ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Τέχνη & Αναπηρία» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Ένα τριήμερο με θέμα «Τέχνη & Αναπηρία» διοργανώνει, από την Παρασκευή 6 έως την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Ιδρύοντας ήδη από τον Νοέμβριο του 2018 τη δική του ομάδα διαφορετικότητας, με νέους και νέες με και χωρίς αναπηρία, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων απέδειξε έμπρακτα πως αποτελεί έναν καλλιτεχνικό φορέα που φιλοδοξεί να προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους να εμπλακούν και να συμμετέχουν ενεργά στην τέχνη του θεάτρου.
Μέσα από τις δράσεις του και ακολουθώντας τις σύγχρονες ενταξιακές τάσεις τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση και πλήρη ένταξη όλων των ανθρώπων ανεξαίρετα στην τέχνη, στον πολιτισμό αλλά και σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής.
Επιτελώντας τους κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς του σκοπούς, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων προσκαλεί νέους και νέες με και χωρίς αναπηρία, γονείς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και πολίτες στις δράσεις του διημέρου στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ομιλίες-συζητήσεις για ζητήματα τεχνών σε σχέση με την αναπηρία, σεμινάρια, εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.
Στο πλαίσιο του τριημέρου, το ΔΗΠΕΘΕ συνεργάζεται με το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών και το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Ελένη Δημοπούλου, η οποία ανέλαβε και τον σχεδιασμό και την οργάνωση μαζί με τις Μαρία Κολτσίδα και Δώρα Μπαρέκα, ενώ τον συντονισμό ανέλαβε η Μαρία Κεβρεκίδου.

«Χάρτινοι άγγελοι» στο Καμπέρειο

Η αρχή γίνεται την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου με ένα ανοιχτό για το κοινό εικαστικό εργαστήρι για άτομα με και χωρίς αναπηρία, με τίτλο «Χάρτινοι άγγελοι». Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ στο studio του Καμπέρειου Θεάτρου. Οι φίλοι και εθελοντές της Ομάδας Διαφορετικότητας του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα κατασκευάσουν χάρτινους γλυπτούς αγγέλους με την καθοδήγηση της καλλιτεχνικής διευθύντριας Ελένης Δημοπούλου και του σκηνογράφου Richard Anthony.
Το εργαστήρι θα επαναληφθεί και το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, επίσης από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

