Το εγχείρημα μιας ανεξάρτητης παράταξης είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο και προφανώς έγινε δυσκολότερο μετά και την ανακοίνωση της απόφασης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατεβάσουν δικούς τους υποψηφίους, μην αφήνοντας χώρο και διαθέσιμους υποψηφίους, με δεδομένο ότι ήδη υπάρχει μία ακόμη σχηματισμένη ανεξάρτητη παράταξη, αυτή των «Οριζόντων Ηπείρου», και μία ακόμη που έχει εκδηλώσει την πρόθεση συμμετοχής της στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, η παράταξη «ΦΩΣ» με επικεφαλής τον Λάμπρο Γεωργόπουλο. Βέβαια, μένει να φανεί αν θα τα καταφέρει, καθώς ο ρυθμός ανακοίνωσης υποψηφίων μέσω των κοινωνικών δικτύων δεν είναι τέτοιος που να πείθει.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, στις εκλογές για την Περιφέρεια Ηπείρου θα κατέβουν οι συνδυασμοί «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» με επικεφαλής τον νυν περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, «Κοινό των Ηπειρωτών» με νέο επικεφαλής τον πρώην βουλευτή Γιάννη Στέφο, η παράταξη με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής τον Στέφανο Ζούμπα, οι «Ορίζοντες Ηπείρου» με επικεφαλής τον Σπύρο Ριζόπουλο, η «Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου» με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα και η «Αριστερή Παρέμβαση για την Ήπειρο», πιθανώς το «ΦΩΣ» του Λάμπρου Γεωργόπουλου, ενώ δεν έχουν δώσει στίγμα προθέσεων η «Ανυπότακτη Ήπειρος» με επικεφαλής τον Κώστα Νουτσόπουλο και η «Ελληνική Αυγή για την Ήπειρο» με επικεφαλής τον Κώστα Αναγνώστου.
Προαναγγελία οργάνωσης νομικών ενεργειών
Στο κείμενο που συνοδεύει την ανακοίνωση αναστολής της υποψηφιότητάς της, η «Αειφόρος Ήπειρος» δηλώνει ότι δεν υπαναχωρεί από τη δέσμευσή της για δια βίου προσφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ηπείρου, αλλά προσαρμόζει τις ενέργειες μας.
«Το πολιτικό περιβάλλον, όπως είναι διαμορφωμένο εθνικά και περιφερειακά, καθιστά ενδεδειγμένη για εμάς επιλογή στην παρούσα φάση τη διοχέτευση όλων των πόρων μας σε οργάνωση δεουσών νομικών ενεργειών, και όχι σε προεκλογικό αγώνα, με στόχο σταθερά την αειφόρο Ήπειρο. Θεωρούμε την αναστολή της υποψηφιότητας μας επιβεβλημένη, προκειμένου να καταστεί σαφές πως πρόκειται για κίνηση ουσίας και όχι εντυπώσεων.
Εν έτει 2023 η βιώσιμη, πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική αναπτυξιακή επιλογή. Είναι τεχνο-οικονομικά και περιβαλλοντικά επιβεβλημένη, συνεπώς μπορεί να διεκδικηθεί νομικά.
Η βιώσιμη, πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη οφείλει να έχει στο επίκεντρο της τους πολίτες και δημότες, και πρέπει να συντελείται με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας, χρηστής διοίκησης, επί τη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, και όχι μέσω δήθεν “αναπτυξιακών” εργολαβιών ημετέρων. Προβληματίζει η απολύτως ανορθόδοξη αναπτυξιακά προπαγάνδα υπέρ της μετατροπής της Ηπείρου σε εξορυκτικό πεδίο, όταν οι υδρογονάνθρακες είναι πλέον στη δύση τους. Όμως και στον έναν αιώνα της ακμής τους, ο συνολικός περιβαλλοντικός και οικονομικός αντίκτυπος τοπικά ήταν ξεκάθαρα αρνητικός.
Δυστυχώς, η πατρίδα μας η Ελλάδα είναι μια χώρα που πάσχει θεσμικά. Στην Ήπειρο ειδικότερα, μετά από 21 συναπτά έτη της ίδιας νομαρχιακής – περιφερειακής αρχής, η οποία σταδιακά εκφυλίστηκε σε ένα προσωποκεντρικό καθεστώς, η θεσμική δυσλειτουργία είναι περαιτέρω οξυμένη», αναφέρει η ομάδα της «Αειφόρος Ήπειρος».