ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αγώνας ετών για επαγγελματικά δικαιώματα

Την αυτονόητη αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων διεκδικούν οι φοιτητές και απόφοιτοι των Τμημάτων Τεχνολόγων Γεωπόνων, που στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν σε πενταετή τμήματα Γεωπονίας.

Οι φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα προχώρησαν σε κατάληψη του τμήματος, ζητώντας την έμπρακτη στήριξη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Άρτας Γιώργου Στύλιου και του Δήμου Αρταίων.
«Όλοι οι φοιτητές βιώνουμε καθημερινά τις εγκληματικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων σε βάρος της ζωής μας, νιώθουμε οργή και αγανάκτηση όταν βλέπουμε το αντικείμενο σπουδών μας να τσακίζεται και να γίνεται εμπόρευμα για τα συμφέροντα λίγων», τονίζουν και, αναφερόμενοι στο ιστορικό της υπόθεσης, σημειώνουν πως το 2021 ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί και να ψηφιστεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η νομοθετική ρύθμιση με την οποία επεκτείνεται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου σε όλους τους πτυχιούχους των Τμημάτων γεωπονικής κατεύθυνσης που λειτουργούν στα πανεπιστήμια της χώρας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τροπολογία περιλάμβανε εξίσου και την εξίσωση των ιδιωτικών κολεγίων, γεγονός που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις. Παρά τη δέσμευση, η τροπολογία που αφορούσε μόνο να πανεπιστημιακά τμήματα δεν επανήλθε ποτέ, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους να βρίσκονται στην αβεβαιότητα.
Με αναρτημένα πανό και κλειδωμένες πόρτες του τμήματος, οι φοιτητές διεκδικούν αναγνώριση του πτυχίου ως 5ετούς φοίτησης για όλα τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής, αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους των τμημάτων, ένταξη των αποφοίτων στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε., καθώς η μη δυνατότητα εγγραφής δηλώνει την μη απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος με συνέπεια τον καθολικό αποκλεισμό τους από την δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος, ενώ τονίζουν την αντίθεσή τους στην εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με τα δημόσια πανεπιστήμια.
«Απαιτούμε τη δίκαιη και ηθική ανταμοιβή των κόπων μας, μετά τον πολυετή αγώνα, τόσο των οικογενειών μας, όσο και εμάς των ίδιων. Ζούμε σε μία χώρα άνιση, που ο κάθε γονέας παλεύει για την πνευματική – επαγγελματική ανέλιξη των παιδιών του για ένα καλύτερο μέλλον. Μετά από ένα απαιτητικό πενταετή κύκλο σπουδών, η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι κοινό αγαθό και όχι ζητούμενο. Η αναγνώριση των πτυχίων μας και ως κε τούτου η επαγγελματική μας αποκατάσταση διακυβεύεται και δε θα υποχωρήσουμε μέχρι να εκπληρωθούν τα δίκαια αιτήματά μας», σημειώνουν.

Επερώτηση από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου

Επερώτηση για το θέμα κατέθεσαν σήμερα οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου Τίνα Ζέκα και Γιώργος Πρέντζας, σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα αυτό έρχεται να αναδείξει τις συνέπειες της απόσπασης του πτυχίου από την εργασία, καθώς οι γεωτεχνικοί, όπως και πάρα πολύ ακόμα κλάδοι, δενδιασφαλίζουν το δικαίωμα στην εργασία με την απόκτηση πτυχίου. Αντίθετα, αφού ολοκληρώσουν στην προκειμένη περίπτωση 5 έτη σπουδών μετά «χτίζουν» τις εργασιακές τους δυνατότητες παρακολουθώντας σεμινάρια και λαμβάνοντας πιστοποιήσεις από το ΓΕΩΤΕΕ, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να τους κάνει μέλη του.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καλούν το περιφερειακό συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του θέματος και να στηρίξει τους αγώνες των φοιτητών. Η επερώτηση, με βάση τον κανονισμό του περιφερειακού συμβουλίου, θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Σχετικά άρθρα

«Ψηφιακή ασπίδα» σε δάση και αλσύλλια

Διαμορφώνει την ατζέντα η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου

«Υποβάθμιση και εκφυλισμός» της λειτουργίας της Περιφερειακής Επιτροπής