Ομιλίες- συζητήσεις- παρουσιάσεις

Ομιλίες, συζητήσεις και παρουσιάσεις με θέμα «Τέχνη και αναπηρία» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, από τις 11.30 το πρωί έως τις 1.30 το μεσημέρι, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.
Αρχικά, η Μαρία Κολτσίδα θα παρουσιάσει την καλλιτεχνική δράση μεικτών θεατρικών ομάδων και ομάδων ανάπηρων καλλιτεχνών στις ελληνικές θεατρικές σκηνές. Σκοπός είναι να φωτιστούν καινοτόμες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, που εμπλουτίζουν τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική σκηνή, εστιάζοντας στην καλλιτεχνική ομάδα Εν Δυνάμει, μια μικτή ομάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη, και στις παραστάσεις που έχει πραγματοποιήσει και παρουσιάσει σε θεατρικές σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η Μαρία Κολτσίδα είναι υποψήφια διδάκτορας της Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιωματικού καλλιτεχνικού προγράμματος εξοικείωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών προσχολικής ηλικίας με την αναπηρία «Η ιστορία του Μιξ, του Μαξ και του Μεξ», του Κέντρου Αποθεραπείας- Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «Κιβωτός», που βρίσκεται στον Άργιλο Κοζάνης, από τον ψυχολόγο της δομής Μηνά Θεοδωράκη. Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (4,5 – 5,5 ετών) σε συνεργασία με το Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο και Βρεφονηπιακό Σταθμό «Αμπεμπαμπλόμ» της Κοζάνης. Τα κύρια στοιχεία του προγράμματος είναι η αφήγηση παραμυθιού, η περιπατητική πρακτική και η εικονογράφηση μέσω τοιχογραφιών. Το παραμύθι που επιλέχτηκε, είναι «Η Ιστορία του Μιξ, του Μαξ και του Μεξ» του Λουίς Σεπούλβεδα. Πραγματοποιήθηκε διασκευή και περίληψη του παραμυθιού για να ανταποκρίνεται στο ηλικιακό στάδιο ενδιαφέροντος. Οι τοιχογραφίες δημιουργήθηκαν από διάφορους καλλιτέχνες από τον Άργιλο, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και την Θεσσαλονίκη. Τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και οι μέχρι τώρα επισκέψεις σχολείων δείχνουν ότι η εμπλοκή των παιδιών σε προγράμματα ευαισθητοποίησης για την αναπηρία τα οποία χρησιμοποιούν την αφήγηση ιστοριών και τη βιωματική συμμετοχή, μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην διαμόρφωση των στάσεων των παιδιών για τη διαφορετικότητα και την αναπηρία.
Τέλος, η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Ελένη Δημοπούλου και η κοινωνική επιστήμονας (BSc), χοροθεραπεύτρια (ΜΑ), μέλος της Ισπανικής ΄Ενωσης Χοροθεραπευτών και εμψυχώτρια της Ομάδας Διαφορετικότητας του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Δώρα Μπαρέκα θα παρουσιάσουν το εγχείρημα της ομάδας Διαφορετικότητας, που ξεκίνησαν οι δυο τους τον Νοέμβριο του 2018, με εθελοντές και έφηβους καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία. Ειδικότερα, θα παρουσιαστεί η πορεία και η έξελιξη της ομάδας τον τελευταίο χρόνο, με το κοινό να έχει τη δυνατότητα να δει πώς, μέσω του χορού, του θεάτρου, της μουσικής, του αυτοσχεδιασμού, της κίνησης και του δημιουργικού διαλόγου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, τις σκέψεις τους και τα συναισθήματα τους μέσω της τέχνης. Τέλος, θα παρουσιαστεί μια σύνθεση από τη δουλειά της Όμαδας Διαφορετικότητας, που αποτυπώθηκε σε μια χορογραφία 10’, σε βίντεο που πρόσφερε ο Κωστής Εμμανουηλίδης.

Εργαστήρι μουσικής για όλους

Στο πλαίσιο του τριημέρου εντάσσεται και το εργαστήρι-σεμινάριο μουσικής με τίτλο «Μια διαφορετική μουσική», που θα πραγματοποιηθεί από τον συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής- sound designer Οδυσσέα Γκάλλιο το Σάββατο 7 (16:00-21:00) και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου (10:00-15:00).
Πρόκειται για ένα μουσικό σεμινάριο, διάρκειας δέκα ωρών, λίγο διαφορετικό. Μία βιωματική προσέγγιση της μουσικής, χωρίς να απαιτείται πρότερη μουσική γνώση των συμμετεχόντων. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς, με κύριο όργανο τη φωνή αλλά και αντικείμενα που ποτέ δε θα φανταζόμασταν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν μουσικά όργανα, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τη μουσική «εκ νέου». Υλικό για την δημιουργία της ιδιαίτερης αυτής μουσικής σύνθεσης θα αποτελέσουν τα συναισθήματα, οι αφηγήσεις, οι μνήμες, τα τραγούδια, τα γεγονότα και τα ηχητικά περιβάλλοντα της καθημερινότητας των μελών της ομάδας. Οι μουσικοί δρόμοι (κανόνες) ορίζονται από την ομάδα και διαμορφώνονται με σκοπό να ερευνηθούν οι διαφορετικές ποιότητες που έχει ο ήχος και ο χρόνος στον κάθε άνθρωπο, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και βιώματά του. Η μουσική που θα δημιουργηθεί από την ομάδα, καταλήγει σε ένα μουσικό αποτέλεσμα και απαντά στο επίμονο ερώτημα τι είναι τελικά μουσική.
Το κόστος συμμετοχής είναι 20 ευρώ και δωρεάν για ΑμεΑ. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο e-mail seminariadipethei@gmail.com, στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5, Αρχοντικό Πυρσινέλλα) και στα τηλέφωνα 2651025670 (09:00-14:00) και 6948202250 (18:00-21:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 20 άτομα.

Μια παράσταση με ιστορίες για την αναπηρία

Το τριήμερο θα κλείσει με την παρουσίαση της παράστασης «Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να Ντύσετε έναν Ελέφαντα» από την Ομάδα Εν Δυνάμει, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Ελένης Δημοπούλου και σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.
Η παράσταση είναι βασισμένη σε μια σειρά από καθημερινές, «ξεχωριστές» ιστορίες για την αναπηρία, τη διαφορετικότητα και τους ανθρώπους γύρω από αυτήν. Όλα τα στιγμιότυπα που διαρθρώνουν την αφήγηση της παράστασης, είναι εμπνευσμένα από τις αληθινές ιστορίες των ανθρώπων που τις αναπαριστούν.
Η καθημερινότητα, μέσα από τραγούδια, ποιήματα και εικόνες, παρουσιάζεται με έναν τρόπο ποιητικό. Ο τρόπος αυτός γίνεται η γέφυρα να ειπωθεί το ανείπωτο. Η θεατρική φόρμα αναμειγνύεται με στοιχεία ντοκιμαντέρ και οι ήρωες συστήνονται με το πραγματικό τους όνομα, προσπαθώντας να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα «ποιoς αλήθεια είμαι;».
Μέσα από τη διαδρομή προς την παράσταση, δόθηκε μεταξύ των μελών της ομάδας, ο κοινός τόπος για να δημιουργήσουν από την αρχή μία νέα γλώσσα επικοινωνίας, μία γλώσσα που θα ωθήσει τον θεατή να αποστασιοποιηθεί από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπά του, ώστε να δει ότι τα σημεία που τον ενώνουν με το «άλλο» και το «διαφορετικό», είναι τελικά περισσότερα από αυτά που τον χωρίζουν από αυτό.
Η τελική σύνθεση του κειμένου προέκυψε από τα μέλη της ομάδας (άτομα με και χωρίς αναπηρίες), τα οποία συνέθεσαν μια ολοκληρωμένη δραματουργικά και αισθητικά παράσταση, αποτέλεσμα πολύμηνης και συλλογικής δουλειάς, η οποία αποκαλύπτει τη δύναμη που έχει το σύνολο να προσπεράσει τα εμπόδια και να ενσωματώσει αρμονικά την κάθε διαφορετική πτυχή της ανθρώπινης φύσης.
Η ομάδα Εν Δυνάμει είναι μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Ιδρύθηκε από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου το 2008 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο.
«Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να Ντύσετε έναν Ελέφαντα» προέκυψε από την ασφυκτιούσα ανάγκη των Εν Δυνάμει να μοιραστούν ανοιχτά τις δικές τους ιστορίες και να ερευνήσουν προσωπικές και οικουμενικές πτυχές της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας μέσα από το πρίσμα ενός καλλιτεχνικού γεγονότος, και αποτελεί το πρώτο μέρος της θεατρικής τριλογίας με τίτλο «Το Άλλο, το Κανονικό».
Ερμηνεύουν οι Κλειώ Αντωνόπουλου, Χρυσούλα Γκούμα, Μαρία Δαχλύθρα, Μαργαρίτα Καϊναδά, Άννα Καλίντσεβα, Ευαγγελίνα Καρυοφίλλη, Θεανώ Κόντα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Νίκος Κυπαρίσσης, Ευτέρπη Κώστα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούμης, Αθηνά Σωτήρογλου, Δέσποινα Τριανταφυλλίδη, Δανάη Τσορλίνη και Αλέξανδρος Χάτσιος.
Διάρκεια παράστασης 80’ (χωρίς διάλειμμα). Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ το κανονικό και 7 ευρώ το μειωμένο (μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, πολύτεκνοι, μέλη ΚΑΠΗ και ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών). Δωρεάν για ΑμεΑ. Προπώληση εισιτηρίων στα Γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5 – Αρχοντικό Πυρσινέλλα) και στα βιβλιοπωλεία «Αναγνώστης», «Κουμπλομάτης» και «Χαρτέξ». Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2651025670 (ώρες γραφείου) και 6955998405.

Σχετικά άρθρα

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο