ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με δασοκομάντος και συνέργειες η μάχη κατά των πυρκαγιών

Με καλύτερους όρους αναμένεται να ξεκινήσει η νέα αντιπυρική περίοδος, κατά την οποία θα δοκιμαστεί και στην πράξη η συνεργασία των Πυροσβεστικών και των Δασικών Υπηρεσιών για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, κυρίως.

Επιπλέον, στις δυνάμεις πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών πρόκειται να ενταχθεί και η Μονάδα δασοκομάντος, που στην Ήπειρο θα αριθμεί περί τα 50 άτομα, τα οποία θα συνδράμουν στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, στη διενέργεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης, μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και τη χρήση ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου, καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές. Οι Μονάδες αυτές, έξι σε ολόκληρη τη χώρα με 500 άτομα προσωπικό συνολικά, αναμένεται να αναλάβουν δράση από τις αρχές Ιουνίου.

Με δεδομένες τις αλλαγές και κυρίως την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των πυροσβεστικών και δασικών υπηρεσιών, μια αυτονόητη συνεργασία που όμως καθυστέρησε για περισσότερο από δύο δεκαετίες, οι πυροσβέστες των υπηρεσιών της Ηπείρου προετοιμάζονται για τη νέα αντιπυρική περίοδο με αισιοδοξία.

«Είναι ένα πρώτο βήμα για να μπούμε σε μια νέα εποχή, γιατί πλέον είναι αντιληπτό από όλους ότι η πρόληψη και η καταστολή πυρκαγιών χρειάζονται συνεργασία, δεν αρκεί μόνο μια υπηρεσία», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηπείρου Βασίλης Βράστος, επισημαίνοντας ότι οι δασοκομάντος, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τη «δεξαμενή» των εποχικών πυροσβεστών, άρα έχουν εμπειρία, θα συνδράμουν σε μεγάλο βαθμό.

Μάλιστα, υπάρχουν και οι δεσμεύσεις από την πλευρά των υφυπουργών Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, που συμμετείχαν σε κοινή σύσκεψη των πυροσβεστικών και δασικών υπηρεσιών, για ενίσχυση και των δύο με προσωπικό σταδιακά.

Βέβαια, απομένουν ακόμη εσωτερικά ζητήματα να επιλυθούν, όπως είναι το πρωτόκολλο επικοινωνίας, αλλά θεωρείται ότι η συνεργασία των δύο υπηρεσιών θα άρει εμπόδια που υπάρχουν τόσο στην πρόληψη, όσο και κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της πυροσβεστικής. «Θα γίνουμε πάλι μια ομάδα και δε θα αφήσουμε να καεί η Ήπειρός μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βράστος, με την Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, ήδη από πέρυσι, να έχει κινητοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση και εθελοντικούς φορείς αλλά και πολίτες. Μετά από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί ήταν οι πολίτες που ανέλαβαν τον ρόλο της επιτήρησης και παρακολούθησης προκειμένου να υπάρξει άμεση επέμβαση σε τυχόν εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σχετικά άρθρα

Μετακομίζει στην αυτοδιοίκηση ο Βασίλης Βράστος

Αύξηση ακραίων δασικών πυρκαγιών: Πώς θα διαφυλάξουμε τα δάση μας και τη μελισσοκομία;

Έλενα Ζιώγα

Σε επιφυλακή με συνεχείς περιπολίες η Πυροσβεστική