O Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Ζίτσας
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα βήμα μπροστά για τους ΣΜΑ

Φως στο τούνελ για ένα από τα σημαντικότερα «αγκάθια» στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, αυτό της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης, φαίνεται πως θα υπάρξει το επόμενο διάστημα, μετά από αρκετές καθυστερήσεις.

Ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου εκκινεί τις διαδικασίες για τον διαγωνισμό, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του δικτύου, που θα έχει ως βασικό όφελος τη μείωση των αποστάσεων και κατά συνέπεια του κόστους της μεταφοράς για τους δήμους της Ηπείρου.

Οι επτά από τους οκτώ ΣΜΑ που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων, έχουν ολοκληρωθεί, με έναν μόνο να εκκρεμεί, λόγω τεχνικών προβλημάτων που υπήρξαν κατά την εκτέλεση του έργου.

Οι ΣΜΑ έχουν παραδοθεί από την περιφέρεια στον Φορέα, ο οποίος στη χθεσινή του συνεδρίαση είχε ως θέμα την έγκριση της μελέτης εργασιών «Λειτουργία των ΣΜΑ Ηπείρου, μεταφορά αστικών στέρεων αποβλήτων και υπολείμματος της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Ηπείρου» που εκπόνησε η διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Αρταίων.

Στη συνεδρίαση υπήρξαν διαφωνίες, καθώς η πρόταση προέβλεπε τη δεκαετή ανάθεση της υπηρεσίας, κάτι που θα σίγουρα θα έχει οικονομικό όφελος, ωστόσο «δεσμεύει» για πολλά χρόνια τις νυν, αλλά και τις επόμενες δημοτικές αρχές, όπως υποστήριξαν αρκετά μέλη του Φορέα.

Ο χρόνος λειτουργίας τελικά θα προκύψει σε δεύτερη φάση, κατά την έγκριση των τευχών δημοπράτησης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φορέα Νίκος Καλατζής, που σημείωσε ωστόσο την ικανοποίησή του γιατί ο Φορέας βρίσκεται σε τροχιά πλήρους λειτουργίας.

«Ο Φορέας πατάει στα πόδια του και υλοποιεί τις υποχρεώσεις του, και αυτό είναι σημαντικό», ανέφερε, προσθέτοντας πως θα εξεταστούν εναλλακτικές προτάσεις, καθώς ούτως ή άλλως ένας τόσο μεγάλος διαγωνισμός είναι χρονοβόρος. Εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ίσως και έξι μήνες και έτσι ο Φορέας θα εξετάσει πιθανά αρχικά έναν διαγωνισμό μικρότερης διάρκειας και αντικειμένου για το μεσοδιάστημα. «Υπάρχουν εναλλακτικές για μικρότερους διαγωνισμούς, θα το εξετάσουμε», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή, όσο πιο γρήγορα μπουν σε λειτουργία οι ΣΜΑ, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για τους δημότες και για τους δήμους, οι περισσότεροι εκ των οποίων μεταφέρουν τα απορρίμματα στο εργοστάσιο. «Οι ποσότητες που διαχειρίζεται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους δύο μήνες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε και η ανάθεση μέσω διαδικασίας διαπραγμάτευσης με έκτακτο χαρακτήρα και αξιοποιώντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις λόγω του covid-19, της μεταφοράς 9.000 τόνων περίπου υπολείμματος της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων.

Πρόκειται για την υπηρεσία για την οποία το προηγούμενο έτος είχε εξασφαλιστεί κονδύλιο ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου από την περιφέρεια Ηπείρου. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 210.000 ευρώ περίπου, οπότε εκτιμάται ότι αφορά μια χρονική περίοδο τεσσάρων μηνών.

Σχετικά άρθρα

Αντιδράσεις για την ανάθεση σε ιδιώτες

Με «δεμένα χέρια» ο ΦοΔΣΑ

«Ο νόμος και η διαπιστωτική πράξη πάσχουν»