ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εμπόδια και ανισότητες για τους ασθενείς με νεφρική νόσο

Να αναγνωριστεί η υγεία των νεφρών ως μία παγκόσμια προτεραιότητα δημόσιας υγείας και να σταλεί το μήνυμα της «Υγείας των νεφρών για όλους», προωθώντας την ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα και τη βέλτιστη φαρμακευτική πρακτική, έχει στόχο η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (14 Μαρτίου).

Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) εκτιμάται ότι επηρεάζει περισσότερους από 850 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και οδήγησε σε περισσότερους από 3,1 εκατομμύρια θανάτους το 2019. Επί του παρόντος, η νεφρική νόσος κατατάσσεται ως η 8η κύρια αιτία θανάτου και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, προβλέπεται να είναι η 5η κύρια αιτία απώλειας ετών ζωής έως το 2040.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι προσπάθειες θεραπείας της χρόνιας νεφρικής νόσου επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία και την παροχή θεραπειών νεφρικής υποκατάστασης, δηλαδή στην αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση, ωστόσο, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεφρολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευαγγελία Ντουνούση, οι πρόσφατες θεραπευτικές ανακαλύψεις φαρμακευτικών ουσιών προσφέρουν άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της νόσου, καθώς και για τον μετριασμό επιπλοκών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η τελική σταδίου νεφρική ανεπάρκεια, παρατείνοντας τελικά την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με χρόνια νεφρική νόσο.

Η πρόσβαση των ασθενών στα νέα φάρμακα στη χώρα μας είναι εξασφαλισμένη και αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που δε συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ υπάρχουν εμπόδια και ανισότητες στην πρόληψη και θεραπεία. Μεταξύ αυτών, είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης για τη χρόνια νεφρική νόσο, η καθυστερημένη διάγνωση, η ανεπαρκής γνώση ή εμπιστοσύνη στις νεότερες θεραπευτικές στρατηγικές, οι ελλείψεις ειδικών νεφρολόγων γιατρών και το κόστος θεραπείας

«Αυτές οι ανισότητες υπογραμμίζουν την ανάγκη να εστιάσουμε στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση για τη ΧΝΝ και στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού της υγειονομικής περίθαλψης», σημείωσε η κ. Ντουνούση, προσθέτοντας πως απαιτούνται στοχευμένες πολιτικές υγείας, που ενσωματώνουν ολιστικά τη φροντίδα των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο στα υπάρχοντα προγράμματα υγείας, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση για τη φροντίδα των ασθενών και διαδίδουν τη γνώση για την υγεία των νεφρών στο κοινό και στους επαγγελματίες υγείας.

«Θα πρέπει να εφαρμοστεί ισότιμη πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο νεφρικής νόσου, εργαλεία για έγκαιρη διάγνωση και βιώσιμη πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία για την πρόληψη της ΧΝΝ ή της εξέλιξής της. Για την επιτυχή εφαρμογή στρατηγικών, είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί μια ολοκληρωμένη, με επίκεντρο τον ασθενή και τοπικά προσανατολισμένη προσέγγιση για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των φραγμών στην υψηλής ποιότητας φροντίδα των νεφρών», σημείωσε η αν. καθηγήτρια, επισημαίνοντας πως υπάρχει έλλειψη στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των ειδικών νεφρολόγων, ενώ απαιτείται ενίσχυση της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, των νοσηλευτών και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας της κοινότητας.

«Η εκπαίδευση σχετικά με τον κατάλληλο προσυμπτωματικό έλεγχο για χρόνια νεφρική νόσο και η τήρηση των συστάσεων των κατευθυντήριων οδηγιών κλινικής πρακτικής είναι το κλειδί για την επιτυχή εφαρμογή αποτελεσματικών και ασφαλών στρατηγικών θεραπείας. Η υιοθέτηση της επιστημονικής καινοτομίας και η χρήση φαρμακολογικών και μη εργαλείων για την πρόληψη και τη θεραπεία της χρόνια νεφρική νόσο, καθώς και η ενθάρρυνση της αποτελεσματικής επικοινωνίας και ενσυναίσθησης μεταξύ των επαγγελματιών θα επιδράσει θετικά σε μεγάλο βαθμό στην ευημερία των ασθενών», τόνισε.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται ενδυνάμωση ασθενών και των κοινοτήτων τους, καθώς, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ασθενείς δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε περίθαλψη και φαρμακευτική αγωγή λόγω του υψηλού κόστους και της παραπληροφόρησης, που επηρεάζουν τις συμπεριφορές υγείας και την τήρησή τους. «Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία, η ενίσχυση της παιδείας για την υγεία σχετικά με τις επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής, η αυτοφροντίδα και η προώθηση της μακροπρόθεσμης συμμόρφωσης στις θεραπευτικές στρατηγικές μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη, ειδικά όταν ξεκινά έγκαιρα και διατηρείται με συνέπεια», κατέληξε η κ. Ντουνούση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού συνέπεσε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την τελετή αναγόρευσης ως επίτιμου διδάκτορος του τμήματος Ιατρικής της διεθνούς κύρους Νεφρολόγου Διευθύντριας του Τμήματος Νεφρολογίας, Αιμοκάθαρσης και Μεταμοσχεύσεων του Γενικού Νοσοκομείου του Ρέτζιο Καλάμπρια της Ιταλίας Francesca Mallamaci. Μάλιστα, η ομιλία της τιμώμενης είχε θέμα «Χρόνια νεφρική νόσος: μια μη αναγνωρισμένη επιδημία και έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία».

Σχετικά άρθρα

Δωρεά οργάνων, δωρεά ζωής

Ηπειρωτικός Αγών