ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άναψε η σπίθα για την αναγέννηση του ιστορικού κέντρου

Τη σπίθα για το άνοιγμα του διαλόγου και των παρεμβάσεων με στόχο την αναζωογόνηση του ιστορικού, εμπορικού κέντρου των Ιωαννίνων, αποτελεί η υλοποίηση του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στην περιοχή από τον δήμο Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Μετά και την ενημερωτική εκδήλωση από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου «Τα παλιά Γιάννενα» παρουσίασε στις αρχές και τους φορείς της πόλης τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο, ώστε η περιοχή να ζωντανέψει ξανά, αναθερμαίνοντας και την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

«Το OpenMallείναι μια ευκαιρία να βγει το ιστορικό κέντρο από την αφάνεια. Όμως δεν μπορούμε να μιλάμε γι’ αυτό χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη, για την οποία ο δήμος έχει δεσμευτεί από τον Οκτώβριο του 2019, δεν μπορούμε να μιλάμε γι’ αυτό αν δε φύγει ο κύριος όγκος των οχημάτων. Υπάρχουν προτάσεις ακόμη και για πεζοδρόμηση της Ανεξαρτησίας, δεν ξέρω αν θα πάμε τόσο μακριά, αλλά σίγουρα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είναι δρόμος ήπιας κυκλοφορίας», σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Αναστασία Μπούκα, επισημαίνοντας πως υπάρχει συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και με το Επιμελητήριο, διερευνώντας την χορήγηση κινήτρων ώστε νέοι νέους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην περιοχή.

Επίσης, ο Σύλλογος προετοιμάζεται για δυο δράσεις το επόμενο διάστημα, τη «Γιορτή Παλιάς Πόλης» στα τέλη Σεπτεμβρίου, ένας στόχος που αναβλήθηκε λόγω πανδημίας, αλλά και μια ακόμη εκδήλωση των Οκτώβριο, μετά από πρόταση του συλλόγου «Άλμα Ζωής».

Ενδιαφέρουσες ήταν οι προτάσεις που κατατέθηκαν στον δημόσιο διάλογο, κάποιες εκ των οποίων παρουσίασε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Δημήτρης Κατσάνος.

Οι άξονες πάνω στους οποίους κινούνται οι προτάσεις, είναι η προσβασιμότητα, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η δημιουργία συνθηκών φιλικών για την εμπορική ανάκαμψη, η προσέλκυση νέων δραστηριοτήτων, οι τέχνες και το περιβάλλον, η αξιοποίηση κτιρίων και μνημείων.

Σε πολλές από τις προτάσεις, επίκεντρο είναι η λαϊκή αγορά του Αγίου Νικολάου, η οποία μπορεί να διαμορφωθεί ως χώρος εκλεκτών προϊόντων διατροφής και χειροτεχνικών προϊόντων, καθώς και να φιλοξενεί εκθέσεις και διάφορες εκδηλώσεις. Επιπρόσθετα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, όπου ο επισκέπτης θα βρίσκει εκεί τοπικά προϊόντα διατροφής και όχι μόνο, που αποτελούν μέρος της «ταυτότητας» του τόπου.

Επίσης, υπάρχει η πρόταση για τη δημιουργία ενός δικτύου «Καλλιτεχνικών Κατοικιών» σε κτίρια του ιστορικού κέντρου, κατοικίες που θα φιλοξενούν παραστατικές και άλλες τέχνες, εκθέσεις, εργαστήρια, βιβλιοθήκες κ.λπ.

Μεταξύ άλλων, υπάρχουν προτάσεις για την υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου, για υπαίθριες εκδηλώσεις, για την υιοθεσία πάρκων, για δημιουργία μουσείου αθλητισμού κ.ά.

Βασικό αίτημα αποτελεί ένα μάστερ πλαν, το οποίο θα αναδείξει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες, προτείνοντας λύσεις, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν με συνέπεια μακροπρόθεσμα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αρχοντικό Μίσιου και πλαισιώθηκε από έργα του εικαστικού Λουκά Λούκα, όπου αποτυπώνονται 50 περίπου νεοκλασικά και ιστορικά κτίρια της περιοχής, κάποια εκ των οποίων υπάρχουν ακόμη, ενώ κάποια έχουν καταρρεύσει ή κατεδαφιστεί. Η έκθεση των έργων αυτών έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς μία από τις σημαντικότερες επιδιώξεις και προσπάθειες του Συλλόγου είναι η σωτηρία, αποκατάσταση και ανάδειξη όλων αυτών των ιστορικών κτιρίων, μεταξύ των οποίων και τα χάνια, που έχουν εγκαταλειφθεί και κινδυνεύουν να χαθούν δια παντός.

Σχετικά άρθρα

Δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες η πεζοδρόμηση

Αποστόλης Τζελέτας

Ικανοποίηση για τη μερική πεζοδρόμηση και… προσδοκίες

Περισσότερες ώρες πεζοδρόμησης ζητά ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου