ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ακόμη στο περίμενε για την παράταση της Κοινωφελούς

Κενό γράμμα παραμένει προς ώρας η εξαγγελθείσα παράταση του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής είναι να ολοκληρώνεται το χρονικό διάστημα των συμβάσεων και οι εργαζόμενοι να πάνε σπίτι τους, την ίδια ώρα που δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα και στη λειτουργία των δήμων, καθώς ξαφνικά μένουν πόστα χωρίς προσωπικό, με δεδομένο ότι, με την ανακοίνωση της παράτασης, δεν είχε κριθεί σκόπιμο να γίνει σχεδιασμός για ανακατανομή του προσωπικού.
Σε τοπικό επίπεδο, το θέμα ανέδειξε αρχικά ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, κάνοντας γνωστό πως, ελλείψει της ΚΥΑ, τα γραφεία προσωπικού των δήμων προχωράνε ήδη στην απόλυση των εργαζομένων. Μάλιστα, για αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, έχει προγραμματίσει και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΥΠΑ (Δοσίου 6).
«Όλοι ξέρουν ότι οι συνάδελφοι μέσα από το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας προέρχονται από μακροχρόνια ανεργία και με τον μισθό που παίρνουν, δεν καλύπτονται ούτε οι βασικές τους ανάγκες. Την ίδια στιγμή η κατάσταση που επικρατεί στους δήμους είναι εφιαλτική, λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας των δημάρχων να καλύπτουν αυτές τις τρύπες όπως-όπως, με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και με εργολάβους», τονίζει ο Σύλλογος και ζητά να μην γίνει καμία απόλυση, να προκηρυχθούν άμεσα μόνιμες θέσεις εργασίας, επίδομα ανεργίας για όλους, για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία, συνταξιοδοτική αναγνώριση της ανεργίας και κατάργηση των προγραμμάτων «της φτώχειας και της μιζέριας».
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την παράταση του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, ζητά ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, μεταφέροντας την αγωνία του συνόλου των δημάρχων της Ηπείρου αλλά και των εργαζόμενων στους δήμους.
Στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί στον υπουργό Εσωτερικών και στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ο κ. Ντακαλέτσης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα που ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων, με έμφαση σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αλλά και την ενίσχυση της διαδικασίας ένταξης τους στην αγορά εργασίας, καλύπτει τα χιλιάδες κενά σε προσωπικό, των Δήμων μας. Σε αυτό το διάστημα, έληξαν οι συμβάσεις αρκετών ωφελούμενων δημιουργώντας κενά σε νευραλγικούς τομείς. Οι ανάγκες σε προσωπικό, είναι ακόμα πιο οξυμμένες στους ορεινούς Δήμους της Ηπείρου κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς οι αντίξοες καιρικές συνθήκες απαιτούν πολύ περισσότερο προσωπικό. Σε άλλες περιπτώσεις, οι χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί, που μέχρι στιγμής παρουσιάζουν σχεδόν καθολική πληρότητα, δημιουργούν αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό. Αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο του Υπουργείου σας, σας καλώ να επιταχύνετε κατά το δυνατό τις απαιτούμενες διαδικασίες για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης παράτασης του προγράμματος».

Χωρίς προσωπικό το καλοκαίρι

Η έκδοση της ΚΥΑ, πάντως, αργά ή γρήγορα θα γίνει και οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται για διάστημα τεσσάρων ακόμη μηνών.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι έχει ξεκαθαριστεί πως δε θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, οι δήμοι θα μείνουν χωρίς προσωπικό μέσα στο καλοκαίρι και σε μια περίοδο που οι δήμαρχοι θα θέλουν να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.
Ιδίως στους τουριστικούς δήμους, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη, αφού θα μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό σε πολύ κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία τους.
Βάσει των επίσημων στοιχείων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), στο τρέχον πρόγραμμα απασχολούνται συνολικά σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ).
Μάλιστα, από τις συνολικά 25.000 θέσεις του προγράμματος, στους δήμους κατανέμεται το μεγαλύτερο μέρος, αφού καλύπτουν 20.397 θέσεις, ποσοστό 81,6%. Αντίστοιχα στις 13 αιρετές περιφέρειες καλύπτονται 2.566 θέσεις, ποσοστό 10,3 %, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις 348 θέσεις, ποσοστό 1,4 %, ενώ στους λοιπούς φορείς 1.689 θέσεις, ποσοστό 6,7 %.
Η αντίδραση των αιρετών σε μια τέτοια εξέλιξη εκφράστηκε και στο ψήφισμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, μέσω του οποίου ζητείται η διατήρηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς, μέσα από αυτό, οι δήμοι καλύπτουν σήμερα μέρος των μεγάλων αναγκών που έχουν σε εποχικό προσωπικό, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αρμοδιότητες και ευθύνες που τους έχουν δοθεί από το κεντρικό κράτος.
Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ακόμη ότι με δεδομένο πως οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι μεγάλες, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εργαζομένων στους ΟΤΑ που έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν με νέες προσλήψεις, η πρόσληψη εποχικού προσωπικού μέσω του προγράμματος της κοινωφελούς δίνει λύσεις. Λύσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δήμων, που θα επιβαρύνει την καθημερινότητα των πολιτών των τοπικών κοινωνιών.

Σχετικά άρθρα

Το «καλό» σενάριο η αποδοχή της πρότασης της ΚΕΔΕ

Με πρόταση για την πυροπροστασία ακινήτων

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα