ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Λαμβάνουν πτυχία χωρίς αντίκρισμα

Η «πρόχειρη, βιαστική και αόριστη» τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, με στόχο να ρυθμίσει το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των 3.000 και πλέον, συνολικά, αποφοίτων των τμημάτων Γεωπονίας, ήταν αυτή που οδήγησε τους καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, συμπαραστεκόμενοι στο αυτονόητο αίτημα των φοιτητών τους.

Από το 2019, όταν δηλαδή ιδρύθηκε η πανεπιστημιακή Γεωπονική Σχολή, οι απόφοιτοι παραμένουν «στο αέρα», χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, που σημαίνει ότι με το πτυχίο τους δεν μπορούν ούτε να ανοίξουν ένα γεωπονικό κατάστημα ούτε να συμμετέχουν καν σε διαδικασίες ΑΣΕΠ, όπως στον πρόσφατο διαγωνισμό.

«Από το 2019, η Πολιτεία, μέσω της εθνικής διαγωνιστικής διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων, επιλέγει υποψήφιους φοιτητές και τους αποστέλλει στη Σχολή μας για να σπουδάσουν τη Γεωπονική Επιστήμη, αποκρύβοντάς τους όμως ότι εισέτι δεν έχει αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα με την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, καθιστώντας το πτυχίο τους άξιο μόνο για κορνίζα και χωρίς κανένα επαγγελματικό αντίκρισμα στην Ελλάδα», αναφέρεται στο ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης και τονίζεται πως το επιτακτικό αίτημα και η διαμαρτυρία των φοιτητών, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες, είναι απόλυτα αιτιολογημένα και θα πρέπει να εισακουστούν έμπρακτα.

«Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο που οδηγούνται, βλέπουν τα όνειρά τους, τα χρόνια τους, το υστέρημα των οικογενειών τους και τις σπουδές τους να σπαταλούνται και ενώνουν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα για να πετύχουν αυτό που η πολιτεία θα έπρεπε να προβλέψει και να έχει ρυθμίσει νομοθετικά εδώ και χρόνια», σημειώνουν οι καθηγητές.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κοσμήτορας της Σχολής και πρόεδρος του Τμήματος Αναστάσιος Τσίνας, ένας απόφοιτος γεωπονικού τμήματος από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο ευρωπαϊκής χώρας θα έχει στη χώρα μας επαγγελματικά δικαιώματα, κάτι που δε συμβαίνει για τους αποφοίτους των ελληνικών ΑΕΙ. Αντίστοιχα, αν οι απόφοιτοι της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πάνε σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, αυτόματα αναγνωρίζονται ως γεωπόνοι.

«Αισθανόμαστε ότι η Πολιτεία αμφισβητεί στην πράξη το έργο μας και την ποιότητά του. Έχοντας πλήρη επίγνωση για τις πράξεις μας και με αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας, τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφασίζουμε να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας στην αξιότιμη κ. Πρύτανη και να απαλλάξουμε πλέον το Δημόσιο από το κόστος της μισθοδοσίας μας, αφού, όπως φαίνεται, δε μας χρειάζεται», αναφέρεται στην απόφαση των καθηγητών, καθώς θεωρούν ότι η τροπολογία που προωθείται κάθε άλλο παρά δίνει λύση στο ζήτημα.

Ενόψει της συζήτησης της σχετικής τροπολογίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία θα συμμετέχει και ο κοσμήτορας της Σχολής και πρόεδρος του Τμήματος Αναστάσιος Τσίνας, μαζί με εκπροσώπους από έντεκα τμήματα επτά πανεπιστημίων της χώρας, θα επιχειρηθεί να δοθεί μια σαφής και οριστική λύση, προκειμένου να σταματήσει η «ομηρεία» των αποφοίτων, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η τροπολογία απαιτεί από τα τμήματα κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και το ΓΕΩΤΕΕ, χωρίς να προβλέπει τι γίνεται αν δεν το πράξουν, προκειμένου να εκδοθεί κάποια στιγμή μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, χωρίς να υπάρχει δεσμευτική ημερομηνία, μεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, με το τελευταίο να εμπλέκεται για πρώτη φορά σε ζήτημα αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, η ΕΘΑΑΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει την πιστοποίηση, με το τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να έχει καταθέσει τον φάκελο τον Οκτώβριο του 2022 και ακόμη αναμένεται η συγκρότηση της επιτροπής αξιολόγησης.

«Η διάταξη αποπνέει τη διάθεση της πολιτείας να μη δώσει οριστική, καθαρή, μόνιμη λύση», σημείωσε ο κ. Τσίνας. «Αν είναι δυνατόν το υπουργείο με το στελεχιακό δυναμικό και τους υπουργούς που έχει, να καταθέσουν μια τέτοια προχειρογραμμένη διάταξη, μόνο και μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια… Γιατί πράγματα φαίνεται η διάθεση να μη δώσει λύση», σημείωσε.

«Αν ήταν ιδιωτικό κολέγιο, θα το είχαν λύσει…»

«Κραυγή» ενάντια στην απαξίωση των ΑΕΙ χαρακτηρίζει την παραίτηση των καθηγητών της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε ανακοίνωσή του, κατηγορώντας ακόμη την κυβέρνηση για υπονόμευση των δημόσιων πανεπιστημίων και του ακαδημαϊκού χάρτη που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Οι καθηγητές και οι φοιτητές της Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κινητοποιούνται και διεκδικούν το αυτονόητο: οι σπουδές να έχουν αξία, τα πτυχία αντίκρισμα και οι απόφοιτοι επαγγελματικά δικαιώματα. “Ψιλά γράμματα” για την κυβέρνηση των ιδιωτικών κολεγίων και για έναν πρωθυπουργό που “γνωρίζει πως υπάρχουν άνθρωποι εξαρτημένοι από το μισθό τους”», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως από το 2019 η κυβέρνηση επέλεξε να μην κινήσει ούτε μια σχετική διαδικασία. «Αντίθετα προτίμησε να εγκλωβίσει χιλιάδες φοιτητές, να υπονομεύσει δεκάδες Τμήματα και να αδιαφορεί για τα πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και αναγνώριση. Έστω και τώρα, παρά την τετραετή καθυστέρηση, κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας οφείλουν να βρουν λύση στο πρόβλημα που δημιούργησαν. Αν ήταν ιδιωτικό κολέγιο, θα το είχαν ήδη λύσει», καταλήγει.

Αρωγός ο Δήμος Αρταίων

Υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των φοιτητών τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο Αρταίων με απόφασή του, η οποία κοινοποιήθηκε προς κάθε αρμόδιο υπουργείο και φορέα, ενώ ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης καλεί τους βουλευτές και όλους τους φορείς να πάρουν θέση.

«Οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου της Άρτας αγωνίζονται για τη θωράκιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, για την αναγνώριση του πτυχίου τους ως 5ετους φοίτησης για όλα τα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής και την ένταξη των αποφοίτων στο ΓΕΩΤΕΕ. Η μη δυνατότητα έγγραφης τους συνεπάγεται τη μη απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των αποφοίτων του τμήματος, με συνέπεια τον καθολικό αποκλεισμό τους από τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του ΠΕ Γεωπόνου/ Γεωτεχνικού. Η έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν περιορίζει απλά την ελκυστικότητα της Σχολής αλλά αμφισβητεί στην πράξη την ίδια την υπόστασή της», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Σχετικά άρθρα

Εβδομάδα Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος