ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Θα βοηθάμε τους πάντες και θα μας βοηθήσουν και αυτοί»

Οι πυρκαγιές σε μεγάλο υψόμετρο, άνω των 1200 μέτρων, αλλά και οι μετακινήσεις των πυροσβεστικών υπαλλήλων, προκειμένου να συνδράμουν σε άλλες υπηρεσίες, ήταν τα χαρακτηριστικά της φετινής αντιπυρικής περιόδου για την Ήπειρο, κυρίως την περίοδο του Αυγούστου.

Συνολικά, εκδηλώθηκαν 217 πυρκαγιές και κάηκαν περισσότερα από 6.000 στρέμματα δασικής ή χορτολιβαδικής έκτασης στην Ήπειρο, με τις πυρκαγιές στους ορεινούς όγκους, στο Μιτσικέλι και την περιοχή των Πάδων στην Κόνιτσα, να είναι από τις μεγαλύτερες του φετινού καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας Δ. Κοντογιάννης, 73 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στον νομό Ιωαννίνων, 61 στην Άρτα, 38 στην Θεσπρωτία και 45 στην Πρέβεζα. Οι πυρκαγιές σε μεγάλο υψόμετρο απασχόλησαν και την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με τον κ. Κοντογιάννη να κάνει λόγο για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο σε αυτή την έκταση, που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
Συνολικά, ανέφερε πως για την Ήπειρο ήταν μια καλή χρονιά, αν και πάντοτε στόχος είναι να μην υπάρχει καμία ζημιά, ενώ ευχαρίστησε το προσωπικό για τη δουλειά που έκανε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. «Ήταν μια δύσκολη χρονιά με πολλές μετακινήσεις εκτός περιφέρειας. Υπήρξαν ημέρες τον Αύγουστο, που οι περιφέρειες Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας έδιναν συνεχείς ενισχύσεις σε άλλες υπηρεσίες, ωστόσο καταφέραμε και ανταπεξήλθαμε. Στην Ήπειρο ήταν καλή χρονιά, αλλά πάντοτε στόχος είναι να μη γίνονται ζημιές ή όσο το δυνατόν λιγότερες. Πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε καλά, και, παρότι αιμορραγούσαμε καθημερινά, μπορέσαμε και σταθήκαμε όρθιοι και συγχαίρω τα παιδιά για αυτό», τόνισε.
Επίσης, ευχαρίστησε τη διεύθυνση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά τον προϊστάμενο Δ. Μαυρογιώργο και τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη. «Μας έχουν βοηθήσει αφάνταστα. Το καλό αποτέλεσμα γίνεται με τη συνεργασία όλων», δήλωσε και πρόσθεσε πως και με τους δήμους υπάρχει συνεργασία και γίνονται συνεχείς βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την πρόληψη.
Ο προβληματισμός, ωστόσο, δε λείπει, ιδιαίτερα για τις τουριστικές περιοχές στα παράλια της Ηπείρου, όπως η Πάργα, με τον κ. Κοντογιάννη να τονίζει πως απαιτείται ιδιαίτερη αντιμετώπιση, λόγω του μεγάλου όγκου επισκεπτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Πάντως, όπως προβλέπεται και από τον νόμο, υπάρχουν σχέδια εκκένωσης στις τουριστικές μονάδες και τις κατασκηνώσεις, ενώ στόχος είναι πάντοτε και η κάλυψη με εναέρια μέσα, κυρίως από το Άκτιο, για άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, ώστε τυχόν συμβάντα να μη λαμβάνουν έκταση, που θα τα καθιστά δυσκολότερα διαχειρίσιμα.
«Ο σχεδιασμός γενικότερα για τα εναέρια είναι να καλύπτεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιοχή», σημείωσε ο κ. Κοντογιάννης και αναφέρθηκε στην πυρκαγιά στην Αμφιθέα στα Γιάννενα, όπου, λίγο πριν την δύση του ηλίου, το πυροσβεστικό αεροσκάφος έκανε ρίψεις, προκειμένου να προλάβει επέκταση της πυρκαγιάς. «Οποιοδήποτε μέσο έχεις, πρέπει να το αξιοποιήσεις. Εγώ δεν αναλαμβάνω ρίσκο να αφήσω το εναέριο στο αεροδρόμιο, έχοντας την πίστη ότι θα κατασβηστεί από τις επίγειες δυνάμεις μόνο», σημείωσε ο κ. Κοντογιάννης.
Ο κ. Κοντογιάννης ανέφερε, ακόμη, πως η επιβολή διοικητικών προστίμων λειτούργησε αποτρεπτικά για την εκδήλωση πυρκαγιών, ενώ σε σχέση με τη γείτονα χώρα, υπάρχει συνεργασία. Μάλιστα, πρόκειται να υλοποιηθεί πρόγραμμα εκπαίδευσης αλβανών πυροσβεστών, μέσω του πρόγραμμα Interreg και στόχος είναι να γίνει η εκπαίδευση στα Γιάννενα.
Πριν καλά καλά λήξει η αντιπυρική περίοδος, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και τα φαινόμενα πλημμυρών που έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας, όπως την Κέρκυρα, όπου εστάλησαν δυνάμεις και της ΕΜΑΚ. «Ακόμη δεν είχαμε τέτοια θέματα στην Ήπειρο, αλλά διαθέσαμε δυνάμεις στην Κέρκυρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα βοηθάμε τους πάντες και θα μας βοηθήσουν και αυτοί, γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας», κατέληξε ο κ. Κοντογιάννης.

Σχετικά άρθρα

Αυτοκίνητο έπεσε στη λίμνη – σώοι οι τρεις επιβαίνοντες (updated)

Γεωργία Χαλάτση

Αμεσότερη απόκριση χάρη και στο Agusta Bell

Αποστόλης Τζελέτας

«Πονοκέφαλος» η αύξηση των αστικών πυρκαγιών

Γεωργία Χαλάτση