ΠολιτισμόςΒιβλίο

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καψάλη – «Αεί δάσκαλος»

Γράφει η Λουκία Τζάλλα.

«Συνέπεια εντιμότητα, αποτελεσματικότητα, χαρακτηρίζουν τον πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, “αεί δάσκαλο” Γιώργο Καψάλη, που συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο πάντα τη δημιουργική του πορεία».

Ήταν τα πρώτα λόγια που ακούστηκαν την Τετάρτη το απόγευμα στην αίθουσα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας από την πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του συγγραφέα Γ. Καψάλη «Η Σαρακατσάνικη βιβλιογραφία: Ιστορία πρόσωπα πολιτισμός». Εκλεκτό μέλος, συνοδοιπόρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρό της Γ. Μουτσιάνα, ο οποίος ανέφερε και τα επίσης εξαιρετικά βιβλία του «Τα παιδιά των πεύκων» και «Όσα μου είπαν τα σαρακατσάνικα τραγούδια».

Η ζωή και η παράδοση των Σαρακατσαναίων, συνεχής κι όμορφη η αναφορά σ’ αυτούς τους «προβαταραίους, τους περπατάρηδες των βουνών, που αποτελούν τον κόσμο από τα λόγκα», κατά την Αγγελική Χατζημιχάλη.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο τέως αναπληρωτής καθηγητής Θωμάς Μπάκας και ο λαογράφος ερευνητής Βαγγέλης Παπιγκιώτης, ενώ τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Έλενα Στάμου. Σύντομοι, περιεκτικοί με ουσιαστική αναφορά για αυτό το βιβλίο πολιτισμού, που δεν περιορίζεται σε στενά όρια, αλλά αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για ερευνητές και για τον καθένα που θα βρει στις σελίδες του κάτι από τον εαυτό του. Τα φλάμπουρα, το ξεκίνημα της νύφης, τραγούδια της τάβλας, του γάμου κι ο τσοπάνης που συντροφεύει το κοπάδι με το τραγούδι, που βγάζει με τον τρόπο αυτό τα ντέρτια της καρδιάς του και τα διαλαλεί στην απεραντοσύνη της γης

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και από τον ίδιο τον συγγραφέα, στο τέλος, σε μια ηρωική μορφή, τον γνήσιο ήρωα της προεπαναστατικής περιόδου, όπως χαρακτήρισε τον Αντώνη Κατσαντώνη, η πορεία του οποίου περιλαμβάνεται στο πρώτο μέρος του πονήματος. Για αυτό δήλωσε περήφανος. 78 αναφορές γίνονται στο βιβλίο για ένα άλλον πολυγραφότατο σαρακατσάνο συγγραφέα, τον δάσκαλο Ευριπίδη Μακρή με τις 54 μελέτες του με ποικίλο περιεχόμενο.

Το βιβλίο του Γιώργου Καψάλη, το οποίο γράφτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αποτελεί για τον ίδιο «νίκη του πολιτισμού και της ζωής», συμπεριλαμβάνεται στην τιμητική έκδοση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ευγνώμων δήλωσε ο κ. Καψάλης στο τέλος της εκδήλωσης, καθώς, όπως τόνισε, βρισκόταν στην συγκεκριμένη αίθουσα της ΖΠΑ με τους συμβολισμούς της. Ευγνώμων προς εκείνους που συνέβαλαν ώστε να διοργανωθεί η εκδήλωση και σε όλους που ακολουθούν και εμπιστεύονται τη διαδρομή του. Τους ευχαρίστησε όλους με συγκίνηση.

Η εκδήλωση περιλάμβανε και μουσικό μέρος με γνωστούς μουσικούς, τους οποίους παρουσίασε έναν, έναν ο ίδιος. Το μελοποιημένο ποίημα του συγγραφέα ακούστηκε ως επωδός στο κλείσιμο.

Φωτογραφίες ΒΑΓΙΑΣ

Σχετικά άρθρα

Μπαίνει ο σπόρος για ένα νέο κλειστό θέατρο

Στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων τιμά τον προεπαναστατικό ήρωα Κατσαντώνη

Ηπειρωτικός Αγών