ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Υποδοχή της Μικρής Αμάλ με δύο ξεχωριστές δράσεις

Στα Γιάννενα φτάνει αύριο η Μικρή Αμάλ, με την πρωτεύουσα της Ηπείρου να αποτελεί τον δεύτερο σταθμό στο «Ταξίδι» της στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ευρώπη, μετά την άφιξή της στη Χίο.

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ, που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.
Το «Ταξίδι» / ”Τhe Walk” είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά, τα οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.
Η Μικρή Αμάλ, το όνομα της οποίας στη γλώσσα της σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή, ακριβώς για να αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

«Περπατώντας με τις Λέξεις» από τον Κατσικά στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα η Mικρή Αμάλ θα μείνει για δύο ημέρες και οργανώνονται δύο μεγάλες δράσεις, που θα σηματοδοτήσουν το αγκάλιασμά της από την τοπική κοινωνία. Αύριο Παρασκευή οργανώνεται η δράση «Περπατώντας με τις Λέξεις».
Η Μικρή Αμάλ θα ξεκινήσει το απόγευμα τη διαδρομή της στην περιοχή του Κατσικά, όπου την υποδέχεται ο οργανισμός Habibi Works. Γεφυρώνοντας το χάσμα των 8 χιλιομέτρων ανάμεσα στον προσφυγικό καταυλισμό και τα Γιάννενα, τον δρόμο της προς το κέντρο των Ιωαννίνων θα φωτίσουν περισσότερα από 1.500 φωτεινά κουτιά με λέξεις σε μία συμμετοχική εγκατάσταση. Μέσα από ένα γιγάντιο φωτεινό κουτί, οι σκιές ζωντανεύουν και τη συνοδεύουν σε ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινάει από την Ήπειρο και φτάνει σε όλη την Ελλάδα και την Ανατολή. Τα φωτεινά κουτιά δημιουργήθηκαν στα καλλιτεχνικά εργαστήρια που οργάνωσαν καλλιτέχνες, μέλη της κοινότητας, πολλοί οργανισμοί και φορείς της πόλης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εγκατάστασης ανέλαβαν τα μέλη της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (BOWB) Άρτεμις Παπαγεωργίου και Έλλη Λεβεντάκη. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να φτιάξει φωτεινά κουτιά για την Αμάλ, σήμερα Πέμπτη (18.00 – 20.00) και αύριο Παρασκευή (10.00 -12.00), σε μια δράση ανοιχτή στο κοινό στον προαύλιο χώρο του «Δ. Χατζής».
Στις 8 το βράδυ η Αμάλ θα συναντηθεί με το κοινό απέναντι από το Πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής στον παραλίμνιο και θα κάνει έναν μικρό περίπατο στη λίμνη, φτάνοντας στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής», όπου οργανώνεται μια παράσταση θεάτρου σκιών από τους Σωκράτη Παππά και το Antrala Theatre, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τον Αλέξανδρο Παπαγεωργόπουλο στο κλαρίνο, Θανάση Αξενόπουλο στο τραγούδι και το βιολί, Στάθη Παρασκευόπουλο στα κρουστά, Σταμάτη Πασόπουλο στο ακορντεόν, Παντελή Αγκιστριώτη στο λαούτο και Αλέξανδρο Ριζόπουλο στα κρουστά.
Στη δράση συνεργάζονται το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (BOWB), το Antrala Theatre, ο Βυσσινόκηπος, η οργάνωση Habibi Works, η ΑΡΣΙΣ Ηπείρου, το Κέντρο Νέων Ηπείρου, οι οργανώσεις Second Tree και ASB Greece, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, η Θεατρική Συμπαιγνία, το ΚΔΑΠ «To Δέντρο της Γνώσης», το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου, η Φωλιά μας και το Timap Design Studio.

