Ιστορίες

65 εκ. χάπια για τον Ντόναλντ Τραμπ

Πώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ οδήγησε στο «στοκάρισμα» ενός χαπιού που δεν προσφέρει τίποτα στην αγωγή της ίωσης.

Οι ΗΠΑ διατηρούν διαρκώς ένα στρατηγικό απόθεμα (Strategic National Stockpile το ονομάζουν) φαρμάκων, εμβολίων, αντιδότων και άλλων σχετικών φαρμακευτικών ουσιών για κάθε έκτακτη ανάγκη -και ορθώς πράττουν. Μόνο που όπως γράφει το CNN, τα ράφια του έχουν αυτή τη στιγμή φρακάρει με 63 εκ. χάπια hydroxychloroquine (υδροξυχλωροκίνης) και άλλα 2 εκ. chloroquine (χλωροκίνης), που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Κυριολεκτικά.

Σημασία έχει το γιατί: ο Τραμπ αρχικώς υποβάθμισε την απειλή από τον Covid-19. Για παράδειγμα, τις πρώτες βδομάδες του Φεβρουαρίου, αυτές δηλαδή που τώρα γνωρίζουμε ότι ήταν οι πιο κρίσιμες, είχε άλλες προτεραιότητες. Στην ετήσια «State of the Union» ομιλία του (4 Φεβρουαρίου) που κράτησε 78 λεπτά, αφιέρωσε στην επερχόμενη απειλή 20 δευτερόλεπτα. Δυο μέρες πριν, ο υπουργός του Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωνε ότι «ο κίνδυνος για τους Αμερικανούς παραμένει χαμηλός». Κι ήταν μόνο η αρχή. Σχεδόν κάθε βδομάδα έκτοτε, ο Τραμπ έκανε κάποια δήλωση που στη συνέχεια αποδεικνυόταν ανακριβής. Για παράδειγμα, στις 10 Απριλίου προέβλεψε ότι οι θάνατοι από τον ιό δεν θα ξεπεράσουν στις ΗΠΑ τους 100.000. Σήμερα είναι ήδη 118Κ και προβλέπεται να φτάσουν τους 200Κ πριν τον Οκτώβριο.

Κάθε παρέμβαση, κάθε δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ έχει επιπτώσεις. Στέλνει μήνυμα στην κοινωνία, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας του. Δεν είναι παράδοξο που ο Μπολσονάρο, ένας θαυμαστής του, τον μιμήθηκε στην υποτίμηση του κινδύνου με αποτέλεσμα η εξάπλωση της πανδημίας στη Βραζιλία να είναι δραματική. Ούτε που η Δεξιά βγήκε στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων κατά των προσωρινών περιορισμών, ακόμα και όταν αυτοί είχαν επιβληθεί από ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες.

Σε μια τελείως σουρεαλιστική σκηνή, στις 23 Απριλίου, στη διάρκεια παρουσίασης της επίδρασης μικροβιοκτόνων στον ιό σε εξωτερικές επιφάνειες, αναρωτήθηκε μπροστά στις κάμερες αν τέτοια χημικά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν… με ένεση: «(…) is there a way we can do something like that, by injection inside»… Ακολούθησε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης Dettol και παρόμοιων προϊόντων και οι ίδιοι οι παραγωγοί τους έσπευσαν έντρομοι να υπενθυμίσουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν τα καταναλώνουμε», προφανώς για να προλάβουν μαζικούς θανάτους και αγωγές.

Για την υδροξυχλωροκίνη ο Τραμπ είπε ότι είναι «very encouraging, very powerful and a game-changer», δηλαδή εξαιρετικό εργαλείο που «θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού». Έκανε ένα βήμα παραπάνω, αποκαλύπτοντας ότι… έπαιρνε ο ίδιος το φάρμακο, προληπτικά! Ήταν απρόσμενο ότι ο κόσμος άρχισε να τρέχει στα φαρμακεία και να το καταναλώνει επίσης προληπτικά; Πόση ανευθυνότητα από ένα τόσο ισχυρό δημόσιο πρόσωπο;

Λίγο μετά, επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η αγωγή με τις δύο ενεργές ουσίες δεν είχε καμία θετική επίδραση στην πορεία της νόσου. Προχθές, 15 Ιουνίου, η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ, η FDA, ανακάλεσε την προσωρινή «έκτακτη» άδεια που είχε εκδώσει το Μάρτιο για τη χρήση του. Προηγουμένως όμως, είχε σπρώξει στο κοινό 31 εκ. χάπια! Ο επικεφαλής της δικαιολογήθηκε ότι «τα στοιχεία τη στιγμή που εκδόθηκε η άδεια, τη δικαιολογούσαν». Άλλοι ειδικοί λένε ότι ήταν από την πρώτη στιγμή αδικαιολόγητη, καθώς οι μελέτες είχαν μικρό δείγμα και γενικώς ήταν ανεπαρκείς. Στην ουσία αναδεικνύουν την υποταγή στις επιθυμίες του Τραμπ ως κίνητρο της FDA να δώσει την αρχική και βιαστική έγκριση.

Ο Τραμπ όπως όλοι;

Από το 1984 παρακολουθώ την ίδια συζήτηση για τις εκλογές στις ΗΠΑ, με τα «όλοι ίδιοι είναι», «όλοι τα ίδια θα κάνουν», «ούτως ή άλλως δεν κυβερνούν οι πρόεδροι αλλά οι επιχειρήσεις» κλπ. Κάθε άλλο… Ο ένας ή ο άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μεγάλη διαφορά για την τελευταία γωνιά του πλανήτη και αυτό όσοι έχουμε «ζήσει» πέντε – έξι προέδρους, το ξέρουμε καλά. Η εικόνα, η πολιτική, οι αποφάσεις, οι προτεραιότητες, πλέον ακόμα και τα τουίτ ενός Αμερικανού προέδρου στέλνουν μηνύματα, διαμορφώνουν συνειδήσεις, δίνουν θάρρος και ώθηση στη μια ή την άλλη κοινωνική και πολιτική ομάδα και πολλά ακόμα.

Ελπίζω ότι αυτή τη φορά τουλάχιστον, με το τόσο εξόφθαλμα αρνητικό παράδειγμα του Τραμπ, δεν θα ακούσω μια από τα ίδια. Ο Τραμπ τον Νοέμβριο πρέπει να ηττηθεί, ει δυνατόν πανηγυρικά.

 

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός