Αίθουσα ΣύνταξηςΠολιτισμός

Ξενάγηση στις «Χαρακτικές, Γλυπτικές συνδέσεις» του Δ. Τσιρογιάννη

Στην έκθεσή του με τίτλο «Χαρακτικές, Γλυπτικές συνδέσεις», που φιλοξενείται στο Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» έως τις 19 Απριλίου, θα ξεναγεί ο Δημήτρης Τσιρογιάννης φίλους και επισκέπτες την Τετάρτη 3 Απριλίου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

«Η τέχνη του Δημήτρη Τσιρογιάννη δεν ήταν ποτέ “μονοδιάστατη”. Με ευχέρεια ο καλλιτέχνης κινείται ανάμεσα στην αφαίρεση και τη παραστατικότητα, από τις γεωμετρικές στις οργανικές φόρμες, και επιλέγει να εκφραστεί με εκείνη τη μορφολογική γλώσσα που μπορεί να δώσει υπόσταση στις αναζητήσεις και το όραμά του. Η γλυπτική του, επιπλέον, δεν ήταν ποτέ μονοθεματική. Πουλιά που ανοίγουν τα φτερά τους στον άνεμο ή ανθρώπινες μορφές που πατούν γερά στη γη, εναλλάσσονται με απόλυτα αφαιρετικές δημιουργίες ή συνθέσεις, που διατηρούν χαλαρούς μα σαφείς εικονογραφικούς δεσμούς με την πραγματικότητα. Τα έργα του δε “χαρίζονται” στον θεατή, αλλά τον προκαλούν να τα εξερευνήσει, τον προσκαλούν να τα προσεγγίσει και να τα ερμηνεύσει ο ίδιος, εντοπίζοντας σε αυτά εικόνες οικείες ή, άλλες φορές, μορφές και σχήματα πρωτόγνωρα.
Η γλυπτική του Τσιρογιάννη δεν ήταν ποτέ άχρωμη. Η πατίνα του μπρούντζου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τελική όψη των έργων του, αποτελώντας διαχρονικά εκφραστικό μέσο της γλυπτικής του. Λαμπερή χρυσίζουσα ή μουντή σκουρόχρωμη, στιλπνή ή τραχιά η επιφάνεια του γλυπτού συμβάλλει καθοριστικά στην τελική μορφή και στο περιεχόμενό του, αντανακλώντας το φως και το χρώμα του περιβάλλοντος. Τώρα, όμως, στα δημιουργήματα της τελευταίας του δουλειάς, το χρώμα καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνεια του γλυπτού, το κυριεύει και επιβάλλει τη δική του απόχρωση και ερμηνεία στο έργο. Η κόκκινη ή μπλε πατίνα περιορίζουν την αντακλαστικότητα του υλικού, αναδεικνύουν τη μορφή του, το οριοθετούν και το εμπλουτίζουν με εικαστικές αξίες. Τα επιχρωματισμένα γλυπτά του Δημήτρη Τσιρογιάννη απομακρύνονται από την απεικόνιση του φυσικού κόσμου. Η φόρμα τους μπορεί να θυμίζει ανθρώπινο σώμα, ψάρι ή πτηνό, το χρώμα όμως επιδρά καθοριστικά, αποκαλύπτοντας το προσωπικό του καλλιτεχνικό σύμπαν. Τα έργα αυτά αποκτούν έτσι μιαν ακόμη ερμηνευτική διάσταση, που τα καθιστά από τα πιο ολοκληρωμένα του δημιουργού τους», αναφέρεται σε κείμενο για τη διάσταση του χρώματος στα έργα του Δημήτρη Τσιρογιάννη.
Το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» στεγάζεται στην οδό Σούτσου 26 και οι ώρες λειτουργίας του είναι Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, καθώς και 6 με 9 το απόγευμα κάθε Τετάρτη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2651036517 και στο e-mail idrymagani@gmail.com. Είσοδος ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

Χαρακτικές και γλυπτικές συνδέσεις του Δ. Τσιρογιάννη

Ηπειρωτικός Αγών

Τα Γιάννενα μέσα από τον φακό του Πέτρου Ζωνίδη

Μια έκθεση για τα Λακκώματα και τους ανθρώπους τους