ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μαζί με την ανακύκλωση και η εκπαίδευση

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο του «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων», το οποίο, μάλιστα, θα φέρει το όνομά του, εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το μεσημέρι της Τρίτης, στο πλαίσιο της πολυήμερης επίσκεψής του στα Γιάννενα, στέλνοντας από την πλευρά του ένα μήνυμα για την αναγκαιότητα ενός εντατικού αγώνα για την προστασία της φύσης, την οικολογική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της κοινωνίας.

Το «Πάρκο Ανακύκλωσης» ουσιαστικά αποτελεί δημιούργημα της Μητρόπολης Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Συσκευασιών, ενώ πλέον θα μετατραπεί σε ένα χώρο που θα επισκέπτονται τα σχολεία, όχι σαν εκδρομή, αλλά ως κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Άλλωστε, όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, η άδεια που δόθηκε για να γίνει αυτό το κτίριο είναι για σχολείο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προκειμένου να μαθαίνουν να ανακυκλώνουν και να συμμετέχουν σε όλη αυτή την οικολογική δραστηριότητα.
Επίσης, στον χώρο του Πάρκου αναγέρθηκε και ένα παρεκκλήσι 80 τετραγωνικών μέτρων, αφιερωμένο στον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή, με στόχο τη σύνδεση της ανακύκλωσης με την πνευματική ζωή. Πήραμε την πρωτοβουλία να φτιάξουμε ένα παρεκκλήσιο, έτσι ώστε να αρχίσουμε να μπαίνουμε στο νόημα, ότι όλη αυτή η οικολογική συνείδηση δεν είναι απλά ένας ακτιβισμός, είναι πνευματική ενέργεια που συνδέεται με την πίστη μας, με την ιερά παράδοσή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάξιμος.
Στην αρχή της ομιλία του, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε η όλη προσπάθεια, που σήμερα έχει πολλαπλά οφέλη και για την πόλη, αλλά και για τη Μητρόπολη. «Αρχικά, βάλαμε ένα μηχάνημα στην κεντρική πλατεία και διαπιστώσαμε ότι μέσα σε ένα χρόνο είχαν ανακυκλωθεί περίπου 59.000 μπουκάλια. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι περισσότερα από 59.000 μπουκάλια ανακυκλώνονται κάθε μέρα. Όλο αυτό το εγχείρημα της ανακύκλωσης έχει και ακόμα μία ωφέλεια. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι ωφελούνται βγάζοντας το μεροκάματο τους, καθώς μπορούν να εξαργυρώνουν τα κουπόνια που βγάζουν από την ανακύκλωση. Και παρατηρούμε το φαινόμενο να έχουν εξαλειφθεί όλα αυτά τα σκουπίδια, αλλά και πολλοί άνθρωποι που είχαν άλλες δραστηριότητες, όχι τόσο αγαθές, να ασχολούνται με την ανακύκλωση… Όπως υπάρχουν και πάρα πολλοί άλλοι άνθρωποι, άνεργοι, φοιτητές, που βρίσκουν τον τρόπο να έχουν και μία μικρή βοήθεια… Βεβαίως όλο αυτό το εγχείρημα, συνεπάγεται και αρκετές θέσεις εργασίας, είτε για να περιφρουρούν τον χώρο, είτε για να δημιουργήσουν αυτές τις εγκαταστάσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει και τη δυνατότητα χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών της Μητρόπολης, του Γηροκομείου και των συσσιτίων.
Για έναν χώρο έμπρακτης οικολογικής συμπεριφοράς έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σημειώνοντας πως η ανακύκλωση είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να γίνονται πολλές παρόμοιες προσπάθειες, οι οποίες υπενθυμίζουν το μέγεθος του οικολογικού προβλήματος σήμερα και συμβάλλουν στην ευρύτερη συνειδητοποίηση της ανάγκης αλλαγής και στάσης, απέναντι στο απειλούμενο φυσικό περιβάλλον υπό του ανθρώπου.
«Επαινούμε όσους είχαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία αυτής της Σχολής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα Ιωάννινα και όσους συμβάλουν στην καλή πορεία της. Η οικολογική ευαισθητοποίηση πρέπει να είναι πολυδιάστατη, πρέπει να γίνεται στο σχολείο, στην οικογένεια ,στην εκκλησιαστική κατήχηση μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες ,καμία προσπάθεια στον τομέα αυτό δεν περισσεύει και δεν είναι πολυτέλεια. Με αυτές τις απλές σκέψεις και τα αισθήματα και με χρηστές ελπίδες για την αποτελεσματική λειτουργία της, εγκαινιάζουμε τη Σχολή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο των διδασκόντων και των μαθητών», τόνισε αρχικά.
Σε άλλο σημείο ο Βαρθολομαίος τόνισε: «Έχετε δει ότι στην εποχή μας διεξάγεται ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος εναντίον της φύσεως. Είναι βέβαιο ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη, με δική της υπαιτιότητα, με το πιο δύσκολο και μεγάλο πρόβλημα σε ολόκληρη την ιστορία της. Δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποί μας νομίζουν ότι αρκεί μία περιστασιακή αντιμετώπιση των συνεπειών χωρίς να ενδιαφέρονται για τα αίτια του προβλήματος. Άλλοι εθελοτυφλούν και διακηρύσσουν ότι η φύση έχει τη δυνατότητα να ανανεώνεται συνεχώς και να αυτοθεραπεύεται από τα τραύματα που προκαλεί η ανθρώπινη παρέμβαση. Ως Οικουμενικό Πατριαρχείο είμαστε υπερήφανοι επειδή από το 1989 μέχρι και σήμερα αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης. Προτείνουμε λύσεις βασισμένες στην Ορθόδοξη Παράδοση και Θεολογία».
Μετά την καθιερωμένη κοπή της κορδέλας των εγκαινίων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης περιηγήθηκε στο Πάρκο Ανακύκλωσης και μάλιστα ανακύκλωσε και ο ίδιος.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός Προστασίς του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, οι βουλευτές Μαρία Κεφάλα και Σταύρος Καλογιάννης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Σχετικά άρθρα

Ενίσχυση της Μητρόπολης Ιωαννίνων με 17 κληρικούς

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης

Αρνείται κάθε σχέση με το κόμμα «Νίκη» η Μητρόπολη Ιωαννίνων