ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συμφώνησαν στο «όχι», διαφώνησαν στην επιχειρηματολογία

Ομόφωνα αρνητικά, με συνοπτικές διαδικασίες, γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου επί των φακέλων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργων κατασκευής αιολικών πάρκων σε περιοχές του Δήμου Φιλιατών, κάνοντας δεκτή την εισήγηση της υπηρεσίας, χωρίς ωστόσο να λείψει και μια μικρής κλίμακας αντιπαράθεση με αναγωγή στην περίοδο του Εμφυλίου.

Η μία ΜΠΕ αφορούσε αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 21,6 MW, στη θέση «Πριόνια» και η δεύτερη ΜΠΕ ομαδοποιημένους αιολικούς σταθμούς στις θέσεις «Σταρόδα» (ισχύος 3 ΜW), «Καμήλα» (ισχύος 3 ΜW) και «Καστρί» (3 ΜW).
Πέραν του ότι οι προτεινόμενες περιοχές βρίσκονται εντός ζώνης Natura και θα χρειαστεί να γίνουν μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις για τη μεταφορά και την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, από την πλευρά της Τίνας Ζέκα από τη Λαϊκή Συσπείρωση τέθηκε ως αίτημα και η συμπερίληψη στην απόφαση ότι πρόκειται για ιστορικό τόπο, καθώς εκεί έγινε η μάχη της Μουργκάνας, κατά την οποία οι κυβερνητικές δυνάμεις κατόρθωσαν να καταλάβουν το βουνό, που κατείχαν για πολύ καιρό οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
«Σε αυτό το σημείο έγιναν ιστορικές μάχες στον Εμφύλιο. Εμείς είμαστε στη διαδικασία να ζητήσουμε να κηρυχθεί ιστορικός τόπος. Εκεί σκοτώθηκε κόσμος», ανέφερε, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη να επισημαίνει ότι πρόκειται για θέμα με πολιτική χροιά και δεν είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Περιβάλλοντος, άποψη που τελικά υπερίσχυσε, παρά το ότι η κα. Ζέκα έτυχε στήριξης από την αντιπολίτευση.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Γοργόλης ανέφερε ότι η κήρυξη της περιοχής σε ιστορικό τόπο θα πρέπει να πάρει άλλη διοικητική διαδρομή. «Από τη στιγμή που αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται, δεν μπορούμε να το συμπεριλάβουμε, όπως κάναμε σε άλλες περιπτώσεις, όπως με το ιστορικό ΟΧΙ στον Δήμο Πωγωνίου», σημείωσε.
Μιλώντας γενικότερα για το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανέφερε ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες θα πρέπει ξεκινήσουν τις διαδικασίες για το πού μπορούν να χωροθετηθούν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες, σημειώνοντας ότι έρχονται αιτήσεις με έναν τρόπο άτακτο. «Εμείς πιέζουμε συνεχώς και λέμε ότι πρέπει να μπουν δικλείδες ασφαλείας και το κράτος να αυξήσει το όριο των ανταποδοτικών τελών, να φτάσει έως και το 10%», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η ανάκληση αδειών από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε όσες περιπτώσεις δεν υλοποιούνται οι επενδύσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Οι υπόλοιπες αποφάσεις

Η Επιτροπή, μεταξύ των άλλων θεμάτων, γνωμοδότησε θετικά και επί του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της νέας προγραμματικής περιόδου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, πέραν της θετικής γνωμοδότησης, πρότεινε και έγινε αποδεκτό να καταρτιστεί ένα κείμενο βασικών θέσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο, με επίκεντρο την εισαγωγική τοποθέτηση του αντιπροέδρου, περιφερειακού συμβούλου Θεόδωρου Κορωναίου, το οποίο θα προωθηθεί προς το αρμόδιο Υπουργείο.
Θετικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής και για τους φακέλους ΜΠΕ της μελέτης κατασκευής κυκλικού κόμβου Χαλκιάδες- Καλαμιά Άρτας, της οριοθέτησης- διευθέτησης ρέματος οικισμού Κουκλιών Πωγωνίου, ενός μικρού υδροηλεκτρικού έργου (ισχύος 0,49 ΜW) στο ρέμα «Ντουμνιάσκα» Ανηλίου Μετσόβου (με όρους), της τροποποίησης ΑΕΠΟ της Ιόνιας Οδού ως προς τα συμπληρωματικά υδραυλικά/αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις σε υποτμήμα στα διοικητικά όρια του Δήμου Νικολάου Σκουφά, της επέκτασης πτηνοτροφικής μονάδα δυναμικότητας από 20.000 σε 36.000 ορνίθια στη θέση «Κάμπος» Βαπτιστή Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, της ίδρυσης πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 40.000 ορνίθων κρεατοπαραγωγής σε αγροτεμάχιο αναδασμού Βασιλικού- Γεροπλατάνου- Αγίου Μηνά Δήμου Πωγωνίου και της εγκατάστασης πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 40.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής στη θέση «Σφήκου» Περάτης Δήμου Ζίτσας.

Σχετικά άρθρα

Εδραίωση του εχθρικού περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ

Πρώτοι… ψίθυροι για επαναχωροθέτηση

Γεωργία Χαλάτση

Αναμενόμενο «όχι» στη μονάδα βιοαερίου στη Σκλίβανη