Δύο καραβάκια στη λίμνη εκτελούν το δρομολόγιό τους από και προς το Νησί. Η κακοκαιρία και η παγωνιά δεν βγάζουν τα πάντα εκτός προγράμματος. Ευτυχώς.
Απόψεις

Πού είναι το κράτος;

Το προαιώνιο ερώτημα "πού είναι το κράτος", τα κλειστά σχολεία, ένας αγνώμων παραβάτης, ψάρια με... ψυχοφάρμακα, η αυξημένη κίνηση των mobile data στα Γιάννενα και η κρίση του πρωθυπουργού, είναι όσα είδε και τσίμπησε η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα

Με το χιόνι, που σκέπασε την πόλη, επανήλθε το παραδοσιακό αγωνιώδες ερώτημα: Πού είναι το κράτος, ο δήμος, η περιφέρεια, ο στρατός, η αστυνομία, η πυροσβεστική, ο ερυθρός σταυρός και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις; Να μας καθαρίσει κάποιος, τέλος πάντων,  το πεζοδρόμιο έξω από την πόρτα του σπιτιού μας! Ναι, δεν είναι υπερβολή. Μέχρι εκεί έφτασαν ορισμένοι -λίγοι ευτυχώς-  συμπολίτες που ζητούσαν από τις όποιες αρχές -κυρίως από τον δήμο- να τους καθαρίσει την πόρτα του σπιτιού τους! Και άλλοι που δεν το  ζήτησαν… γκρίνιαξαν πάντως, γιατί δεν πήγαν οι υπηρεσίες να κάνουν αυτό που είναι δουλειά του καθένα μας, όπως σε ολόκληρο τον πλανήτη βεβαίως.

Σ.Κ.

Κι αν αναπληρώνονταν;

Η συζήτηση είναι γνωστή και επαναλαμβάνεται με ευλαβική ακρίβεια, κάθε φορά που τα σχολεία κλείνουν λόγω χιονιά. Οι υποστηρικτές αυτής της απόφασης (συνήθως μαθητές και εκπαιδευτικοί) ανησυχούν για την ασφάλειά τους και για το πολύ κρύο, που θα έχουν οι αίθουσες, μετά από τόση παγωνιά. Οι πολέμιοι (συνήθως γονείς και εργαζόμενοι που αναγκάζονται να πάνε στη δουλειά τους, τη μέρα που οι άλλοι παίρνουν αναγκαστικό –μα πολύ ευπρόσδεκτο- ρεπό) διαμαρτύρονται γιατί ο δήμος δεν μερίμνησε εγκαίρως να καθαρίσει τις σχολικές αυλές και να προθερμάνει τις αίθουσες, με αποτέλεσμα να χάνονται (πολύτιμα) μαθήματα και να κλείνουν σχολεία για ψύλλου πήδημα.

Εμείς συμφωνούμε να μην ανοίγουν τα σχολεία, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο και δεν έχουμε και κανέναν, άλλωστε, λόγο το αμφισβητήσουμε. Όπως συμφωνούμε, αφού προβλέπεται από τον νόμο, να γίνονται εκλογές και συνελεύσεις και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών στο ωράριό τους. Θεωρούμε, όμως, απαραίτητη την πρόβλεψη –επίσης διά νόμου- για κάθε χαμένη σχολική μέρα, να υπάρχει αναπλήρωσή της στο τέλος του έτους. Μακρές, άλλωστε, είναι οι θερινές διακοπές των εκπαιδευτικών, δεν χάνεται ο κόσμος  αν διαθέσουν μια-δυο μέρες απ’ αυτές για να αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες. Θα είχε ενδιαφέρον αν ο νομοθέτης προέβλεπε μια τέτοια ρύθμιση. Ίσως τότε να μην χάνονταν αβασάνιστα ολόκληρες σχολικές μέρες για μία ψήφο, ένα τρίωρο σεμινάριο ή μια παγωμένη γωνιά σχολικής αυλής…

Τ.Τ.

Και τα ρέστα

Οδηγός έχει σταθμεύσει πάνω στο πεζοδρόμιο της Οπλαρχηγού Πουτέτση, αναγκάζοντας τους πεζούς να κατεβαίνουν στον δρόμο. Ο αστυνομικός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έχει έναν παραπάνω λόγο να του βεβαιώσει κλήση, καθώς οι πεζοί κινδυνεύουν όχι μόνο από τα αυτοκίνητα, αλλά και να γλιστρήσουν πάνω στο παγωμένο οδόστρωμα. Εκείνη τη στιγμή εμφανίζεται ο παραβάτης, ο οποίος, όμως, αντί να πάρει το αυτοκίνητό του και να φύγει, μακαρίζοντας την τύχη του που το όργανο της τάξης δεν έφτασε δύο λεπτά νωρίτερα, του ζητά και τα ρέστα για την κατάσταση, που επικρατεί στην πόλη από τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα. Τελικά, κλήση δεν πήρε και τη γλίτωσε με την κατσάδα του αστυνομικού, που δικαιολογημένα αγανάκτησε.

