ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με περιηγήσεις για μαθητές και ευρύ κοινό

Με μία σειρά δράσεων συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2022».

Την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί περιήγηση σε επιλεγμένα σημεία του Κάστρου. Η δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και Στ’ Δημοτικού, κατόπιν συνεννόησης με τις σχολικές ομάδες. Οι μαθητές καλούνται να γνωρίσουν τα κατάλοιπα από τη βυζαντινή περίοδο της ιστορίας της καστροπολιτείας των Ιωαννίνων. Υπεύθυνοι προγράμματος είναι οι αρχαιολόγοι Μάτα Κορτζή και Δήμητρα Παπαϊωάννου. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2651039580.
Την Κυριακή 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Μετασχηματισμοί στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων», μια περιπατητική περιήγηση στο σύγχρονο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και ειδικότερα στην περιοχή γύρω από τον λόφο Λιθαρίτσια. Σημεία αναφοράς αυτής της περιδιάβασης γίνονται τα οθωμανικά μνημεία της πλατείας Πνευματικού Κέντρου (Τζαμί του Βελή Πασά ή Τσιεκούρ, Μεντρεσές), το Ρολόι, το Δημαρχείο, η Μεραρχία, η Τράπεζα Ελλάδος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωάννινων, υπαίθριοι χώροι και εικαστικά έργα. Δομείται σε στάσεις σε επιλεγμένα σημεία και ανιχνεύει τη διαχρονία και τον μετασχηματισμό του σύγχρονου κέντρου της πόλης από την Οθωμανική περίοδο έως τον 21ο αιώνα. Η περιήγηση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Σημείο συνάντησης η πλατεία του Πνευματικού Κέντρου, στις 11 το πρωί. Υπεύθυνοι προγράμματος οι αρχαιολόγοι Σοφία Κίγκα, Ελένη Κοτζαμποπούλου και Νεονίλλη Κούπαρη.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 2651001067, e-mail skigka@culture.gr.

Και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Στη δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, η οποία, σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Παραποτάμου, θα υλοποιήσει την Παρασκευή 27 Μαΐου εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Φυτά και βότανα στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας», αναδεικνύοντας τον φυτικό κόσμο μέσα από τα εκθέματα του μουσείου.
Μέσα από την επαφή με αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της μόνιμης συλλογής και ευχάριστες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην αυλή του μουσείου, το πρόγραμμα επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει σε θέματα προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος και να αναδείξει τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τον φυτικό κόσμο. Οι μικροί μαθητές, αφού περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση και ανακαλύψουν εκθέματα που απεικονίζουν φυτικά μοτίβα, θα πρασινίσουν την αυλή του μουσείου φυτεύοντας διάφορα λουλούδια και σε εικαστικό εργαστήρι που θα ακολουθήσει, θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα, που θα αναρτηθούν στη σελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας στο facebook.

Σχετικά άρθρα

Μια έκθεση – αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Πολύτιμη γνώση για το Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης