ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με «δεμένα χέρια» ο ΦοΔΣΑ

Χωρίς «φως» στον ορίζοντα για μια ολοκληρωμένη, ορθολογική και προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος διαχείριση των απορριμμάτων, περνάει ο χρόνος και μετά την τροπολογία που μεταθέτει όλες τις αρμοδιότητες στον περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων, δημιουργώντας ερωτηματικά ακόμη και για το αν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη μέχρι τη λήξη της θητείας του, δηλαδή μέχρι τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, σε έναν χρόνο περίπου.

Και εκεί συντείνουν πολλοί παράγοντες, από την αοριστία της τροπολογίας που δε φαίνεται να ξεκαθαρίζει τις «λεπτομέρειες» ως προς τον τρόπο μεταβίβασης όλων των αρμοδιοτήτων, μέχρι και τις «εσωτερικές» διαφοροποιήσεις στους κόλπους των δήμων της Ηπείρου.
Αυτές αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά σε μία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΦοΔΣΑ που ξεκίνησε, για να διακοπεί μετά από δύο ώρες περίπου, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε απαρτία. Στη συνεδρίαση απουσίαζε το σύνολο των εκπροσώπων των δήμων από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, πλην του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και δημάρχου Δωδώνης Χρήστου Ντακαλέτση, καθώς και πολλά ακόμη μέλη από τις Π.Ε. Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.
Προβληματισμό ωστόσο για το «μέλλον» της διαχείρισης των απορριμμάτων δημιουργούν και τα πολλά αναπάντητα από την τροπολογία ερωτήματα, σχετικά με τη μεταβίβαση της ΜΕΑ, τη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης που δεν φαίνεται να ξεκινά μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και τα οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν.
Στη συνεννόηση με την Περιφέρεια, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, αναφέρθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Νίκος Καλαντζής. Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται συναντήσεις με υπηρεσιακά στελέχη των δύο πλευρών, ωστόσο δεν έχουν δοθεί τα τελικά στοιχεία των σχετικών τραπεζικών λογαριασμών που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης.
Ο μόνος φάκελος που έχει περιέλθει στον ΦοΔΣΑ, είναι αυτός που αφορά το διαιτητικό δικαστήριο, υπέρ του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης, με το πρόστιμο των 3 εκ. ευρώ, μαζί με τις άλλες αρμοδιότητες, να περνά στον ΦοΔΣΑ, ο οποίος, σύμφωνα και με το σχετικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, το ενσωμάτωσε στον προϋπολογισμό του. Το ίδιο και το ετήσιο συνολικό κόστος διαχείρισης που προκύπτει για την ΜΕΑ, ύψους 5,166 εκ. ευρώ, το οποίο κατανέμεται στους δήμους.
Το βασικότερο ζήτημα που «καίει» τους δήμους, είναι η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, με τον Φορέα να ζητά από την Περιφέρεια τον εξοπλισμό, προκειμένου να ξεκινήσει η δοκιμαστική περίοδος. Από την άλλη πλευρά, η Περιφέρεια ζητά να υπάρξει προγραμματική σύμβαση για τη δοκιμαστική λειτουργία, με τον ΦοΔΣΑ να αναλαμβάνει το προσωπικό, μέσω της διερεύνησης προσλήψεων στους δήμους των σχετικών ειδικοτήτων από τον ΟΑΕΔ. Ωστόσο, αυτή η επαφή με τον ΟΑΕΔ έχει καθυστερήσει, αν και δεν απαιτείται πολύς χρόνος όπως ανέφεραν οι δήμαρχοι.
Την εκπόνηση ενός χρονοδιαγράμματος για τη λειτουργία των ΣΜΑ ζήτησαν επιτακτικά ο δήμαρχος Πάργας Ν. Ζαχαριάς και ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει ένας «οδικός χάρτης» για το πώς θα κινηθεί ο Φορέας από εδώ και πέρα.
Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο πως στον προϋπολογισμό του ΦοΔΣΑ έχει εγγραφεί η λειτουργία των ΣΜΑ, ο κ. Ντακαλέτσης ζήτησε να μη δεσμευθεί αυτό το ποσό προκαταβολικά, εκτιμώντας μάλιστα πως δε θα ξεκινήσει εντός του έτους, ενώ επίσης διαφώνησε με τον προϋπολογισμό του κόστους της μεταφοράς υπολείμματος. Η μεταφορά γίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το ΠΔΕ, με τον κ. Ντακαλέτση να ζητά να μεταφερθεί η χρηματοδότηση αυτή στον Φορέα, ώστε να συνεχίσει αυτός να παρέχει την υπηρεσία.
Το θέμα της λειτουργίας των ΣΜΑ δημιουργεί και εσωτερικές διαφοροποιήσεις στους δήμους, με δεδομένο πως οι τρεις δήμοι της Π.Ε. Άρτας και ο Δήμος Ζηρού δε μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στη ΜΕΑ, παρά τη σχετική υποχρέωση, καθώς είναι –όπως τονίζουν- οικονομικά ασύμφορο ή δε διαθέτουν τα οχήματα και το προσωπικό. Αποτέλεσμα είναι να πληρώνουν και τη ΜΕΑ για τα απορρίμματα, που θα έπρεπε να έχουν μεταφέρει, αλλά και την ταφή των απορριμμάτων, που συνεχίζει να γίνεται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής αν και οι τελευταίοι πρέπει να υποδέχονται μόνο υπόλειμμα.
Για τον λόγο αυτό, οι δήμαρχοι Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης και Ν. Σκουφά Ρ. Βαβέτση, ζήτησαν από τον ΦοΔΣΑ με κάθε τρόπο να παραλάβει το εξοπλισμό για τη λειτουργία των ΣΜΑ από την Περιφέρεια, αλλά και να μπει στο τεχνικό πρόγραμμα υπηρεσία για την μεταφορά, ώστε να μην πληρώνουν υπέρογκα ποσά, κάτι βέβαια που οι υπόλοιποι δήμοι πληρώνουν κανονικά για τη μεταφορά των απορριμμάτων τους.
Το ζήτημα αυτό είναι και ένα «αγκάθι» ακόμη μεταξύ των δήμων, με την πλειοψηφία των δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, να έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους με τους χειρισμούς που έγιναν μέχρι σήμερα από τον ΦοΔΣΑ και φαίνεται πως και μετά την τροπολογία και τις επαφές με την περιφερειακή αρχή προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση των αρμοδιοτήτων, συνεχίζουν να κρατούν επιφυλακτική στάση.
Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση θα επαναληφθεί, ενώ φαίνεται πως δεν υπάρχει και μεγάλος βαθμός ετοιμότητας στον ΦοΔΣΑ να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση. Με αρκετά ζητήματα να είναι ανοικτά, χωρίς να ευθύνεται αποκλειστικά ο Φορέας, το μόνο στο οποίο είχε γίνει προετοιμασία, φάνηκε να είναι η εγγραφή στον προϋπολογισμό θεμάτων όπως η λειτουργία της ΜΕΑ και των ΣΜΑ, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί λύση στο πώς θα γίνει κάτι τέτοιο.
Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, πάντως, εκτιμάται ότι θα γίνει η «τριμερής» συνάντηση των εκπροσώπων του Φορέα και της Περιφέρειας με στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, απ’ όπου μπορούν να προκύψουν λύσεις.

Σχετικά άρθρα

Ένα βήμα μπροστά για τους ΣΜΑ

Γεωργία Χαλάτση