Α.Τ.

Έχουν τα… λογικά τους

Από τα πιο καθαρά και ποιοτικά νερά διαθέτει η περιοχή της Σαγιάδας, όπου υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ιχθυοκαλλιεργειών, υπογράμμισε ο πρύτανης και καθηγητής του πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, αναφερόμενος σε τρία ερευνητικά προγράμματα που συμμετέχει το εργαστήριο χημείας, μαζί με άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες. Αφορμή, βέβαια, ήταν ένα δημοσίευμα, που βασίστηκε σε ομιλία του στην Πάτρα, αλλά αναπαράχθηκε με τίτλο που παρέπεμπε σε ψάρια με… ψυχοφάρμακα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια σύγχυση. Ο κ. Αλμπάνης εξήγησε ότι συγκεντρώσεις τριών φαρμακευτικών και δύο φυτοφαρμακευτικών ανιχνεύτηκαν στα ιζήματα των εκβολών ποταμών της Ηπείρου, όχι σε δείγματα ψαριών. Εξάλλου, σχεδόν το 50% των ψαριών των ιχθυοκαλλιεργειών της Ελλάδας και της Ηπείρου εξάγονται, τηρώντας εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.

Η μετάδοση επιστημονικών δεδομένων δεν είναι εύκολη υπόθεση και πολύ εύκολα μπορεί να υπάρξουν παρανοήσεις. Ακόμη και αν η πρόθεση δεν είναι κακή, δηλαδή η πρόκληση εντυπώσεων επί τούτου (κάτι που συχνά συμβαίνει), συνήθως οι «κακές» ειδήσεις είναι αυτές που διαδίδονται πάρα πολύ γρήγορα και άντε μετά να τις… μαζέψεις από τον λαβύρινθο του διαδικτύου.

Γ.Χ.

Άφησαν ίχνη οι επισκέπτες

Το ότι αυξήθηκε η τουριστική κίνηση στην πόλη των Ιωαννίνων τις φετινές εορτές δεν το επιβεβαιώνουν μόνο οι αρχές και οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου. Ευτυχώς ή δυστυχώς, πλέον τα ψηφιακά ίχνη που αφήνουμε όλοι, δίνουν τη δυνατότητα να συλλέγονται στοιχεία για τις προτιμήσεις μας, ακόμη και για τις διακοπές μας.

Κατά τη διάρκεια των εορτών, εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη σε όγκο κίνηση mobile data, μέσω του δικτύου της COSMOTE, ήταν το Πήλιο, η ορεινή Κορινθία, η Ημαθία και η Καρδίτσα, αναδεικνύοντας και τις προτιμήσεις των Ελλήνων για τις χειμερινές εορταστικές τους αποδράσεις.

H μεγαλύτερη αύξηση, όμως, σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ξεπερνώντας το 200%, παρατηρήθηκε στα Κύθηρα, τη Σαμοθράκη, τις Σποράδες αλλά και τα Γιάννενα, επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι είδαμε τις προηγούμενες ημέρες.

Γ.Χ.

Η κρίση του Αλέξη Τσίπρα

Πριν από λίγους μήνες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήριζε τους προστατευόμενους μάρτυρες για την υπόθεση Novartis ως «ήρωες». Είπε, μάλιστα, πως έτσι τους ονομάζουν ακόμα και στην Αμερική. Πριν από λίγο καιρό, πάλι από το βήμα της Βουλής, ο ίδιος πήρε σαφέστατη θέση στην υπόθεση της λαθρεμπορίας γνωστού ενεχυροδανειστή. Τον καταδίκασε, ως να ήταν κάποιος ανώτατος δικαστής, μιλώντας για το ξεζούμισμα των φτωχών στο οποίο επιδόθηκε ο επιχειρηματίας. Η συνέχεια στις δυο αυτές περιπτώσεις είναι γνωστή. Ένας από τους ήρωες – μάρτυρες, δεν είναι πια ήρωας, αλλά κατηγορούμενος. Ο ενεχυροδανειστής δεν είναι στη φυλακή, γιατί δεν υπήρχε λόγος να είναι. Σαφώς και τίθεται σοβαρό θέμα αξιοπιστίας της κρίσης του πρωθυπουργού. Αν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κάποιος πολιτικός αναλυτής με τηλεοπτική εκπομπή και έκανε δημόσια τέτοιες εκτιμήσεις, θα έχανε τη δουλειά του λόγω αναξιοπιστίας. Δυστυχώς, όμως, τους πρωθυπουργούς δεν μπορεί να τους απολύσει κανείς άμεσα. Πρέπει να περιμένει τις εκλογές.

Π.Ζ.

Σχετικά άρθρα

Η ζωή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το μοναδικό εμπόδιο απέναντι σε μια ασύδοτη και ανεξέλεγκτη ΝΔ»

Γεωργία Χαλάτση

Μητσοτάκης και Τσίπρας στην ίδια πόλη τη Δευτέρα

Αποστόλης Τζελέτας