Λιγότεροι κατά 10% ήταν οι κτηνοτρόφοι που παρέδωσαν αγελαδινό γάλα το 10μηνο του 2022 έναντι του ίδιου διαστήματος του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Συγκεκριμένα, 1.955 κτηνοτρόφοι παρέδωσαν αγελαδινό γάλα κατά τους δέκα πρώτους μήνες του 2022 έναντι των 2.130 το 10μηνο του 2021.
Μειωμένη κατά 14.774 τόνους ήταν η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος το α’ εξάμηνο του 2022, καθώς, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, παραδόθηκαν 331.730 τόνοι έναντι των 346.504 τόνων του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, καταγράφοντας μια μείωση 4,26%.
Με πτώση έκλεισε και η παραγωγή στο αιγοπρόβειο γάλα το α’ εξάμηνο του 2022. Μειωμένες κατά 1,88% ήταν οι παραδόσεις πρόβειου γάλακτος, οι οποίες ανήλθαν στους 517.840 τόνους έναντι 527.784 τόνων το α΄ εξάμηνο του 2021. Τέλος, σε ό,τι αφορά το γίδινο γάλα, το πρώτο εξάμηνο του 2022 παραδόθηκαν 113.606 τόνοι έναντι 120.380 τόνων το πρώτο εξάμηνο του 2021, καταγράφοντας μείωση 5,62%.
Λιγότεροι παραγωγοί και μικρότερες ποσότητες γάλακτος είναι η εικόνα, που αποτυπώνεται και στην Ήπειρο, γεγονός που αναμφίβολα αποτελεί ένα καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της κτηνοτροφίας στην περιοχή.
Χρόνο με τον χρόνο μειώνεται ο αριθμός των κτηνοτρόφων, κατά συνέπεια μειώνονται τα κοπάδια και μειώνονται και οι ποσότητες γάλακτος. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς πρόβειου γάλακτος, καθώς μέσα σε δύο χρόνια από 3.819 το 2020 έμειναν 3.377 το 2022, 442 λιγότεροι δηλαδή, ενώ οι ποσότητες γάλακτος μειώθηκαν κατά δέκα χιλιάδες τόνους. Από 1.075 σε 981 μειώθηκαν την τελευταία διετία οι παραγωγοί γίδινου γάλακτος, ενώ από 89 σε 77 μειώθηκαν οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος, με τη μεγαλύτερη μείωση να αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.
Το μόνο που βελτιώθηκε, είναι η τιμή που λαμβάνουν οι παραγωγοί, ωστόσο πρέπει να συνυπολογιστεί η αντίστοιχη άνοδος ζωοτροφών και όχι μόνο το αντίστοιχο διάστημα.
Μειώνονται οι παραγωγοί, λιγοστεύει το γάλα
Τη γενικότερη αίσθηση για τη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα και στην Ήπειρο ειδικότερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.