ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Πολυτεχνείο, 50 χρόνια μετά…

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορυφαία και πλέον συμβολική πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού στη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Η αντίσταση στην χούντα ωστόσο δεν αφορούσε μόνο την Αθήνα. Στα Γιάννενα και ειδικά στο Πανεπιστήμιο, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του πραξικοπήματος, οι νέες και οι νέοι στάθηκαν με θάρρος και δυναμισμό απέναντι σε όσους κατέλυσαν την δημοκρατία και την ελευθερία. Παρά τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, στα Γιάννενα αναπτύχθηκε ένα δυναμικό αντιχουντικό κίνημα με πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου και με κορυφαία εκδήλωση αντίστασης την κατάληψη του ιδρύματος στις 16 και 17 Νοέμβρη του 1973.
Ο Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερος και σύγχρονος κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οργανώνουν κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Νοέμβρης 1973 – Νοέμβρης 2023, 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πόλη των Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Photometria Photography Center και τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, και είναι ανοιχτές και στο ευρύ κοινό.

Η αρχή γίνεται αύριο Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί, με τα εγκαίνια στο Photometria Photography Center (21ης Φεβρουαρίου 184) της αναδρομικής έκθεσης φωτογραφίας «Εδώ Πολυτεχνείο» του βραβευμένου ρεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα. Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναπληρώτρια καθηγήτρια Άννα Μαχαιρά, ενώ την παρουσίαση της έκθεσης και της εποχής θα κάνουν ο αναπληρωτής καθηγητής ευρωπαϊκής ιστορίας Λάμπρος Φλιτούρης και ο επίκουρος καθηγητής νεότερης ελληνικής ιστορίας Νίκος Αναστασόπουλος.

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, σειρά έχει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (παλαιά Σφαγεία) μια συζήτηση με θέμα «Φοιτητικές εξεγέρσεις και αντίσταση. Η περίπτωση των Ιωαννίνων». Συζητούν ο δικηγόρος Γιώργος Μάκης, η φιλόλογος Βούλα Σκαμνέλου, ο επίκουρος καθηγητής νεότερης ελληνικής ιστορίας Νίκος Αναστασόπουλος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια ευρωπαϊκής ιστορίας Άννα Μαχαιρά. Συντονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής ευρωπαϊκής ιστορίας Λάμπρος Φλιτούρης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, επίσης στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», με μια συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του καθηγητή κοινωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυμέρη Βόγλη «Δυναμική αντίσταση. Υποκειμενικότητα, πολιτική βία και αντιδικτατορικός αγώνας 1967-1974» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2022). Συζητούν ο συγγραφέας του βιβλίου, ο μεταπτυχιακός φοιτητής σύγχρονης ιστορίας Χάρης Καλαμπόκης και η καθηγήτρια οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας Λήδα Παπαστεφανάκη. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Φιλήμων Καραμήτσος.

Σχετικά άρθρα

Προσαρμοσμένα στην εποχή τα αιτήματα του Πολυτεχνείου

Γεωργία Χαλάτση

Ζωντανό και επίκαιρο το μήνυμα του Πολυτεχνείου

1974-2022: το άγχος της ελληνικής Δεξιάς για τη Μεταπολίτευση 

Νίκος Αλμπανόπουλος