ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Αγρότες από επιλογή ο στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Επτά προτεραιότητες για την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα.

Στόχος είναι η μετατόπιση του αγροδιατροφικού μοντέλου της χώρας από τις επιδοτήσεις στην παραγωγή και στην αγορά, όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη δομικής αναδιάρθρωσης του πρωτογενούς τομέα, με επίκεντρο την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων ανθρώπων στη γεωργία. «Οι νέοι να ασχολούνται με αυτό, όχι από ανάγκη ή λόγω κληρονομικότητας, αλλά από επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.
Βασικές προτεραιότητες στην κατεύθυνση αυτή η στήριξη του γεωργικού εισοδήματος, η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, η εξωστρέφεια και η αύξηση της παραγωγικότητας, με μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση, η βελτίωση της θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα αξίας, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές μας περιοχές, καθώς και η βελτίωση της ανταπόκρισης της γεωργίας στις απαιτήσεις της κοινωνίας για ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα.
Αναφερόμενος στις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥπΑΑΤ προς την κατεύθυνση αυτή, επισήμανε ότι σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν χρηματοδοτηθεί ποτέ από πόρους της Ε.Ε.
Με στόχο την στήριξη της ηλικιακής αναδιάρθρωσης του πρωτογενούς τομέα και την ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας στις αγροτικές περιοχές, το πρόγραμμα νέων γεωργών έχει πόρους άνω των 600 εκ. ευρώ. Στο πρόγραμμα πρόκειται να ενταχθούν 2.200 επιλαχόντες με επιπλέον 81 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα για Νέους Αγρότες θα επαναπροκηρυχθεί εντός του 2024, καθώς έγινε ήδη η προδημοσίευση της πρώτης πρόσκλησης.
Επίσης, μέσω του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», ύψους 4 δισ. ευρώ, και τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτό, αλλάζει ο παραγωγικός χάρτης της χώρας με τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό μεγάλων και μικρών εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων σε όλη την επικράτεια.
Τέλος, 600 εκ. ευρώ διατίθενται για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μέσα από τα τοπικά προγράμματα LEADER.
Παράλληλα, τόνισε ότι η πολιτική του ΥΠΑΑΤ επενδύει στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες, διαθέτοντας σημαντικότατους πόρους σε προγράμματα για επενδύσεις Εκσυγχρονισμού Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (Σχέδια Βελτίωσης) και Μεταποίησης Γεωργικών Προϊόντων, για τη διευκόλυνση πρόσβασης των παραγωγών σε ρευστότητα για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης, μέσα από τα Ταμεία Εγγυήσεων και Μικροπιστώσεων και για τη συνεργασία και τη δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών, την κατάρτιση και την εκπαίδευσή τους.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Αυγενάκης, «για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασικό άξονα της προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη της οικονομίας, ενίσχυσης της ελληνικής περιφέρειας αλλά και κυρίαρχο στοιχείο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, μέσω της διασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας».

«Συμμαχία» του νότου για την ΚΑΠ

Ο κ. Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αλλά και σε δηλώσεις, αναφέρθηκε στην χαμηλή απορρόφηση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που παρατηρείται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες.
«Γι’ αυτό κι ένα από τα ζητήματα που έθεσα στον απολογισμό για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ, είναι η ανάγκη ενίσχυσης της ευελιξίας και της επικουρικότητας. Είναι στρατηγικό λάθος να υπάρχουν χρήματα, που τα κράτη μέλη δεν μπορούν να απορροφήσουν, λόγω της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας εφαρμογής των προγραμμάτων», σημείωσε.
Μάλιστα, η προσαρμογή της ΚΑΠ στις ανάγκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση και η εφαρμογή της με ευελιξία, ώστε να μη χάνονται χρήματα από τα κράτη μέλη, θα είναι το βασικό θέμα που θα συζητήσουν οι εννέα υπουργοί Γεωργίας των χωρών του Νότου της Ε.Ε. (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σλοβενία, Κροατία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Μάλτα), που θα συνεδριάσουν στις 24 Ιανουαρίου. Είναι η πρώτη φορά, που θα συνεδριάσει η άτυπη ομάδα των EUMED-9 για θέματα που αφορούν σε αγροτικά θέματα.
«Είναι ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Η Ευρώπη πρέπει, επιβάλλεται, να απλοποιήσει τις διαδικασίες, ώστε η απορρόφηση χρημάτων –που προβλέπονται για κάθε κράτος μέλος να είναι μεγαλύτερη, διότι έχουμε το φαινόμενο χρήματα να υπάρχουν – λόγω της ΚΑΠ – σε κάθε κράτος- μέλος, αλλά τελικά να μην απορροφώνται σε υψηλότατο ποσοστό, λόγω της δυσκαμψίας και των δυσκολιών που η ίδια η κοινότητα έχει δημιουργήσει», σημείωσε και πρόσθεσε: «Με κάθε τρόπο πρέπει να κινηθεί η Κοινότητα πιο γρήγορα και κυρίως να καταλάβει ότι η κλιματική κρίση δεν είναι κάτι θεωρητικό, δεν είναι κάτι το οποίο θα έρθει και θα δούμε τα αποτελέσματά του. Έχει έρθει ήδη. Ειδικά στη χώρα μας το αντιμετωπίζουμε τόσο σε πυρκαγιές όσο και σε πλημμύρες. Είναι σημαντικότατες αυτές οι πρωτοβουλίες, αυτές οι συναντήσεις. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πού πηγαίνουμε. Πού πάνε τα χρήματα, τα οποία η Κοινότητα δίδει και φυσικά και η συνεισφορά του ελληνικού κράτους μέσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα είναι σημαντικό να ξέρουμε και τα ζητήματα που πρέπει να βελτιώσουμε ως Κοινότητα να για πετύχουμε το καλύτερο».

Σχετικά άρθρα

Στα Γιάννενα αύριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης

Διεπαγγελματική Φέτας εναντίον Υπουργείου για το ζήτημα των ελέγχων

Καθυστερεί το Εθνικό Κέντρο extreme sports