ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Περιφέρεια Ηπείρου – Σε αναζήτηση δικού του υποψηφίου το ΠΑΣΟΚ

Υπέρ της αυτόνομης καθόδου στην Περιφέρεια Ηπείρου –όπως και σε όλες τις περιφέρειες- προσανατολίζεται το ΠΑΣΟΚ, με την επιτροπή εκλογικού αγώνα του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές να βάζει ουσιαστικά τέλος σε σενάρια συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ ή στήριξη ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων.

Αυτό ήταν το κλίμα, στο οποίο κινήθηκε η ευρεία περιφερειακή σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ, το απόγευμα της Δευτέρας στο ξενοδοχείο The Lake, υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της επιτροπής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Όπως ξεκάθαρα διεφάνη, στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η καταγραφή δυνάμεων, με στόχο να κεφαλαιοποιήσει την άνοδο των ποσοστών του στις εθνικές εκλογές, αλλά και την υπεροπλία σε αυτοδιοικητικά στελέχη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, μην επιδιώκοντας τη δημιουργία συμμαχικών σχημάτων, που θα αύξαναν τις πιθανότητες διεκδίκησης κάποιων περιφερειών. Στην περίπτωση της Ηπείρου δε, δεν υπάρχει ούτε η απαραίτητη προεργασία, ούτε διαθεσιμότητα στελεχών, ωστόσο και το σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο των αυτοδιοικητικών παρατάξεων «Κοινό των Ηπειρωτών» και «Ήπειρος Όλον» ουσιαστικά «κάηκε», από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε κομματικά ψηφοδέλτια, ρίχνοντας στη μάχη στελέχη της πρώτης γραμμής, με εμπλοκή στις εθνικές εκλογές ως υποψήφιοι βουλευτές.
Όσο για το σενάριο στήριξης στην παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», μπορεί σε θεωρητικό επίπεδο να ήταν στο τραπέζι και να είχε υποστηρικτές στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο στην πραγματικότητα ήταν ξεκάθαρο πως η πλειονότητα των στελεχών σε επίπεδο Ηπείρου ουδέποτε θα συναινούσε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμη και ως λύση ανάγκης.

«Πολιτική η μάχη»

Ως «το δεύτερο μεγάλο βήμα του ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, όπου ο στόχος είναι να γίνει όχι μία εν δυνάμει αντιπολίτευση αλλά μία κανονική αξιωματική αντιπολίτευση», χαρακτήρισε τις περιφερειακές εκλογές ο Κώστας Σκανδαλίδης σε δήλωσή του πριν την έναρξη της συνεδρίασης, προσθέτοντας πως η μάχη είναι πολιτική και ο χώρος της αυτοδιοίκησης προνομιακός για το κόμμα.
«Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ είναι να κατέβουμε με αυτόνομη κάθοδο στις περιφερειακές εκλογές και σε αυτή τη γραμμή κινούμαστε μέχρι τώρα και θα κινηθούμε και στο μέλλον», τόνισε στο ερώτημα για την πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν απέκλεισε στήριξη σε μη κομματικό στέλεχος, υπό την προϋπόθεση όμως ότι «εμφορείται από τις ιδέες, τις αρχές και τις στρατηγικές του ΠΑΣΟΚ». Κάτι που προφανώς δεν ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας του Σπ. Ριζόπουλου, συν τω ότι ο κ. Σκανδαλίδης έδειξε διάθεση να έχει το ΠΑΣΟΚ τον πρώτο λόγο και όχι να ακολουθήσει μια ήδη συγκροτημένη παράταξη. «Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει υποψήφιο που θα αποφασίσει αυτό. Είναι στη δικαιοδοσία των διαδικασιών ποιο θα είναι αυτό το στέλεχος», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ, στην οποία αναφέρεται ότι στην πλειοψηφία τους τα στελέχη σε όλη την Ήπειρο συμφώνησαν στην αυτόνομη κάθοδο στις περιφερειακές εκλογές, με κοινωνικές συμμαχίες και με επικεφαλής της παράταξης, που θα ηγηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από τον χώρο του κινήματος ή πρόσωπο που θα ταυτίζεται με τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, έτσι όπως αυτές απορρέουν από το καταστατικό του κινήματος.
«Οι περιφερειακές εκλογές για την παράταξη μας είναι το επόμενο βήμα μετά τις εθνικές εκλογές για να αποτελέσουμε τον κύριο πόλο της Δημοκρατικής παράταξης και να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες, που θα μας δώσουν την δυνατότητα να είμαστε η ισχυρή αντιπολίτευση μετά και τις Ευρωεκλογές μέχρι τον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από το να γίνουμε η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης, που οδήγησαν και οδηγούν τη χώρα σε νέα αδιέξοδα και δημοσιονομικές περιπέτειες», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Χωρίς ονόματα