«Ο Γιάννος και η Μαριγώ»: Μια παράσταση για την Αμάλ

Μεθαύριο Σάββατο, στις 7.30 το απόγευμα, η Αμάλ θα βρεθεί στην πλατεία Μαβίλη, όπου θα γνωρίσει παιδιά και νέους από το Κέντρο Νέων Ηπείρου και θα παίξει μαζί τους ένα «κυνήγι θησαυρού» με διαπολιτισμικό χαρακτήρα, που έχει σχεδιάσει η καλλιτέχνης και παιδαγωγός Αλεξάνδρα Ζώη. Τα παιδιά θα την οδηγήσουν μέσα στο Κάστρο, στον χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας στο Ιτς Καλέ, με την Αμάλ να είναι η επίτιμη προσκεκλημένη σε μία μουσική παράσταση με τίτλο «Μαριγώ και Γιάννος – το Αέναο Πέρασμα», η οποία φτιάχτηκε ειδικά για αυτήν.
Το έργο, που θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ, είναι εμπνευσμένο από το παραδοσιακό, πολυφωνικό, ηπειρώτικο τραγούδι «Ο Γιάννος και η Μαριγώ», που αποτελεί τη μεταφυσική βάση από τον έρωτα στο θάνατο. Φυσικά όργανα, ήχοι της πέτρας και του αέρα, σε νέες συνθέσεις οι οποίες μπολιάζονται με το σύγχρονο χορό σε μια ενιαία δραματουργία. Τη σύνθεση και επιμέλεια του έργου υπογράφει ο Γιαννιώτης Αλέξανδρος Ριζόπουλος, ο οποίος είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου και απόφοιτος των τμημάτων Αρχιτεκτόνων (ΑΠΘ) και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΠαΜακ). Ως κρουστός έχει συμμετάσχει σε πλήθος συναυλιών και εκδηλώσεων παραδοσιακής μουσικής, εντός και εκτός συνόρων. Διατηρεί σεμινάρια για τη Ρυθμική και τα Κρουστά της Ανατολικής Μεσογείου. Ως συνθέτης το 2016 παρουσίασε τη μουσική παράσταση «Αουρέκιος, ο Ταχυδρόμος», στην οποία συμμετείχαν 40 και πλέον μουσικοί και καλλιτέχνες. Είναι μέλος των σχημάτων «People of the Wind» και «Alenti» με τους οποίους έχουν δισκογραφήσει την πρώτη τους συνθετική δουλειά υπό τον τίτλο jasmine (2021).
Πρόκειται για μια μουσική παράσταση, η οποία διαθέτει και ενεργοποιεί πολλά καλλιτεχνικά μέσα: μουσική, λόγο, τραγούδι, κίνηση, χορό, αυτοσχεδιασμό και video art. Εννέα μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, ηθοποιοί και ένας video artist παρουσιάζουν με έναν πρωτόγνωρο και δημιουργικό τρόπο τη γνωστή ιστορία του πολυφωνικού τραγουδιού «ο Γιάννος και η Μαριγώ». Συμμετέχουν οι Παντελής Αγκιστριώτης (λύρα-λαούτο), Βασίλης Ζιγκερίδης (κανονάκι), Γιώργος Πολυχρονιάδης (κοντραμπάσο). Μαρίνα Λιόντου-Μochament (ούτι), Ξανθούλα Ντακοβάνου (τραγούδι και κίνηση), Αθηνά Κυρούση-Salvucci (τραγούδι και κίνηση), Γεωργία Βακάλη (τραγούδι, κρουστά και κίνηση), Ταξιάρχης Βασιλάκος (χορός, ακορντεόν, πρόζα), Κωστής Εμμανουηλίδης (video art). Την πολύτιμη πινελιά του στο κινησιολογικό έβαλε και ο Rafal Habel-Bloodgood.
Η σύνθεση του Αλέξανδρου Ριζόπουλου, αδερφού του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρου Ριζόπουλου, ανταποκρίνεται στην πρόκληση της Αμάλ και επιθυμεί μέσα από την πολυμεσική παράσταση να επικοινωνήσει τις βαθύτερες συνδέσεις μεταξύ της σύγχρονης αένας μετανάστευσης και των κοινωνικών στερεοτύπων. Ο Γιάννος τελικά συναντά τη Μαριγώ σε ένα επίπεδο μεταφυσικό και ενώνονται μετά θάνατον χάρη στη συμβολή μιας αθώας εννεάχρονης ψυχής, της μικρής Αμάλ.
«Νιώθω πολύ όμορφα που θα παρουσιάσω αυτό το έργο εδώ, στα Γιάννενα», ανέφερε ο Αλ. Ριζόπουλος σε συνέντευξη τύπου από τα γραφεία της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου».
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Κρατήσεις θέσεων στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο τηλέφωνο 2651064065.

Και μία έκθεση

Στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής» εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή και η εικαστική έκθεση με τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ένα βήμα μπροστά», με έργα από σχολεία και δομές από όλη την Ελλάδα, η οποία θα λειτουργεί έως τις 5 Σεπτεμβρίου καθημερινά, από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες, εικαστικές παραγωγές, κόμιξ, τρισδιάστατες κούκλες, κείμενα και βίντεο, τα οποία δημιούργησαν παιδιά και έφηβοι που συμμετείχαν στα εργαστήρια του «Ταξιδιού» κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η θεματική των έργων έχει να κάνει με τη μετακίνηση των πληθυσμών και το Ταξίδι της μικρής Αμάλ και μας μεταφέρει τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών γύρω από τα σημαντικά αυτά κοινωνικά ζητήματα. Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν από την Unima Hellas, την Αthens Comics Library, την ΑΜΑΚΑ ΜΚΟ αλλά και με αφορμή το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο του Ταξιδιού.
Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πέρασμα της Μικρής Αμάλ μέσω του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο www.walkwithamal.org/el.

Σχετικά άρθρα

Πρόταση για Ιωάννινα- Κακαβιά ως κάθετος άξονας της Εγνατίας

Το ταξίδι της μικρής Αμάλ

Θερμό το καλωσόρισμα των Ιωαννίνων στη Μικρή Αμάλ

Αποστόλης Τζελέτας