ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βγαίνει στην κοινωνία μέσω των Μουσείων του

Αφορμή για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να βγει εκτός των «πυλών» αλλά και για την τοπική κοινωνία, μαθητές και ευρύ κοινό, να γνωρίσουν την πανεπιστημιούπολη και τα Μουσεία του Ιδρύματος, αποτελεί η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, όπως έχει καθιερωθεί η 18η Μαΐου.

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» και στο πλαίσιο της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των μουσείων και των συλλογών τους, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διοργανώνει σειρά δράσεων σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Στους χώρους του Πανεπιστημίου λειτουργούν το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής, το Μουσείο Τυπογραφίας & Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, το Λαογραφικό Μουσείο & Αρχείο και το Μουσείο Εκμαγείων & Διδακτικών Συλλογών και στόχος των πρυτανικών αρχών είναι να αποτελέσουν ένα συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και την πανεπιστημιούπολη.

«Τα μουσεία και οι συλλογές του πανεπιστημίου μας συμβάλλουν καθοριστικά στην έρευνα και την εκπαίδευση. Λειτουργούν ως χώροι διατήρησης του πολιτισμού και της συλλογικής μνήμης και ταυτότητας, και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και στην πρόοδο του κοινωνικού συνόλου», ανέφερε η πρύτανης Άννα Μπατιστάτου, σε συνέντευξη τύπου. Μάλιστα, ερωτηθείσα σχετικά, εξέφρασε την πρόθεση της διοίκησης να τα ενισχύσει και ταυτόχρονα να δημιουργήσει τις υποδομές για μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες, επισημαίνοντας πως –αν και ακόμη δεν έχει συζητηθεί σε επίπεδο διοίκησης – δε θα ήταν επιθυμητό τα Μουσεία να «βγουν» από την πανεπιστημιούπολη και να μεταφερθούν μόνιμα σε άλλους χώρους, όπως μελλοντικά θα μπορούσε να γίνει στο νέο διοικητήριο του Δήμου Ιωαννιτών στο παλιό Πανεπιστήμιο.

«Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί έναν από τους στόχους της νέας διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που είναι η εξωστρέφεια. Ο πρώτος και σημαντικότερος στόχος είναι η στροφή στην πόλη και την Ήπειρο, γι’ αυτό καλούμε τα σχολεία και το κοινό να μας στηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια και υποσχόμαστε σημαντικότερες και μεγαλύτερες δράσεις στο μέλλον», τόνισε εκ μέρους του Συμβουλίου Διοίκησης ο καθηγητής Χρήστος Σταυράκος.

Τα τέσσερα μουσεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «που φιλοξενούν μικρούς και μεγάλους θησαυρούς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, παρουσίασε εν συντομία η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Παναγιώτα Καντή, τονίζοντας πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δίνει ξεκάθαρο στίγμα με την συμμετοχή του στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, συμμετοχή που έχει αποτυπωθεί και στον οδηγό του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων.

Τόσο η κ. Καντή, όσο και το μέλος του συμβουλίου Διοίκησης Καθηγήτρια Αικατερίνη Πλακίτση αναφέρθηκαν στις δράσεις που προγραμματίζονται εντός και εκτός της πανεπιστημιούπολης, σημειώνοντας πως τα σχολεία, κατόπιν συνεννόησης, θα μπορούν συνεχώς να επισκέπτονται τα Μουσεία του ιδρύματος.

Οι δράσεις

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Πανεπιστημίου στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για μαθητές των Γυμνασίων της πόλης (κατόπιν συνεννόησης με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) και από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι θα γίνεται ξενάγηση στα μουσειακά εκθέματα για το ευρύ κοινό.

Παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις θα γίνονται στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι για τους μαθητές Γυμνασίων και από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι για το ευρύ κοινό θα λάβει χώρα ένα μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Μονάδα Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών, με σκοπό την ολόπλευρη καλλιέργεια και το ξύπνημα των αισθήσεων και της δημιουργικότητας των πολιτών μέσα από τη βιωματική επαφή τους με το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών (Braille).

Επίσης, από τις 10 έως τις 11.30 το πρωί, στο Αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και στο φουαγιέ μαθητές των Γυμνασίων της πόλης και το ευρύ κοινό θα παρακολουθήσουν μια διαδραστική παρουσίαση μουσειοσκευών και ψηφιακών μουσείων για την αειφορία από φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, η οποία διοργανώνεται από την Ερευνητική Μονάδα Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών και Εκπαίδευσης για την Αειφορία.

Τέλος, εκτός της Πανεπιστημιούπολης θα γίνει μια «εμβληματική δράση», όπως την χαρακτήρισε η κ. Πλακίτση, που στόχο έχει να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Πρόκειται για την καταγραφή της βιοποικιλότητας σε τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κάστρο Ιωαννίνων και στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Μαθητές και πολίτες θα συμμετέχουν στην καταγραφή της βιοποικιλότητας μέσω της εφαρμογής iNaturalist για smartphones. Το iNaturalist αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές για την αναγνώριση και καταγραφή των ειδών και προσφέρει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων εφαρμογών, που είναι το κοινωνικό της δίκτυο (www.inaturalist.org). To iNaturalist είναι μία από κοινού πρωτοβουλία της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια και του National Geographic, ενώ στην Ελλάδα υποστηρίζεται από τη μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση ISEA και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Η ενημέρωση και βασική εκπαίδευση στη χρήση της εφαρμογής θα γίνει μέσα από τη σελίδα Dodoni Bioblitz στο facebook (https://www.facebook.com/Dodoni-Bioblitz-106832909047403) με σχετικά βίντεο. Οι πολίτες καλούνται να ακολουθήσουν τη σελίδα, να κατεβάσουν τη δωρεάν εφαρμογή στο κινητό τους και να κάνουν εγγραφή στο project Δωδώνη – Dodona (εναλλακτικά μέσω διαδικτύου στη σελίδα https://www.inaturalist.org/projects/dwdwnh-dodona) και στο Ioannina Castle (https://www.inaturalist.org/projects/ioannina-castle) μέσα από το iNaturalist.

Η καταγραφή στη Δωδώνη θα γίνει στις ώρες λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου, στον χρόνο και ρυθμό του κάθε πολίτη την ώρα της επίσκεψης. Η δράση διοργανώνεται από την Ερευνητική Μονάδα Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών και Εκπαίδευσης για την Αειφορία.

Στον σύνδεσμο https://bit.ly/3nptDiD, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικό πληροφοριακό υλικό αναφορικά με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και στην κατηγορία Πανεπιστημιακή Ζωή-Πολιτισμός-Μουσεία της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου μπορούν να δουν πληροφορίες για τα Μουσεία του Πανεπιστημίου https://www.uoi.gr/panepistimiaki-zoi/politismos/

Σχετικά άρθρα

Εβδομάδα Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος