Αριστερά κεραμικό έργο της Μαρίας Λιτσοπούλου και δεξιά χαρακτικό έργο της Αγαθής Παππά
ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Πηλός και χρώμα» και «Φύσης αποτυπώματα» στο Ίδρυμα Γκανή

Την έκθεση κεραμικής και ζωγραφικής της Μαρίας Λιτσοπούλου με τίτλο «Πηλός και χρώμα» και την έκθεση χαρακτικής της Αγαθής Παππά με τίτλο «Φύσης αποτυπώματα» θα φιλοξενήσει στον χώρο του το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» από την Τετάρτη 1 έως την Τετάρτη 29 Μαρτίου.

Η Μαρία Λιτσοπούλου γεννήθηκε στα Γιάννενα, αλλά ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Περούτζια, καθώς και σκηνογραφία και ενδυματολογία στη Ρώμη. Έχει εκθέσει έργα της σε πολλές ατομικές εκθέσεις ζωγραφική και κοσμήματος σε όλη την Ελλάδα. Δίδαξε ζωγραφική στα Εικαστικά εργαστήρια Ιωαννίνων και Κόνιτσας και σκηνογραφία στο Εικαστικό εργαστήρι Πειραιά. Συμμετείχε σε σεμινάρια μάσκας θεάτρου και θεωρίας. Ανέλαβε τις σκηνογραφίες, τα γλυπτά των σκηνικών, τα καπέλα, τα κοστούμια και τα σκηνικά σε πολλές θεατρικές παραστάσεις σε θέατρα της χώρας.
«Πέντε χρόνια με χωρίζουν από τότε που άρχισα να πιάνω στα χέρια μου τον πηλό. Τον πηλό που στα χέρια μου φάνταζε φόρμα. Άρχισα να φαντάζομαι διάφορες φόρμες. Δεν είχα στο μυαλό μου ποτέ κάτι συγκεκριμένο. Άρχισα να φτιάχνω ένα βάζο και κατέληγα να κάνω μια ανθρώπινη φιγούρα. Ήταν κάτι που με γοήτευε γιατί ήταν σαν παιχνίδι. Όταν ο δάσκαλος μου με ρωτούσε τι κάνω, δεν ήξερα τι να του απαντήσω. Όλοι ήξεραν τι έκαναν, εγώ όχι», αναφέρει για την ενασχόλησή της με την κεραμική.
Η Αγαθή Παππά γεννήθηκε στα Γιάννενα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου αποφοίτησε με άριστα. Παρακολούθησε για πέντε χρόνια μαθήματα Βυζαντινής αγιογραφίας. Αποφοίτησε ως Περιβαλλοντολόγος αριστούχος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγροχημεία και στις Βιολογικές και Βιολογικές καλλιέργειες από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η παρούσα δουλειά με τίτλο «Φύσης αποτυπώματα» αποτελείται από μια σειρά χαρακτικών (έγχρωμες ξυλογραφίες και μονοτυπίες), στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες μέθοδοι χαρακτικής, συνδυασμοί τεχνικών, καθώς και συνδυασμός χαρακτικής με ζωγραφική, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει τις απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης αλλά και την καλλιτεχνική ποιότητα της τέχνης της χαρακτικής.
«Μέσα από προσωπικές αναζητήσεις, πειραματισμούς και εφαρμογές και χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό παραδοσιακών με νέων μεικτών τεχνικών, όπως κολάζ, ζωγραφική και stencil με χρήση οργανικών υλικών ή λινόλεουμ, προσπάθησα να ανακαλύψω νέες εικαστικές μορφές έκφρασης. Τα έργα μου εκφράζουν μια φυσιολατρική διάθεση. Παίρνοντας έμπνευση από το φυσικό τοπίο, τα δέντρα, τα λουλούδια, τα φύλλα και χρησιμοποιώντας διάφορα οργανικά υλικά, προσπαθώ να αποτυπώσω μέσα από τα χαρακτικά μου την ομορφιά της φύσης, την ομορφιά της απλότητας, που έχουμε συνηθίσει να προσπερνάμε κοιτάζοντας, χωρίς όμως να βλέπουμε. Ας αφιερώσουμε λοιπόν λίγο από το χρόνο μας στην παρατήρηση αυτών των έργων, των χρωμάτων, των γραμμών, των ήχων που προκαλούν και των λέξεων που δημιουργούν στις σκέψεις μας», αναφέρει για τη δουλειά της.
Το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» στεγάζεται στην οδό Σούτσου 26 και οι ώρες λειτουργίας του είναι Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, καθώς και 6 με 9 το απόγευμα κάθε Τετάρτη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2651036517 και στο e-mail idrymagani@gmail.com.

Σχετικά άρθρα

Ξενάγηση στις «Χαρακτικές, Γλυπτικές συνδέσεις» του Δ. Τσιρογιάννη

Τα Γιάννενα μέσα από τον φακό του Πέτρου Ζωνίδη

Μια έκθεση για τα Λακκώματα και τους ανθρώπους τους