ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πονοκέφαλος» η αύξηση των αστικών πυρκαγιών

Η κατακόρυφη αύξηση των αστικών πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη τη χώρα, με την περιοχή μας να μην αποτελεί εξαίρεση, προβληματίζει τις πυροσβεστικές αρχές, που καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως με τα θερμαντικά σώματα αλλά και τα τζάκια.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε ένα 24ωρο, από τις 6 το πρωί της Δευτέρας μέχρι τις 6 το πρωί της Τρίτης, σημειώθηκαν 85 αστικές πυρκαγιές, στις οποίες χρειάστηκε να επέμβουν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες. Μάλιστα, σε ένα ποσοστό περίπου 5% των συμβάντων αυτών, οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες πέραν των κινδύνων για την ανθρώπινη ζωή.
Για τον λόγο αυτό, με αφορμή έναν απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, ο επιχειρησιακός συντονιστής Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Κέρκυρας, Παξών και Λευκάδος του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Δημήτρης Κοντογιάννης επέστησε την προσοχή όλων, ζητώντας να δείχνουν μέριμνα και ευαισθησία απέναντι σε ηλικιωμένα, μοναχικά άτομα, που πολλές φορές κινδυνεύουν σε τέτοιου είδους συμβάντα.
Σε ό,τι αφορά την αντιπυρική περίοδο του 2022, ήταν μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών και στην περιφέρεια της Ηπείρου, αλλά και στις υπόλοιπες περιφέρειες της αρμοδιότητας του επιχειρησιακού συντονιστή. Οι πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν λιγότερες σε αριθμό, αλλά είχαν ως αποτέλεσμα και λιγότερες καμένες εκτάσεις. Από τα σημαντικότερα συμβάντα ήταν αυτό στο Μιτσικέλι και στη Βάλια Κάλντα. Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη, διατέθηκαν περισσότερα εναέρια μέσα πανελλαδικά, ενώ υπήρξαν και μετακινήσεις προσωπικού.
Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την άμεση επέμβαση, ιδιαίτερα σε δασικές πυρκαγιές, έπαιξε και χρήση των συστημάτων παρακολούθησης μέσω καμερών, με τις νεότερες να λειτουργούν με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, δίδοντας ηχητικό σήμα στους αρμοδίους. Ερωτηθείς για το αν θα ενισχυθεί ο εξοπλισμός, ο κ. Κοντογιάννης σημείωσε πως η περιφέρεια προχωρά σε ένα πιλοτικό έργο. «Καλό είναι τα συστήματα αυτά να πάνε σε όλους τους νομούς της Ηπείρου», σημείωσε ο κ. Κοντογιάννης, με στόχο να προστατευθούν και οι περιοχές ιδιαίτερου κάλλους στα παράλια, όπου υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως βέβαια υπήρξε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και συνεχίζεται η μεγάλη επισκεψιμότητα στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου.
Ο κ. Κοντογιάννης σημείωσε τη σημαντική «προσθήκη» της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, τα στελέχη της οποία θα συμβάλλουν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σε περιπτώσεις πλημμυρών, ενώ τόνισε πως «δεν περισσεύει κανείς». Υπογράμμισε δε τη σημασία της αναγνώρισης του έργου τεσσάρων πυροσβεστών – τριών από τις Π.Υ. Ηγουμενίτσας και ενός από τις Π.Υ. Ιωαννίνων – μέσω της βράβευσής τους από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.
«Τους δίνει ώθηση να συνεχίσουν, τους δείχνει ότι κάποιος τους σκέφτεται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντογιάννης και ευχαρίστησε όλο το προσωπικό για τη δουλειά τους, καθώς επίσης όλους τους φορείς και ιδιαίτερα, τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη και τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Μαυρογιώργο για τη συνεργασία.

(Φωτογραφία αρχείου)

Σχετικά άρθρα

Αμεσότερη απόκριση χάρη και στο Agusta Bell

Αποστόλης Τζελέτας

Αρχές Ιουνίου σε επιχειρησιακή ετοιμότητα οι 52 δασοκομάντος

Γεωργία Χαλάτση

«Θα βοηθάμε τους πάντες και θα μας βοηθήσουν και αυτοί»