Αίθουσα ΣύνταξηςΠολιτισμός

Δύο αιώνες Κοινοβουλευτικού βίου με… άρωμα Ιωαννίνων

Με ενδιαφέροντα στοιχεία για την πολιτική ιστορία των Ιωαννίνων συνδυάστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Βουλή των Ελλήνων – Οι σταθμοί μίας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών», στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, το απόγευμα της Τετάρτης.

Η έκθεση αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, και έχει παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας και του εξωτερικού.
Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής Ευάνθη Χατζηβασιλείου, καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας δεν μπόρεσε τελικά να παραστεί για λόγους ανωτέρας βίας.
«Η έκθεση που εγκαινιάζουμε, βρίσκεται στην καρδιά των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος της Βουλής. Καλύπτει πολλά θέματα και διαστάσεις ταυτόχρονα. Λέει την όμορφη, αν και πολλές φορές επίσης δύσκολη, ιστορία της αναζήτησης του ελληνικού λαού για δημοκρατία και ελευθερία – μια ιστορία που ξεκινά με την ίδια την Ελληνική Επανάσταση, ήδη περισσότερο από 200 χρόνια πριν», ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου και πρόσθεσε πως η κοινοβουλευτική ανάπτυξη υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αναζητήσεις του ελληνικού λαού. «Και η νομιμοποίηση της εξουσίας στη χώρα μας, άρα και η αποδοχή της από τον λαό –όπως τονίζει ο Νίκος Αλιβιζάτος– εξαρτήθηκε πάντοτε από το αποτέλεσμα των πολλών εκλογών που διενεργήθηκαν, και οι οποίες ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τίμιες», τόνισε.
Για μια εξαιρετικής σημασίας έκθεση, αλλά και μια υπενθύμιση ότι αυτό το κράτος έφτασε ως το σήμερα προσπερνώντας κοσμοϊστορικές αλλαγές, έκανε λόγο ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, προσθέτοντας ότι ζούμε σε πρωτόγνωρες εποχές με διαφορετικές προκλήσεις. «Η σημερινή έκθεση είναι ένα πολύπλευρο ντοκουμέντο αλλαγών και προκλήσεων στο πέρασμα του χρόνου. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να προσθέσουμε την εποχή μας σε μια ενδεχόμενη μελλοντική έκθεση για τον Κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα. Είναι στο χέρι όλων των πολιτών και της πολιτειακής ηγεσίας ώστε το στίγμα μας στην ιστορία να είναι ένα βήμα μπροστά, μια ουσιαστική παρέμβαση για ένα ασφαλέστερο δημοκρατικό μέλλον, για την αποφασιστική αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων μας περιμένουν», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Για την πολιτική ζωή των Ιωαννίνων κατά την περίοδο 1913 – 1940, μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκος Αναστασόπουλος. Όπως σημείωσε, όποιος ανατρέξει στο «Μητρώον Γερουσιαστών και Βουλευτών», από το 1913 έως την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, θα διαπιστώσει ότι τον νομό Ιωαννίνων εκπροσώπησαν συνολικά 45 βουλευτές, από τους οποίους οι τρεις υπήρξαν και Γερουσιαστές. Αναμφισβήτητα, σε μία αντιφατική μεσοπολεμική περίοδο, κατά την οποία τα πολιτικά κόμματα εναλλάσσονταν συχνά στην κυβέρνηση, δίχως να λείπουν και τα στρατιωτικά πραξικοπήματα, η πλειοψηφία των βουλευτών των Ιωαννίνων εκλέγονταν, αφενός με το Λαϊκό κόμμα και αφετέρου με το κόμμα των Φιλελευθέρων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και με το Αγροτικό Κόμμα.
Κλείνοντας, πρόσθεσε πως η εκλογική περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, ενδεικτικά, το 1928 είχε πληθυσμό 170.030 κατοίκους και εξέλεγε επτά βουλευτές. Οι ψηφίσαντες στις εκλογές του 1928 ήταν 20.671, δηλαδή το 12,6% επί του πληθυσμού, καθώς, τότε, βεβαίως, δεν ψήφιζε ο γυναικείος πληθυσμός. Η πόλη των Ιωαννίνων είχε συνολικά έξι εκλογικά τμήματα, ενώ, όταν ο νομός κατά την δεκαετία του 1930 ήταν ενιαίος με τον νομό Θεσπρωτίας, υπήρχαν, αντίστοιχα, και εκλογικά Τμήματα στους Φιλιάτες, την Παραμυθιά και τη Σαγιάδα.

Σχετικά άρθρα

Μείωση των ρύπων και εξοικονόμηση ενέργειας ο στόχος

Ολοκληρώνεται το Πολιτιστικό Κέντρο στους Λιγκιάδες

«Ζωγραφικό αφιέρωμα για την παλιγγενεσία»