύδνεϋ και έληξε 1-1, έπαιξε και στα 90 λεπτά. Ο Παναγούλιας τον πήρε και στην αποστολή για το επίσημο ματς στη Ρωσία για τα προκριματικά του κυπέλλου εθνών Ευρώπης, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε. Έχει τρεις συμμετοχές συνολικά.

Ο Νίκος Λιάκος ήταν στο παραπάνω τουρνουά με τον Κοντογιωργάκη στην Αυστραλία και αγωνίστηκε και στα τρία παιχνίδια. Μετέπειτα, με ομοσπονδιακό τον Χρήστο Αρχοντίδη, έκανε μία ακόμη συμμετοχή, σε φιλικό παιχνίδι της Εθνικής ομάδας με την Κύπρο, την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1982 στο στάδιο «Ζωσιμάδες» των Ιωαννίνων. Το ματς αυτό έληξε 1-0 υπέρ της χώρας μας με γκολ του Σεμερτζίδη.
Ο Θανάσης Παπάζογλου είχε αποκτηθεί από τον Άρη το καλοκαίρι του 1977 με εισήγηση του Αντώνη Γεωργιάδη. Ως εν ενεργεία παίκτης του ΠΑΣ κλήθηκε στην εθνική από τον Αλκέτα Παναγούλια. Έκανε ντεμπούτο σε φιλικό με τη Σουηδία, που έγινε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 1981 στο γήπεδο Χαριλάου. Η Εθνική μας κέρδισε 2-1 με τον αμυντικό του ΠΑΣ να ολοκληρώνει το 90λεπτο. Έκανε μία ακόμα συμμετοχή στο ματς Ελλάδα – Δανία 2-3 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου 1982 πάλι στο γήπεδο Χαριλάου.

Ο Ανδρέας Μπονόβας, την άνοιξη του 1986, ενώ ήταν ακόμα στον ΠΑΣ, κλήθηκε στην εθνική από τον Μίλτο Παπαποστόλου. Ντεμπούτο έκανε στο φιλικό παιχνίδι Ελλάδα – Ανατολική Γερμανία 2-0, που έγινε Ολυμπιακό Στάδιο Καλογρέζας την Τετάρτη 26 Μαρτίου 1986. Συνέχισε στην εθνική και για τα επόμενα χρόνια. Με τα χρώματα της εθνικής έχει 20 συμμετοχές και ένα γκολ. Το καλοκαίρι του 1986 μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, στη συνέχεια σε Ηρακλή και άλλες ομάδες, έχοντας και δεύτερη θητεία στον ΠΑΣ.

Τελευταίος αυτής της παρέας είναι ο γκολκίπερ Μάρκος Βελλίδης. Ο Σέρχιο Μαρκαριάν τον κάλεσε το 2015 στην Εθνική, ως εν ενεργεία παίκτη του ΠΑΣ. Αγωνίστηκε μόνο σε ένα φιλικό παιχνίδι με τη Ρουμανία, αλλά ήταν στην αποστολή και σε άλλα επίσημα παιχνίδια. Ακολούθησε η μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ και η επιστροφή πάλι στα Γιάννινα.

Δεν ξέρουμε πόσα χρόνια ακόμη θα περάσουν για να δούμε παίκτη του ΠΑΣ στην εθνική ομάδα. Οι Κοντογιωργάκης, Λιάκος, Παπάζογλου, Μπονόβας και Βελλίδης διατηρούν αυτό το προνόμιο. Όλοι τους έπαιξαν σε επίσημα φιλικά παιχνίδια, πλην του Μπονόβα που έπαιξε και σε επίσημα παιχνίδια διοργανώσεων.

Η λίστα με τους διεθνείς του ΠΑΣ

Το ερέθισμα για το σημερινό αφιέρωμα, μας έδωσε η παρουσία αυτές τις ημέρες στην εθνική ομάδα των Κούτρη, Πασχαλάκη, Κολοβέτσιου, με τους οποίους μεγάλωσε και η λίστα των διεθνών του ΠΑΣ Γιάννινα. Από τους παίκτες που είναι τώρα στο ρόστερ του συλλόγου, διεθνείς (έστω και τέως) είναι οι Αθανασιάδης και Βελλίδης. Πλην αυτών των πέντε παικτών και των Κοντογιωργάκη, Λιάκου, Παπάζογλου, Μπονόβα, που αντιπροσωπεύουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις, στο παρελθόν αγωνίστηκαν στην εθνική, ενώ πέρασαν και από τον ΠΑΣ οι: Σάκης Αναστασιάδης, Νίκος Βαμβακούλας, Αστέριος Γιότσας, Γιάννης Ζαραδούκας, Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Γιώργος Κούτουλας, Θωμάς Κυπαρίσσης, Μιχάλης Λεοντιάδης, Αντώνης Μανίκας, Κώστας Νικολαίδης, Μίμης Ντουνιάς, Μανώλης Παπαδόπουλος, Λάκης Παπαϊωάννου, Χρήστος Πατσατζόγλου, Γιώργος Δώνης, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Νίκος Σπυρόπουλος. Υπάρχει και η περίπτωση του Ηλία Μάιπα, ο οποίος το 1982 κλήθηκε από τον Χρήστο Αρχοντίδη στην εθνική ομάδα και έπαιξε στα φιλικά με Λιβύη που σημείωσε και γκολ με Ιταλία στο γήπεδο Χαλκίδας, αλλά δεν καταγράφονται τα παιχνίδια αυτά στα επίσημα αρχεία της ΕΠΟ και ως εκ τούτου και ο Μάιπας δεν υπάρχει στη λίστα των διεθνών. Ίσως τα ματς αυτά να μην υπήρχαν στο επίσημο καλεντάρι των αγώνων, γι’ αυτό και δεν είναι καταγεγραμμένα τα φύλλα αγώνων στα αρχεία της ΕΠΟ.

Όσον αφορά τους προπονητές, πλην του Άγγελου Αναστασιάδη, διετέλεσαν ομοσπονδιακοί στην εθνική ανδρών αλλά και στον ΠΑΣ, οι Αντώνης Γεωργιάδης, Χρήστος Αρχοντίδης.

Σχετικά άρθρα

Η ποδοσφαιροποίηση του γυναικείου μπάσκετ

Ηπειρωτικός Αγών

Οι αξέχαστες βραδιές με Όντ και Άλκμααρ

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Χάνει την χρονιά στον ΠΑΣ ο Σεργκελασβίλι

Ηπειρωτικός Αγών