Αίθουσα Σύνταξης

Σταθμός για τις ευρωεκλογές, αλλά όχι μόνο

Κρίσιμης πολιτικής σημασίας είναι για το ΠΑΣΟΚ οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και δη οι περιφερειακές, με το αποτέλεσμά τους να αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό για δύο λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την εδραίωση της δυναμικής, που έδειξε το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, καθώς αν τα ποσοστά των περιφερειακών παρατάξεων, που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, είναι ανάλογα και ενδεχομένως πιο ισχυρά από αυτά του κόμματος τον Ιούνιο, θα αποτελέσουν πρόκριμα για τις ευρωεκλογές, που ακολουθούν τον Ιούνιο του 2024.
Ο δεύτερος στόχος που τίθεται, είναι η ενίσχυση του βαθμού ελέγχου των «γαλάζιων» περιφερειαρχών, κάτι που θα επιτευχθεί με πιο ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή στα περιφερειακά συμβούλια. «Για μας οι περιφερειακές εκλογές δεν είναι μια απλή καταμέτρηση δυνάμεων. Δεν είναι τυφλά κομματικό το όριο της επιτυχίας. Είναι και ποιοτικό, ώστε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη φωνή σε σχέση με το 2019 και να ενισχύσουμε την τοπική δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος βρέθηκε στα Γιάννενα με αφορμή την εκδήλωση της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Όλον» με επικεφαλής τον Στέφανο Ζούμπα.
Κληθείς να οριοθετήσει τον στόχο, έκανε λόγο για νικηφόρο αποτέλεσμα, επεξηγώντας ότι αυτό μεταφράζεται σε β’ γύρους, ποσοστά μεγαλύτερα του 2019 και ποσοστά που θα δώσουν μια εκπροσώπηση στα περιφερειακά συμβούλια τέτοια,» που θα μπορεί να ελέγχει την ανέλεγκτη έως τώρα εξουσία των “γαλάζιων” περιφερειαρχών, που εν πολλοίς λειτουργούν ως το μακρύ χέρι του επιτελικού κράτους του Κ. Μητσοτάκη». «Αυτό θέλουμε να περιορίσουμε, ώστε οι περιφερειάρχες να μην μπορούν να λειτουργούν ως τοπικοί αγάδες ή τοπικοί προύχοντες ενός παλιού κράτους, που έχει υποδυθεί το νέο», υπογράμμισε, λέγοντας ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα στην Ήπειρο, που έχει ζήσει την αδιαφάνεια, την ευνοιοκρατία, τη μετριοκρατία, απευθείας αναθέσεις σε αρεστούς, έργα που καθυστερούν κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τη μη στήριξη υποψηφίων σε Δήμους, αλλά και την αδυναμία να συγκροτηθούν σε κάποιους δήμους παρατάξεις, παρά το ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη δύναμη (βλέπε Δήμο Ζίτσας), ο κ. Μάντζιος απέρριψε τα περί διάρρηξης του κόμματος με την αυτοδιοίκηση, λέγοντας, μάλιστα, πως αυτοί οι δεσμοί, όπως και οι δεσμοί με τον συνδικαλιστικό χώρο, ήταν αυτοί, που κράτησαν το ΠΑΣΟΚ όρθιο τις δύσκολες εποχές. Εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε πολιτική επιλογή να μη δοθούν στηρίξεις σε δήμους, αλλά να αφεθούν οι τοπικές κοινωνίες ελεύθερες να επιλέξουν τους συνδυασμούς που επιθυμούν, χωρίς κομματικές υποδείξεις.

«Υπάρχει επισφάλεια της ανθρώπινης ζωής»

Ο κ. Μάντζος αναφέρθηκε και σε ζητήματα της επικαιρότητας, κοινό στοιχείο των οποίων είναι η επισφάλεια της ανθρώπινης ζωής, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Στ επίκεντρο των αναφορών του βρέθηκαν οι φυσικές καταστροφές, με τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ να αναγνωρίζει την ύπαρξη της κλιματικής κρίσης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για πολικές αβελτηρίες και παραλείψεις. Ο κ. Μάντζος είπε πως θα πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για μια αποτελεσματική Πολιτική Προστασία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έδειξε πως δε θέλει να το κάνει. «Στη συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές η κυβέρνηση μας είπε ότι όλα γίνονται περίπου καλώς και ότι δεν ξέρουμε τι λέμε. Απέναντι σε αυτούς που λένε ότι δεν ξέρουμε τι λέμε, εμείς εμφανίζουμε αυτούς που δεν ξέρουν τι κάνουν», είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε στην ανοχή στην αναλγησία και στις καταστροφές.
«Όπως και δεν μπορούμε να οδηγηθούμε και στην ανοχή της αποκτήνωσης και της υποβάθμισης της ανθρώπινης ζωής», συνέχισε αναφερόμενος στο εγκληματικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά και καλώντας όλους να αναλογιστούν τον ανθρωπισμό τους και την αξία της ανθρώπινης ζωής.
Τέλος, ζήτησε ενημέρωση από την κυβέρνηση για τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της χώρας για τις ελληνοτουρκικές διαφορές και στέλνοντας μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Σχετικά άρθρα

Μήνυμα Στ. Ζούμπα για ισχυρή και ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση

Εκτός κούρσας η «Αειφόρος Ήπειρος»

Αποστόλης Τζελέτας

Περιφέρεια Ηπείρου – Σε αναζήτηση δικού του υποψηφίου το ΠΑΣΟΚ

Αποστόλης Τζελέτας