Στόχος του νομοσχεδίου, όπως περιγράφεται, είναι ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας του Οργανισμού, έτσι ώστε να συμβάλει σε καίρια ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, όπως η κλιματική και η επισιτιστική κρίση.
Από την άλλη πλευρά, κατά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, υπήρξαν κριτική και επιφυλάξεις ως προς την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων του Οργανισμού, με κυριότερο αυτό της υποστελέχωση, που δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή των αναγκαίων ελέγχων για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, όπως η φέτα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως δεν «απαντά» σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος «Άρτεμις 2», ενώ προβλέπει τη λειτουργία επιτροπής, στην οποία θα προσδιορίζονται τα όρια αποδόσεων γάλακτος σε προϊόντα ΠΟΠ. Πρόκειται, ωστόσο, για επιτροπή που είχε συσταθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αλλά παραμένει ανενεργή. Άλλοι ομιλητές έκαναν λόγο για «παράθυρο» που ανοίγει μέσω του νομοσχεδίου για τη διενέργεια ελέγχων από ιδιώτες.
Μεταξύ εκείνων που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, με αφορμή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, η οποία τονίζει σε ανακοίνωσή της πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αγνόησε παντελώς την ύπαρξη, τις προτάσεις και τον ρόλο της Ε.Δ.Ο.Φ., καθώς δεν εισακούστηκε απολύτως καμία από τις προτάσεις της, «λες και οι συναντήσεις μας με τον υπουργό γίνονταν για κοινωνικούς λόγους», όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Γιάννης Βιτάλης.
Και η Διεπαγγελματική στέκεται στο θέμα των ελέγχων και των κυρώσεων, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νοθεία της φέτας ΠΟΠ. Εξάλλου και στο παρελθόν, ο κ. Βιτάλης έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για πρόστιμα που παραμένουν στα χαρτιά και δεκάδες λιμνάζουσες υποθέσεις.
«Εξίσου αξιοπερίεργο είναι ότι ένας νευραλγικός κλάδος, όπως ο δικός μας, κόπτεται για αυτοέλεγχο και κυρώσεις, και το Υπουργείο, αντί να στέκεται στο πλευρό μας, σφυρίζει αδιάφορα», σημειώνει η ΕΔΟΦ και χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ανούσιο, τονίζοντας μάλιστα πως επιχειρείται μια δήθεν νομοθετική μεταρρύθμιση, η οποία, εντέλει, αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πρόκειται να λύσει.
Η ΕΔΟΦ εμφανίζεται θετική για μια μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση να αντιμετωπιστούν ζητήματα ελέγχου, με ταχύτητα και δυναμισμό, σε όφελος των κτηνοτρόφων, των επιχειρήσεων, των καταναλωτών μέσα από ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου από έναν φορέα. «Να αντιληφθούμε ότι αυτά που μπορούν να ελεγχθούν και να βγουν συμπεράσματα εκ του ελέγχου σε μισή ώρα, το υπουργείο τα παραδίδει σε ένα δαιδαλώδες σύστημα που χρονοτριβεί για απάντηση-πόρισμα. Επιβάλλονται ποινές σε παραβάτες, που παραμένουν “σκελετοί” δεκαετιών στα συρτάρια του υπουργείου. Σε αυτές προστίθενται πρόστιμα, τα οποία δεν εισπράττονται ποτέ. Μια διαρκής ατιμωρησία, που ενθαρρύνει τη συνέχιση της ανομίας», σημειώνει η Διεπαγγελματική.
Ακόμη, επαναφέρει το ζήτημα των τελών που καταβάλλουν μεταποιητές και παραγωγοί, χωρίς να λαμβάνουν ανταποδοτικές υπηρεσίες, με τα σχετικά ποσά να έχουν φτάσει τα 45 εκ. ευρώ και να είναι… παρκαρισμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
«Ποιος θα τα διαχειριστεί καλύτερα από εμάς τους ίδιους; Με ποιο δικαίωμα τα παρακρατείτε και μας εμπαίζετε, ενώ είναι από τη γέννησή τους ανταποδοτική εισφορά και όχι φόρος; Δε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα, κάτι το οποίο έκανε σημαία η κυβέρνηση, αλλά εν τη πράξει, τουλάχιστον εμείς, στα αυτονόητα που διεκδικούμε, δεν είδαμε τη μεταρρύθμιση που απαιτείται, ούτε αποτελέσματα εκ της συνεργασίας μας με τους εκάστοτε υπουργούς που θα έπρεπε να είναι σύμμαχοί μας, λαμβάνοντας γνώση από τη γνώση μας, ώστε να αξιωθούμε αποτελεσμάτων. Αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της Φέτας, του σημαντικότερου εθνικού εξαγώγιμου προϊόντος, το οποίο συνεχώς φθίνει όπως και η κτηνοτροφία μας», καταλήγει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.
Διεπαγγελματική Φέτας εναντίον Υπουργείου για το ζήτημα των ελέγχων
Τα πυρά της αντιπολίτευσης, και όχι μόνο, συγκεντρώνει ένα ακόμη νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Πρόκειται για το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ενιαίο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.