ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με αφετηρία την εναντίωση στις εξορύξεις

Τις δυνατότητες συγκρότησης ψηφοδελτίου και καθόδου στις περιφερειακές εκλογές διερευνούν πολίτες και συλλογικότητες με αφετηρία τις Πρωτοβουλίες Πολιτών κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Οι «Ενεργοί Πολίτες της Ηπείρου», σε μια πρώτη επαφή με τα τοπικά μέσα, αλλά και μεταξύ τους, αφού προέρχονται από διαφορετικούς γεωγραφικούς και πολιτικούς χώρους, της αριστεράς ωστόσο κυρίως, στοχεύουν σε μια παράταξη που θα εκφράσει την εναντίωσή τους απέναντι στις έρευνες και εξορύξεις και θα κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση.

Αποδίδοντας ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση, δήμους και περιφέρεια, για την υποδοχή των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, ο δημοσιογράφος και μέλος της πρωτοβουλίας Σωτήρης Αργύρης έκανε λόγο για την ανάγκη σωτηρίας της Ηπείρου. «Τα τελευταία χρόνια έχουν υπογραφεί πολλά μνημόνια, πράσινα, μπλε, ροζ και το νέο μνημόνιο που φέρνουν για την Ήπειρο, το μαύρο, θα είναι καταστροφικό», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «λύση πάντα υπάρχει και είναι η δύναμη του πολίτη».

Στο εγχείρημα συμβάλλουν πολίτες που ανήκουν στις Πρωτοβουλίες των τεσσάρων νομών της Ηπείρου, αλλά και άλλοι, μεταξύ των οποίων, ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Μπάμπης Πάνης, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ν. Σκουφά και μέλος της ΛΑΕ Μπάμπης Πεσλής και ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Παπαδημητρίου.

Συμφωνώντας απόλυτα με τον κ. Αργύρη σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της εξόρυξης υδρογονανθράκων, ο κ. Πεσλής συνέδεσε τη διαδικασία συγκρότησης παράταξης και με άλλα θέματα, που αφορούν την οικονομία και την επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. «Το θέμα των εξορύξεων είναι πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για το ανθρωπογενές περιβάλλον, καθώς θα έχει επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, για τους οποίους δεν έχει γίνει καμία σχετική μελέτη», κατέληξε.

Από εκείνους που θεωρούν πως το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις πρέπει να μετουσιωθεί σε πολιτική-αυτοδιοικητική παράταξη, καθώς υπάρχουν και αντίθετες θέσεις, είναι ο κ. Πάνης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα. «Πιστεύω ότι στο θέμα αυτό πρέπει να έρθουμε με λευκό χαρτί και να βρούμε τρόπο, ώστε να παραδώσουμε στα παιδιά μας, τα βιολογικά και τα παιδιά του γείτονα, μια Ήπειρο, τουλάχιστον όπως την παραλάβαμε», σημείωσε.

Ειδικότερη αναφορά στον πρωτογενή τομέα έκανε ο Βασίλης Μουσελίμης, αγρότης και γεωπόνος από την Ηγουμενίτσα. «Μας περιβάλλει ένας τεράστιος πλούτος, που βλέπουμε να χάνεται και προτάσσεται ένας τρόπος αξιοποίησής του που θίγει οποιονδήποτε πολίτη της Ηπείρου», σημείωσε.

Οι Ενεργοί Πολίτες θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης και απευθύνουν προσκλητήριο σε πολίτες να συμμετέχουν στο εγχείρημα συγκρότησης παράταξης, η οποία θα έχει διακριτό ρόλο σε σχέση με τις Πρωτοβουλίες και τα κόμματα.

 

Σχετικά άρθρα

Σταθμός για τις ευρωεκλογές, αλλά όχι μόνο

Εκτός κούρσας η «Αειφόρος Ήπειρος»

Αποστόλης Τζελέτας

Περιφέρεια Ηπείρου – Σε αναζήτηση δικού του υποψηφίου το ΠΑΣΟΚ

Αποστόλης Τζελέτας