ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θερμό το καλωσόρισμα των Ιωαννίνων στη Μικρή Αμάλ

Φιλόξενος τόπος αποδείχθηκαν τα Γιάννενα για τη Μικρή Αμάλ από τη Συρία, η οποία θα βρίσκεται και σήμερα στην πόλη, που αποτελεί τον δεύτερο σταθμό της στην Ελλάδα -μετά τη Χίο- στο ταξίδι της στην Ευρώπη προς αναζήτηση της μητέρας της.

Σε αντίθεση με τα Μετέωρα, που έκλεισαν τις πόρτες τους στο καλλιτεχνικό δρώμενο, κάνοντας λόγο για «μουσουλμάνα κούκλα» και για «ισλαμικό ομοίωμα» που λειτουργεί ως «δόλωμα» των ΜΚΟ με σκοτεινά κίνητρα, στα Γιάννενα η υποδοχή ήταν θερμή και εκατοντάδες ήταν οι πολίτες που βρέθηκαν στην παραλίμνια περιοχή για την προϋπαντήσουν. Ανάμεσά τους και πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες, που αφού πρώτα υποδέχθηκαν την εντυπωσιακή μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα στο camp του Κατσικά, στη συνέχεια τη συνόδευσαν, με τη συμμετοχή παραδοσιακών μουσικών, από το Πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής». ΄
Τα Γιάννενα έδειξαν τη φιλοξενία τους με έναν ξεχωριστό τρόπο, «φωτίζοντας» με μηνύματα αλληλεγγύης και ελπίδας, μηνύματα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, τη διαδρομή της στην πόλη. Εκατοντάδες φωτεινά κουτιά, τα οποία δημιουργήθηκαν στα εργαστήρια που οργάνωσαν καλλιτέχνες, μέλη της κοινότητας, πολλοί οργανισμοί και φορείς της πόλης, δημιούργησαν μια εντυπωσιακή συμμετοχική εγκατάσταση, την οποία επισκέφθηκε η Αμάλ.
Στον χώρο του «Δ. Χατζής», η 9χρονη Αμάλ επισκέφτηκε την εικαστική έκθεση με τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ένα βήμα μπροστά», με έργα από σχολεία και δομές από όλη την Ελλάδα, ενώ συναντήθηκε με το κοινό, αλλά και με τις φιγούρες του Καραγκιόζη, καθώς η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια παράσταση θεάτρου σκιών από τους Σωκράτη Παππά και το Antrala Theatre, και συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τον Αλέξανδρο Παπαγεωργόπουλο στο κλαρίνο, Θανάση Αξενόπουλο στο τραγούδι και το βιολί, Στάθη Παρασκευόπουλο στα κρουστά, Σταμάτη Πασόπουλο στο ακορντεόν, Παντελή Αγκιστριώτη στο λαούτο και Αλέξανδρο Ριζόπουλο στα κρουστά.
«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ, που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.
Το «Ταξίδι» / ”Τhe Walk” είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά, τα οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.
Η Μικρή Αμάλ, το όνομα της οποίας στη γλώσσα της σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή, ακριβώς για να αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκίνησε από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Το σημερινό πρόγραμμα

Σήμερα Σάββατο, στις 7.30 το απόγευμα, η Αμάλ θα βρεθεί στην πλατεία Μαβίλη, όπου θα γνωρίσει παιδιά και νέους από το Κέντρο Νέων Ηπείρου και θα παίξει μαζί τους ένα «κυνήγι θησαυρού» με διαπολιτισμικό χαρακτήρα, που έχει σχεδιάσει η καλλιτέχνης και παιδαγωγός Αλεξάνδρα Ζώη. Τα παιδιά θα την οδηγήσουν μέσα στο Κάστρο, στον χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας στο Ιτς Καλέ, με την Αμάλ να είναι η επίτιμη προσκεκλημένη σε μία μουσική παράσταση με τίτλο «Μαριγώ και Γιάννος – το Αέναο Πέρασμα», η οποία φτιάχτηκε ειδικά για αυτήν.
Το έργο, που θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ, είναι εμπνευσμένο από το παραδοσιακό, πολυφωνικό, ηπειρώτικο τραγούδι «Ο Γιάννος και η Μαριγώ», που αποτελεί τη μεταφυσική βάση από τον έρωτα στο θάνατο. Φυσικά όργανα, ήχοι της πέτρας και του αέρα, σε νέες συνθέσεις οι οποίες μπολιάζονται με το σύγχρονο χορό σε μια ενιαία δραματουργία. Τη σύνθεση και επιμέλεια του έργου υπογράφει ο Γιαννιώτης Αλέξανδρος Ριζόπουλος.
Πρόκειται για μια μουσική παράσταση, η οποία διαθέτει και ενεργοποιεί πολλά καλλιτεχνικά μέσα: μουσική, λόγο, τραγούδι, κίνηση, χορό, αυτοσχεδιασμό και video art. Εννέα μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, ηθοποιοί και ένας video artist παρουσιάζουν με έναν πρωτόγνωρο και δημιουργικό τρόπο τη γνωστή ιστορία του πολυφωνικού τραγουδιού «ο Γιάννος και η Μαριγώ». Συμμετέχουν οι Παντελής Αγκιστριώτης (λύρα-λαούτο), Βασίλης Ζιγκερίδης (κανονάκι), Γιώργος Πολυχρονιάδης (κοντραμπάσο). Μαρίνα Λιόντου-Μochament (ούτι), Ξανθούλα Ντακοβάνου (τραγούδι και κίνηση), Αθηνά Κυρούση-Salvucci (τραγούδι και κίνηση), Γεωργία Βακάλη (τραγούδι, κρουστά και κίνηση), Ταξιάρχης Βασιλάκος (χορός, ακορντεόν, πρόζα), Κωστής Εμμανουηλίδης (video art). Την πολύτιμη πινελιά του στο κινησιολογικό έβαλε και ο Rafal Habel-Bloodgood.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Κρατήσεις θέσεων στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο τηλέφωνο 2651064065.

Σχετικά άρθρα

Το ταξίδι της μικρής Αμάλ

Υποδοχή της Μικρής Αμάλ με δύο ξεχωριστές δράσεις

Αποστόλης Τζελέτας

Τα Γιάννενα ετοιμάζονται να υποδεχθούν τη Μικρή Αμάλ