Από τη σελίδα του Γεώργιου Καψάλη στο facebook
ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων

Στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας εντάχθηκε με ομόφωνη απόφαση το Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, στη Σαρακατσάνικη Στάνη στον Γυφτόκαμπο Ζαγορίου.

Πρόκειται για το επιστέγασμα της προσπάθειας της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου, με στόχο τη διατήρηση και διάδοση της σαρακατσάνικης παράδοσης, που δημιουργεί μια νέα ευθύνη για το διοικητικό συμβούλιο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Κώστας Τάγκας, σε συνέντευξη τύπου με τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιο Καψάλη, ο οποίος συνέταξε την πρόταση σε συνεργασία με τον Ευάγγελο Παπιγκιώτη.
Η Αδελφότητα ιδρύθηκε το 1973 και σήμερα λειτουργεί πέντε χορευτικά τμήματα, ενώ διαθέτει ιματιοθήκη με αυθεντικές στολές και πλούσια βιβλιοθήκη, που χρησιμοποιείται από φοιτητές και ερευνητές. «Η Αδελφότητα δημιούργησε το 1979 την Σαρακατσάνική Στάνη, ένα από τα καλύτερα υπαίθρια μουσειακά μνημεία αναφορικά με την κατασκευή της στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και την αρχιτεκτονική των κονακιών. Αποτελεί μια πιστή αναπαράσταση του Σαρακατσάνικου οικισμού, είναι επισκέψιμη, με αποκορύφωμα το Αντάμωμα που εδώ και 40 χρόνια είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση στο Ζαγόρι», σημείωσε ο κ. Τάγκας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη.
Η πρόταση για την υποβολή της αίτησης προήλθε από το μέλος της Αδελφότητας Μαρία Κεφάλα και αγκαλιάστηκε από το δημοτικό συμβούλιο και τους κ. Καψάλη και Παπιγκιώτη, που συνεργάστηκαν για τη σύνταξή της». Είναι μια σπουδαία επιτυχία, αλλά και ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη ώστε να αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον», ανέφερε ο πρόεδρος.
Στην αγωνία και προσμονή όλων των Σαρακατσαναίων για το αντάμωμα στηρίχθηκε το αίτημα, με τον κ. Καψάλη να σημειώνει πως όλα τα γλέντια άρχιζαν με το Σαρακατσάνικο τραγούδι «Καλώς ανταμωθήκαμε εμείς οι ντερτιλίδες…».
«Αυτό το πολιτιστικό κεφάλαιο και η επιθυμία οδήγησαν την Αδελφότητα Ηπείρου, συνεπικουρούμενη στη συνέχεια από την Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσάνων και τους Συλλόγους Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, στην καθιέρωση του Ανταμώματος στον Γυφτόκαμπο, με επισκέπτες Σαρακατσαναίους από την Ήπειρο και όλη την Ελλάδα. Οι μόνιμες εγκαταστάσεις που διαμορφώθηκαν, το επιβλητικό φυσικό περιβάλλον, τα δρώμενα, η άρτια οργάνωση και ίδια η επιθυμία συμμετοχής, καθώς και το εξαιρετικό χορευτικό μέρος, προσέδωσαν μια δυναμική στην εκδήλωση και οδήγησαν κατ’ ουσία στην υποβολή της πρότασης στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο και ευχαριστούμε για την ομόφωνη έγκριση. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια διαδικασία αναβάπτισης και αναβίωσης έντονων καταστάσεων και βιωμάτων του παρελθόντος, αλλά και προσδοκίας ότι η νέα γενιά θα αντλήσει νοήματα, αρχές και αξίες, από μια παραδοσιακή κοινωνία, που παρά τις δυσκολίες αποτέλεσε παράδειγμα κοινωνικής λειτουργίας και συνύπαρξης», τόνισε ο κ. Καψάλης, προσθέτοντας πως επιδίωξη της Αδελφότητας είναι η ενεργός συμμετοχή όλων και η ιδιαίτερη συμβολή του καθενός ξεχωριστά.
«Όπως είπε και ο πρόεδρος, θα κάνουμε κάθε τι αναγκαίο ώστε να φανούμε αντάξιοι αυτής της τιμής, αποσκοπώντας, εκτός των άλλων, η εξέλιξη να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους πολιτιστικούς φορείς. Τα αποτελέσματα θα είναι πολλαπλά και ωφέλιμα για την Ήπειρο», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων – Με 14 παραστάσεις ο «Ερασιτεχνικός Μάιος»

Μπαίνει ο σπόρος για ένα νέο κλειστό θέατρο

Περισσότερη… Ήπειρος στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς