ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μπαίνει ο σπόρος για ένα νέο κλειστό θέατρο

Έναν μεγαλεπήβολο στόχο, αυτόν της ανέγερσης μιας νέας, σύγχρονης θεατρικής αίθουσας, θέτει η νέα διοίκηση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων, χωρίς να παραγνωρίζει τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος, αλλά με τη φιλοδοξία να γίνει η αρχή επί θητείας της.

«Βασική μας επιδίωξη και θεωρώ και ανάλογη αναγκαιότητα είναι να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες ανέγερσης κτιρίου για τις ανάγκες του Δημοτικού Περιφερειακού μας Θεάτρου. Με μελέτη, σχέδιο και όραμα, με την υποστήριξη του δημάρχου και πιστεύω ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου, θα δρομολογήσουμε αυτές τις διαδικασίες, ζητώντας την υποστήριξη και τη συνδρομή όλων για κάτι που χρειάζονται και δικαιούνται τα Γιάννενα και η Ήπειρος», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.
Η προοπτική ενός νέου «σπιτιού» για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, που σήμερα ουσιαστικά στεγάζεται στο Καμπέρειο Ίδρυμα και οι διοικητικές του υπηρεσίες στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα, τίθεται σε επίπεδο προτεραιότητας και απαιτείται αρκετή προεργασία για να σχηματοποιηθεί μια πρώτη πρόταση και να ακολουθήσουν όλα τα υπόλοιπα.
«Είμαστε στην απαρχή, αλλά δεν πρόκειται να το αφήσω στην τύχη του», ανέφερε ο Γ. Καψάλης, προσθέτοντας πως θα συμβουλευθεί τους μηχανικούς και αρχιτέκτονες, που υπάρχουν στο Δ.Σ. του θεάτρου, ενώ το τι ακριβώς μπορεί να γίνει θα εξαρτηθεί και από τους διαθέσιμους χώρους και τις δυνατότητες χρηματοδότησης. Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ τόνισε πως αρχική του προτεραιότητα είναι να αναδειχθεί η αναγκαιότητα να έχει η πόλη και η Ήπειρος γενικότερα ένα κλειστό θέατρο, καθώς και η υποχρέωση πολλών παραγόντων προς την επίτευξη του στόχου.
Επειδή, βέβαια, όλα αυτά είναι μακροπρόθεσμα, ενέργειες γίνονται και για άμεσες παρεμβάσεις. Στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε η συνολική αντικατάσταση της επένδυσης όλων των καθισμάτων στο Καμπέρειο, καθώς και η αποκατάσταση όσων από αυτά παρουσιάζουν προβλήματα, ενώ, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, ρυθμίστηκαν θέματα πλήρους αποκατάστασης της θέρμανσης του θεάτρου. Επίσης, θα υπάρξει τοποθέτηση μετακινούμενης ράμπας για την πρόσβαση στο θέατρο των αμαξιδίων ατόμων με αναπηρία, ενώ ξεκίνησε η αναζήτηση κατάλληλου χώρου για την αποθήκευση σκηνικών που διαθέτει το θέατρο, για μελλοντική εκ νέου χρησιμοποίηση τους.

Συνεργασία για ένα φεστιβάλ στην αρχαία Δωδώνη

Η δεύτερη σημαντική είδηση από τη συνέντευξη τύπου αφορά τη διάθεση συνεργασίας από την πλευρά του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με τον Δήμο Δωδώνης για τη διοργάνωση ενός Φεστιβάλ στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, με δεδομένη την πρόθεση του Δήμου Ιωαννιτών να αναβιώσει το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που είχε ξεκινήσει επί προηγούμενης θητείας του Θ. Μπέγκα.
«Άμεσος στόχος μας είναι, σε επίπεδο δημάρχων αρχικά, η συνεργασία μας με τον Δήμο Δωδώνης για τις καλοκαιρινές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Η δική μας πρόταση είναι η λέξη “συνεργασία”, την οποία μπορούμε να διαμορφώσουμε από κοινού», ανέφερε ο Γ. Καψάλης, εκτιμώντας ότι και οι δύο πλευρές θα αντιληφθούν ότι το κοινό συμφέρον και όφελος είναι η συνεργασία.

Πρόβλημα η έλλειψη καλλιτεχνικού διευθυντή

Το βασικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η νέα διοίκηση είναι η μη ύπαρξη καλλιτεχνικού διευθυντή, παρόλο που η προηγούμενη διοίκηση είχε υποβάλλει αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών από τον περασμένο Αύγουστο. Με τα σημερινά δεδομένα, το Δ.Σ. δεν έχει το δικαίωμα προκήρυξης της θέσης και είναι υποχρεωμένο να αναμένει.
«Δεν μπορούμε, ωστόσο, να αναμένουμε χωρίς να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε εσωτερικές διαδικασίες, ώστε να έχουμε την ανάλογη παράσταση το καλοκαίρι», τόνισε ο Γ. Καψάλης. Στις 28 Μαρτίου ξεκινούν οι παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής με το έργο «Οι Δούλες» του Ζαν – Ζενέ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κοντού.
Σε αντίθεση, πάντως, με τη δυσκολία συνεργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών, στήριξη των ΔΗΠΕΘΕ υπάρχει από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έχει ήδη αποστείλει τη νέα προγραμματική σύμβαση, με βασικές διαφορές αφενός την τριετία ισχύος της, αφετέρου την κατά 10.000 ευρώ αύξηση της χορηγίας του Υπουργείου προς κάθε Περιφερειακό Θέατρο (σύνολο 80.000 ευρώ).
Περαιτέρω οικονομική ενίσχυση προσδοκά το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και από την Περιφέρεια Ηπείρου, που είναι εταίρος στην προγραμματική σύμβαση. «Προτείναμε και συμπεριελήφθη, για πρώτη φορά, εκπρόσωπός της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, προσβλέποντας σε μια στενότερη συνεργασία και ενίσχυση», ανέφερε ο Γ. Καψάλης, ο οποίος ευχαρίστησε τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα για την υποστήριξη στο έργο του Δ.Σ., την αντιπρόεδρο Αγνή Δρίμτζια και τα μέλη του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων για το ενδιαφέρον και την διάθεση προσφοράς τους, καθώς και το λιγοστό αλλά άξιο, όπως το χαρακτήρισε, διοικητικό, τεχνικό και καλλιτεχνικό προσωπικό του θεάτρου. Δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει την τέως πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων Χριστίνα Κωτσαντή για την ενημέρωση και τη συνεργασία μας, όπως και τη δημοτική σύμβουλο Αλέκα Βακαλοπούλου, πρώην πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., για το ενδιαφέρον και την θετική της διάθεση.

Στόχος ένα ανοιχτό θέατρο

Στη διάθεση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου για δουλειά και προσφορά, εστίασε η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Αγνή Δρίμτζια, χαρακτηρίζοντας τιμητική την πρόταση του δημάρχου και τη συνεργασία της με τον πρόεδρο Γ. Καψάλη.
«Είμαστε εννέα τα μέλη και εννέα τα αναπληρωματικά, που έχουμε διαφορετικές αφετηρίες στη ζωή μας, όμως έχουμε ένα κοινό στόχο και ένα κοινό όραμα. Και βεβαίως την όρεξη και την αγάπη προς την πόλη. Με όλα αυτά ως εφόδια θα κινηθούμε», τόνισε, προσθέτοντας, πως στόχος της διοίκησης είναι όλοι οι πολίτες να είναι κοντά στο ΔΗΠΕΘΕ. «Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε με παραγωγές, που θα αφορούν όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες της πόλης, που δε θα περιορίζονται σε αισθητικά και καλλιτεχνικά πλαίσια, αλλά θα απλώνονται σε διαφορετικά είδη και θα αφορούν πολλούς συμπολίτες μας», τόνισε.
Όπως έγινε γνωστό, επαναλειτουργούν όλα τα τμήματα των ΚΑΠΗ, των Ατόμων με Αναπηρία και το τμήμα των Ερασιτεχνών, τα οποία θα παρουσιάσουν στο κοινό, κατά το δεύτερο ήμισυ του Μαΐου, το έργο τους. Επίσης άμεσα θα αποσταλεί επιστολή προς όλα τα σχολεία της Περιφέρειας, που θα ήθελαν να ανεβάσουν κάποια παράσταση στο θέατρό, ενώ από το επόμενο σχολικό έτος θα επιδιωχθεί μια στενότερη συνεργασία με τις σχολικές μονάδες. Τέλος, θα υπάρξει επικοινωνία με τις θεατρικές ομάδες της πόλης και της περιοχής για ενημέρωση και αντιμετώπιση κοινών ζητημάτων.

Σχετικά άρθρα

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο