ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αρχές Ιουνίου σε επιχειρησιακή ετοιμότητα οι 52 δασοκομάντος

Ορκίστηκαν τα 52 άτομα που θα στελεχώσουν το Ειδικό Τμήμα Δασικών Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και θα ενισχύσουν τις δυνάμεις της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και των νησιών κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Αρκετοί από τους «δασοκομάντος», όπως αποκαλούνται, εργάζονταν ως εποχικοί πυροσβέστες τα προηγούμενα χρόνια, ενώ επτά άτομα είναι επιστημονικό προσωπικό και συγκεκριμένα δασολόγοι. Αμέσως μετά την ορκωμοσία τους την περασμένη Δευτέρα, πρόκειται να ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους, ώστε αρχές Ιουνίου να βρίσκονται στη διάθεση των πυροσβεστικών υπηρεσιών και να κατανεμηθούν ανάλογα με τις ανάγκες.
Το ειδικό αυτό τμήμα είναι αερομεταφερόμενο, με αεροσκάφος που θα εδρεύει στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και στόχος είναι να υπάρχουν δύο ομάδες σε κάθε βάρδια, ώστε να συνδράμουν όποτε χρειαστεί τις εποχούμενες δυνάμεις, αλλά και το πεζοπόρο τμήμα, που παραμένει αλλά με λίγο μικρότερο αριθμό ατόμων, όπως ανέφερε ο Συντονιστής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων, υποστράτηγος Δημήτρης Κοντογιάννης.
«Περιμέναμε μικρότερο αριθμό ατόμων. Ο αριθμός που κατανεμήθηκε στην περιοχή είναι μεγάλος και θα προσπαθήσουμε σε επιχειρησιακό επίπεδο να αξιοποιήσουμε πλήρως τη νέα μονάδα, με στόχο την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη κατάσβεση προς όφελος βέβαια των πολιτών», σημείωσε, επισημαίνοντας πως η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη, καθώς, όπως ήδη υπάρχουν μηνύματα, θα είναι μεγάλη η επισκεψιμότητα και στους ορεινούς όγκους και στους τουριστικούς προορισμούς.

Εν αναμονή για τα εναέρια μέσα

Σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κατανομή τους, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη, δεν υπάρχει ενημέρωση ότι θα γίνει κάτι διαφορετικό σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αυτό σημαίνει πως αναμένεται να εδρεύουν στα Γιάννενα ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και στο Άκτιο ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.
Ο κ. Κοντογιάννης σημείωσε πως η παρουσία εναέριων μέσων και στα δύο αεροδρόμια σαφώς βοηθά επιχειρησιακά σε περίπτωση συμβάντος, ανάλογα με τον τόπο που αυτό εξελιχθεί. «Το ελικόπτερο στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων είναι πιο χρήσιμο για τον ορεινό όγκο. Θέλουμε να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερος χρόνος μετακίνησης», σημείωσε.

«Να μην αναγκαστούμε να επιβάλουμε πρόστιμα»

Για μια ακόμη φορά, ο κ. Κοντογιάννης έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, υπενθυμίζοντας πως απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς για οποιονδήποτε λόγο, ενώ και οι εργασίες στην ύπαιθρο αλλά και το κάπνισμα των μελισσών πρέπει να γίνεται μόνο με την τήρηση των μέτρων που επιβάλλει η πυροσβεστική διάταξη. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλονται πρόστιμα αλλά και υπάρχει κίνδυνος αυτοφώρου σύλληψης.
«Δεν είναι ευχάριστο για εμάς να επιβάλλουμε πρόστιμα, ειδικά αυτές τις εποχές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντογιάννης, καλώντας τους πολίτες να τηρούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο, αλλά και να ενημερώνουν την πυροσβεστική υπηρεσία αν διαπιστώσουν εκδήλωση πυρκαγιάς, τηλεφωνώντας στο 199 ή το 112.

Σχετικά άρθρα

Αμεσότερη απόκριση χάρη και στο Agusta Bell

Αποστόλης Τζελέτας

«Πονοκέφαλος» η αύξηση των αστικών πυρκαγιών

Γεωργία Χαλάτση

Με δασοκομάντος και συνέργειες η μάχη κατά των πυρκαγιών

Γεωργία Χαλάτση