Συζήτηση επί ονομάτων δεν έγινε, καθώς δεν υπήρχαν αυτοπροτάσεις ή ετεροπροτάσεις, γεγονός που προκάλεσε και ένα σχόλιο του Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος δήλωσε πως ανέμενε να εκδηλωθούν τουλάχιστον πέντε υποψηφιότητες.
Η μόνο πρόταση αφορούσε ουσιαστικά τη στήριξη του Σπ. Ριζόπουλου, για την οποία υπερθεμάτισαν ο γραμματέας της ΝΕ Θεσπρωτίας Γιάννης Γεωργίου και ο πρώην γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων και μέλος των «Οριζόντων Ηπείρου» εδώ και αρκετό καιρό Άλκης Λάνταβος.
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι υπάρχει γενικότερο κλίμα υπέρ της αυτόνομης καθόδου, το ενδιαφέρον εστιάζεται στον επικεφαλής της παράταξης, η οποία το πιθανότερο είναι να μην είναι συνέχεια της παράταξης «Ήπειρος Όλον», αλλά ένας νέος συνδυασμός. Ακόμη και στην πιθανότητα ο επικεφαλής να είναι ο εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Χάρης Λιούρης, ο οποίος έχει εκφράσει ενδιαφέρον σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο.
Στόχος είναι, βέβαια, να υπάρξει μια πιο ισχυρή υποψηφιότητα, ειδικά από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα ρίξει στη μάχη τον δεύτερο σε ψήφους του ψηφοδελτίου του στον Νομό Ιωαννίνων Γιάννη Στέφο. Οι περιπτώσεις του Θανάση Μανταλόβα και Κώστα Γάτσιου θα μπορούσαν σίγουρα να έχουν μια δυναμική και φαίνεται να είναι οι πρώτοι, στους οποίους θα γίνει κρούση από την επιτροπή εκλογικού αγώνα. Πέραν αυτών, βέβαια, υπάρχουν στελέχη και σε Άρτα και Πρέβεζα, τα οποία πληρούν τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο έχουν το μειονέκτημα ότι προέρχονται από νομούς που υστερούν πληθυσμιακά σε σχέση με τον νομό Ιωαννίνων.
Όπως και να έχει, είναι βέβαιο πως το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να υπάρχουν αποφάσεις, ώστε να υπάρχει και ένας εύλογος χρόνος οργάνωσης και συγκρότησης ψηφοδελτίου.

Καμία εμπλοκή στις δημοτικές εκλογές

Σε αντίθεση με τις περιφερειακές εκλογές, στις δημοτικές δε θα υπάρχει εμπλοκή, ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτές των Ιωαννίνων, που στελέχη του κόμματος μοιράζονται σε δύο ψηφοδέλτια.
Στη δήλωσή του, ο Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν τις δικές τους ανάγκες και τους δικούς τους ανθρώπους που προκρίνουν, και εκεί δε θα παρέμβει το ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά άρθρα

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου

Έριξαν τον… σπόρο για μελλοντικές συνεργασίες

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο