ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζωντανό και επίκαιρο το μήνυμα του Πολυτεχνείου

Με καταθέσεις στεφάνων στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και την καθιερωμένη πορεία από τον ίδιο χώρο προς την κεντρική πλατεία το απόγευμα, θα τιμήσουν τα Γιάννενα την 49η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί συμβολίζει τους αγώνες ολόκληρου του λαού μας και ιδιαίτερα της Νεολαίας για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια», τονίζει σε ψήφισμά της η διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έχει την ευθύνη οργάνωσης της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.
Στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι αρχών, φορέων, καθώς και πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, που απευθύνει κάλεσμα και τονίζει πως οι αγώνες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου αποτελούν οδηγό για νέες νίκες, ενώ τα μηνύματα έχουν διαχρονική αξία. Τονίζει δε πως σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ, λόγω της οικονομικής κατάστασης, του περιορισμού του κοινωνικού κράτους και της κατάργησης των εργασιακών κεκτημένων. «Σήμερα, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια των ολίγων, συρρικνώνει τη Δημοκρατία, στήνοντας μηχανισμό παρακράτους με υποκλοπές και παρακολουθήσεις σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και πολίτες, οφείλουμε στη γενιά του Πολυτεχνείου τη συνέχιση των αγώνων τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαού μας, που δέχονται σκληρή επίθεση από την Κυβέρνηση», τονίζει το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ και καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους και να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αγωνιστές της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη 1973.
Κατάθεση στεφάνων θα πραγματοποιηθεί και στις 5.30 το απόγευμα από το ΚΚΕ και τα Σωματεία του Εργατικού Κέντρου, πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης. Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους φοιτητές, τη νεολαία απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, μετά από σύσκεψη με τους φοιτητικούς συλλόγους.
Το μήνυμα του ΕΚΙ είναι «όλα ανατρέπονται, αν ξεσηκωθείς» και πλαισιώνεται με τα διαχρονικά αιτήματα του Πολυτεχνείου, αλλά και αυτά της σύγχρονης εποχής. «Σήμερα, απέναντι σε ένα σύστημα που σαπίζει και δείχνει με τραγικό τρόπο τα απάνθρωπα όρια του παρά τα απίστευτα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, που πληθαίνουν γύρω μας, απέναντι στην πολιτική που σπέρνει πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, μοναδική διέξοδος είναι ο συνεχής συνεπής ταξικός αγώνας αντίστασης και αντεπίθεσης, η οργάνωση μας, η διεκδικητική πάλη σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Είναι ο αγώνας που θα στοχεύει στο κέντρο τον ταξικό αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό προσωπικό τους, ο αγώνας δηλαδή για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς της αντιδικτατορικής πάλης και τους αγώνες τους», τονίζει μεταξύ άλλων.
Στην κατάθεση στεφάνων και το συλλαλητήριο καλεί και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ του νομού Ιωαννίνων. «Τιμάμε τους αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια στη φασιστική, αμερικανονατοϊκή δικτατορία, την αλύγιστη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στα βασανιστήρια και στις εξορίες. Αγώνες και θυσίες που μας εμπνέουν και σήμερα! Το μήνυμα της εξέγερσης του πολυτεχνείου για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ», σημειώνει ο Σύλλογος, προσθέτοντας πως η η συμμετοχή στη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου αποκτά ξεχωριστή σημασία λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Στέλνουμε μήνυμα καταδίκης της μετατροπής της χώρας μας σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο, που την καθιστά “μαγνήτη” επιθέσεων στο φόντο των πολύ οξυμένων ανταγωνισμών. Τιμάμε τους νεκρούς μας, εμπνεόμαστε και δικαιώνουμε τους αγώνες τους, απέναντι στους σημερινούς υμνητές της χούντας, στους φασίστες-δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Συνεχίζουμε απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ, ΝΑΤΟ ενισχύοντας τις συλλογικές μας διεκδικήσεις, με οργάνωση κι αγώνα γιατί έτσι αλλάζουν τα πράγματα!», καταλήγει το κάλεσμα του Συλλόγου.

Σχετικά άρθρα

Πολυτεχνείο, 50 χρόνια μετά…

Προσαρμοσμένα στην εποχή τα αιτήματα του Πολυτεχνείου

Γεωργία Χαλάτση

1974-2022: το άγχος της ελληνικής Δεξιάς για τη Μεταπολίτευση 

Νίκος Αλμπανόπουλος