ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Υποβάθμιση και εκφυλισμός» της λειτουργίας της Περιφερειακής Επιτροπής

Να μεταφερθεί η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου, να τηρούνται πρακτικά, να τηρείται αυστηρά η στοιχειώδης διαδικασία των ερωτήσεων, τοποθετήσεων και ψηφοφορίας και να παρευρίσκονται οι διευθυντές των υπηρεσιών για να απαντούν σε ερωτήματα, ζητούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο Αλ. Καχριμάνη και τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής κάνουν λόγο για υποβάθμιση και εκφυλισμός της Επιτροπής, που συνεδριάζει σε χώρο που δεν ενδείκνυται για την παρουσία δημοσιογράφων και πολιτών, ο οποίος δεν διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για την τήρηση πρακτικών.

«Το κύριο πρόβλημα ως προς την διαδικασία της συνεδρίασης, που σχετίζεται με την ακαταλληλότητα του χώρου, αφορά την έλλειψη μικροφώνων οπότε και την απουσία δυνατότητας καταγραφής πρακτικών για ό,τι σημαντικό και ασήμαντο έχει λεχθεί εισηγητικά και στο πλαίσιο του αντιπολιτευτικού ελέγχου. Η μη καταγραφή πρακτικών οδηγεί σε αδυναμία αναδρομικού ελέγχου των τοποθετήσεων των μελών της επιτροπή και αποκρύπτει την συζήτηση που διενεργείται. Αυτό μπορεί να το επιδιώκει μόνο όποιος θέλει να αδυνατίσει τον δημόσιο έλεγχο και όποιος έχει να κρύψει κάτι. Οι συνθήκες διενέργειας της συνεδρίασης οδηγούνε σε συνειδητό,πλήρη εκφυλισμό την  συζήτηση, η οποία σε κάθε επιτροπή έχει χαρακτήρα ενημέρωσης και όχι διαλογικής, υπεύθυνης συζήτησης και ψηφοφορίας. Είναι αδιανόητο συνεδριάσεις με 100 θέματα, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ,  να επιδιώκεται σκοπίμως και κατ΄ εξακολούθηση από την πλειοψηφία να ολοκληρώνονται σε μια έως μιάμιση ώρα», σημειώνουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «ΛΑ.ΣΥ», προσθέτοντας πως οι συνεδριάσεις με ευθύνη του προέδρου-περιφερειάρχη, αλλά και των υπολοίπων μελών της επιτροπής δεν έχουν καμία δομή και περιεχόμενο, δεν τηρείται η διαδικασία, ούτε καν γίνεται ψηφοφορία, με αποτέλεσμα η γραμματέας της επιτροπής να επικοινωνεί με τα μέλη της επιτροπής μετά το πέρας της συνεδρίασης για να καταγράψει τις ψήφους και τις πιθανές εκ των υστέρων τοποθετήσεις.

«Αυτή η διαδικασία είναι βολική πιθανά για τον περιφερειάρχη, ο οποίος αντιμετωπίζει την συνεδρίαση με όρους “ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε” αλλά και τα μέλη της επιτροπής από την πλειοψηφία και την αντιπολίτευση, οι οποίοι είτε δεν έχουν διαβάσει τις γραπτές εισηγήσεις για να ρωτήσουν και να τοποθετηθούν, είτε θέλουν να λειτουργεί η επιτροπή με όρους “πρωινού καφέ μεταξύ φίλων”», τονίζουν, προσθέτοντας πως με τέτοιες διαδικασίες δεν αποκρύπτονται οι δεκάδες απευθείας αναθέσεις και διαγωνισμοί χωρίς προηγούμενη δημοσίευση «που αποτελούν πλέον μάστιγα», ούτε και «οι πολιτικές προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής για στήριξη επιχειρηματικών συμφερόντων εις βάρος των λαϊκών αναγκών».

«Ούτε βέβαια η ελαφρότητα με την οποία η επιτροπή απλά επικυρώνει προειλημμένες αποφάσεις του περιφερειάρχη, χωρίς να συζητά και να αποφασίζει, με κραυγαλέα την απουσία δυνατότητας δημοσίου ελέγχου, μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτή. Όλα τα μέλη της περιφερειακής επιτροπής έχετε πολιτική και θεσμική συνευθύνη να σταματήσει ο πλήρης εκφυλισμός της συνεδρίασης της περιφερειακής επιτροπής», καταλήγουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Πρέντζας, Κ. Κωτσαντής, Γ. Αλιφτήρας και Κ. Ζέκα.

Σχετικά άρθρα

«Ψηφιακή ασπίδα» σε δάση και αλσύλλια

«Show me the money» λέει η Περιφέρεια στη «ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ»

«Δεν είμαστε ατραξιόν» η απάντηση στα αιτήματα