ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Δωρεά οργάνων, δωρεά ζωής

Μια μεγάλη εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, στην προσπάθεια η πόλη να γίνει κοινωνός και να διαδώσει το μήνυμα της δωρεάς οργάνων, ως την ύψιστη προσφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο, πραγματοποιεί ο δήμος Ιωαννιτών την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

«Η δωρεά οργάνων αποτελεί μία προσφορά ύψιστης σημασίας. Ο δήμος ολοκληρώνει την εκστρατεία ενημέρωσης με την εκδήλωση της Τετάρτης, που εντάσσεται στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για μία εκδήλωση που στοχεύει στο μέλλον, στην προοπτική για την επόμενη μέρα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας Ευαγγελία Ντουνούση τόνισε ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στη δωρεά οργάνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, 1.300 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, 14.000 νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού ανέρχεται στα 8,5 έτη.
«Είναι γεγονός ότι η χώρα μας υστερεί σημαντικά στην προσφορά συμπαγών οργάνων από αποβιώσαντες δότες, παρότι οι περισσότεροι Έλληνες τοποθετούμε ψηλά στο σύστημα αξιών μας τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων. Η ιδέα της δωρεάς οργάνων και ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης. Σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα, και την ιδανική θεραπεία για την ανεπάρκεια νεφρών. Από έναν δότη μπορούν να σωθούν έως και οκτώ άνθρωποι, που χρειάζονται ένα μόσχευμα για να ζήσουν και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους», υπογράμμισε η κ. Ντουνούση.
Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που κατέθεσε και η επίκουρη καθηγήτρια αιματολογίας Ελευθερία Χατζημιχαήλ. Όπως είπε, κάθε λεπτό κάποιος συνάνθρωπός μας διαγνώσκεται με καρκίνο του αίματος, ενώ η οξεία λευχαιμία είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία και για πολλούς από τους ασθενείς η μόνη τους ελπίδα είναι η αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών. Τρεις στους δέκα ασθενείς βρίσκουν συμβατό δότη στο οικογενειακό περιβάλλον, ενώ η ζωή των υπόλοιπων επτά εξαρτάται από εθελοντές δότες.
Κάθε χρόνο, 20 ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα παραπέμπονται από την Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για αλλογενή μεταμόσχευση.
Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο μεγάλα κέντρα προσέλκυσης δοτών μυελού των οστών. Η τράπεζα του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» και το Κέντρο Δοτών του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα 300.000 δότες, έτσι ώστε κάθε ασθενής που χρειάζεται μεταμόσχευση, να βρίσκει μόσχευμα στη χώρα μας. Με τη δράση του δήμου Ιωαννιτών ευελπιστούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της πόλης και να γίνουν δότες μυελού των οστών για να χαρίσουν ζωή στο συνάνθρωπό μας. Ο δότης δωρίζει ελάχιστα κύτταρα. Είναι μία διαδικασία ανώδυνη και ακίνδυνη», τόνισε η κ. Χατζημιχαήλ.
Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 και του Εθνικού Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και με τη συμμετοχή της 6ης ΥΠΕ.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλης, η πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομίας Άννα Μπατιστάτου, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γιώργος Παπαθεοδωρίδης και ο καθηγητής Αιματολογίας, διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του ΠΓΝΠ, Διευθυντής του ΚΕΔΜΟΠ- «Χάρισε ζωή» Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης.
Ομιλητές θα είναι ο εφημέριος Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης Αρχιμ. Θεοδόσιος Μαρτζούχος, ο καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ιωάννης Μπολέτης, ο επιστημονικός διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» Στέλιος Γραφάκος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας και Μεταμοσχεύσεων Ευαγγελία Ντουνούση με θέμα «Η εμπειρία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων» και ο ψυχίατρος, διευθυντής ΕΣΥ του ΠΓΝΙ Γιώργος Αποστόλου με θέμα «Μια προσωπική μαρτυρία».

Σχετικά άρθρα

Εμπόδια και ανισότητες για τους ασθενείς με νεφρική νόσο

Δώρο ζωής σε δύο νεφροπαθείς από 57χρονο

Δώρο ζωής σε Ελλάδα και Ιταλία