Επικαιρότητα

Δρομολόγηση έργων με πρωθύστερη διαδικασία

Με μια πρωθύστερη διαδικασία έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση τα έργα οδικής ασφάλειας 24 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως ξεκάθαρα αποτυπώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Κι αυτό γιατί ενώ η διαδικασία προβλέπει ότι προϋπόθεση για τη δημοπράτηση των έργων και την ανάδειξη αναδόχων είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση, στην περίπτωση των κόμβων Επισκοπικού και Λαψίστας, καθώς και στο έργο βελτίωσης του τμήματος Πηγάδια -Γέφυρα Πλάκας της 2ης επαρχιακής οδού, ακολουθήθηκε η αντίστροφη διαδικασία. Και η Επιτροπή Περιβάλλοντος κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τη στιγμή που οι κόμβοι Επισκοπικού και Λαψίστας έχουν ήδη προσωρινό ανάδοχο, ενώ για το τμήμα της 2ης επαρχιακής οδού είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία.
Ο προφανής λόγος έχει να κάνει με την ανάγκη της ταχύτερης δυνατής απορρόφησης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει ιδιαίτερα σφιχτές προθεσμίες, δείχνοντας ότι προφανώς δεν υπήρχε η μελετητική ωριμότητα για την ένταξη των συγκεκριμένων έργων. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, είναι τι θα συμβεί αν σε κάποιο από τα έργα, που ήδη έχουν δημοπρατηθεί ή –ακόμη χειρότερα- έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος, προκύψει περιβαλλοντικό ζήτημα.
Από την πλευρά της περιφερειακής αρχής προτάχθηκε η αναγκαιότητα των συγκεκριμένων έργων για την οδική ασφάλεια, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Βασίλη Γοργόλη να προσπαθεί να προσπεράσει τις ενστάσεις, που έθεσε η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τίνα Ζέκα. Ενστάσεις, όμως, που στην ουσία τους δεν μπορούν να προσπεραστούν, ανεξάρτητα από τη συζήτηση για τη χρησιμότητα των κόμβων και των άλλων έργων.
«Αφού το έργο δημοπρατήθηκε, τι εγκρίνουμε εμείς; Εμείς πρώτα εντάξαμε, μετά δημοπρατήσαμε και μετά ερχόμαστε να δούμε τα περιβαλλοντικά. Κοροϊδευόμαστε;», τόνισε η κ. Ζέκα, ξεκαθαρίζοντας ότι η αναφορά της παράταξης θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) και προαναγγέλλοντας την κατάθεση ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή για το πώς εντάχθηκαν τα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς να υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε, ωστόσο, η στάση των παρατάξεων «Κοινό των Ηπειρωτών» και «Ήπειρος Όλον», που έδειξαν να έχουν ελλιπή γνώση των θεμάτων, με αποτέλεσμα άλλη να είναι η στάση τους αρχικά και άλλη στη συνέχεια, μεταστρέφοντας και την ψήφο τους.
Τόσο ο Θεόδωρος Κορωναίος από το «Κοινό των Ηπειρωτών» όσο και ο Χάρης Λιούρης από την παράταξη «Ήπειρος Όλον», στις αρχικές τους τοποθετήσεις για τη ΜΠΕ του κόμβου στο Επισκοπικό, εστίασαν ότι δεν μπορεί να εξετάζεται κάθε κυκλικός κόμβος αποσπασματικά και θα πρέπει να εντάσσονται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό, φέρνοντας ως παράδειγμα κακής πρακτικής το έργο των δύο κόμβων στο ύψος της Νεοκαισάρειας. Αμφότεροι, ωστόσο, ψήφισαν ναι με επιφυλάξεις.
Στη συνέχεια, ωστόσο, ζήτησαν να αλλάξουν την ψήφο τους, ακούγοντας από την κ. Ζέκα ότι έχουμε ανάδοχο χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, με την αντίδρασή τους να μαρτυρά ότι… έπεφταν από τα σύννεφα. Κάτι, βέβαια, που όφειλαν να το γνωρίζουν, καθώς οι αποφάσεις έχουν ληφθεί στην Οικονομική Επιτροπή, έχουν καταστεί γνωστές με δελτία τύπου της Περιφέρειας και έχουν δημοσιευτεί στα ΜΜΕ, ενώ υπήρχαν και σχετικά ρεπορτάζ τις τελευταίες ημέρες.
Αμφότεροι ψήφισαν αρνητικά για τη ΜΠΕ του κόμβου του Επισκοπικού για το μη νόμιμο της διαδικασίας, ωστόσο η… τρικυμία εν κρανίω συνεχίστηκε με τον Χ. Λιούρη να ψηφίζει θετικά στη ΜΠΕ για τον κόμβο της Λαψίστας, προτάσσοντας τη σκοπιμότητα εκτέλεσης του έργου και προσπερνώντας το θέμα της νομιμότητας, που λίγα λεπτά προηγουμένως είχε σταθεί η αιτία να αλλάξει τη θετική ψήφο σε αρνητική για τον κόμβο του Επισκοπικού. Μεταστροφή, βέβαια, που δεν έμεινε ασχολίαστη από την Τ. Ζέκα, η οποία επεσήμανε ότι η συζήτηση γίνεται επί περιβαλλοντικών ζητημάτων και όχι για τη σκοπιμότητα του έργου, ενώ δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται τυπικό θέμα το ότι βγήκε ένας διαγωνισμός χωρίς περιβαλλοντική γνωμοδότηση.
Την… τύχη να τοποθετείται τελευταίος από την αντιπολίτευση είχε ο Ζώης Γαλατάς από την «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο», ο οποίος απέφυγε τις σκοπέλους, ψηφίζοντας εξ αρχής αρνητικά επί της ΜΠΕ, προτάσσοντας, πάντως, και αυτός τον αποσπασματικό σχεδιασμό και την πληθώρα των κόμβων. «Πιο πολλοί είναι οι κόμβοι στην Ήπειρο, παρά τα μανιτάρια», σχολίασε.

Σχετικά άρθρα

Η πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης και το κομμάτι της Ηπείρου

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Εδραίωση του εχθρικού περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