ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες η πεζοδρόμηση

Άδοξο τέλος φαίνεται πως θα έχει η πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας, τουλάχιστον με το διευρυμένο ωράριο που αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, καθώς η πιλοτική εφαρμογή της δεν… ενθουσίασε ούτε τους θιασώτες της.

Μια μεγάλη μερίδα καταστηματαρχών υποστηρίζει ότι όχι μόνο δεν πήρε ζωή η περιοχή μετά τον εξοβελισμό των οχημάτων, αλλά η πεζοδρόμηση και μάλιστα ακόμη και σε ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, συνέτεινε σε μια εικόνα ερημοποίησης. Οι μόνοι, ίσως, που ευνοήθηκαν, ήταν οι ιδιοκτήτες κάποιων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στους θαμώνες τους να απολαμβάνουν τον καφέ ή το ποτό τους, χωρίς να περνάνε οχήματα δίπλα τους.
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αφορούσε τη λειτουργική πεζοδρόμηση τις Κυριακές και καθημερινά από τις 3 το μεσημέρι έως τις 3 τα ξημερώματα, καθώς και παρακολούθηση των δεδομένων από τεχνικό σύμβουλο για 2 +2 μήνες. Τέλος Αυγούστου συμπληρώνεται το πρώτο δίμηνο και επομένως αναμένεται το θέμα να έρθει ξανά στο δημοτικό συμβούλιο για να αποφασίσει τη συνέχιση ή όχι της πεζοδρόμησης για το επόμενο δίμηνο.
Αυτή τη φορά, όμως, στην αίθουσα «Αθανάσιος Τσακάλωφ» δε θα βρεθούν μόνο οι υποστηρικτές της πεζοδρόμησης, αλλά και αυτοί που αντιδρούν, ζητώντας ο δρόμος να είναι ανοιχτός στην κυκλοφορία τουλάχιστον τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. «Το παρόν μέτρο έχει σταθεί τροχοπέδη στο βιοποριστικό μέλλον των επιχειρήσεών μας. Το εμπορικό κοινό έχει μπερδευτεί με το ωράριο, κατά το οποίο είναι κλειστή η οδός Ανεξαρτησίας, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κίνησης, με απώτερο αντίκτυπο τα ταμεία των επιχειρήσεών μας. Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό, γιατί μας ωθεί στην ανέχεια. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην οδό Ανεξαρτησίας είναι ποικιλόμορφες και αυτό είναι που δίνει αυτήν την ιδιαιτερότητα στην περιοχή», αναφέρουν οι υπογράφοντες ως «έμποροι – επαγγελματίες της οδού Ανεξαρτησίας», ζητώντας τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για τη συζήτηση του θέματος και την κατάργηση του πιλοτικού μέτρου έως τότε, καθώς υποστηρίζουν πως δεν είχαν ενημερωθεί για τη συζήτηση του θέματος τον Ιούνιο.
Όπως κάνουν, επίσης, γνωστό, αντιπροσωπεία των εμπόρων της οδού Ανεξαρτησίας συναντήθηκε για το θέμα με τον αντιδήμαρχο Έργων Γιώργο Αρλέτο και με τους επικεφαλής των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμά Μπέγκα και «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, χωρίς κανείς να μπορεί να τους απαντήσει γιατί άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός που μιλούσε για πιλοτική πεζοδρόμηση μετά το πέρας λήξης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων.
«Τόσα χρόνια που η οδός Ανεξαρτησίας ήταν δρόμος, δραστηριοποιούμασταν αρμονικά όλοι, χωρίς κανένα πρόβλημα. Δε θέλουμε να μπούμε σε πολιτικές σκοπιμότητες και μικροπολιτικά παιχνίδια. Πιστεύουμε ότι με διαλογική συζήτηση θα βρεθεί η ιδανική λύση για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Το δίκαιο, εξάλλου, πάντα κερδίζει. Γνωρίζουμε ότι έχουμε την κοινή γνώμη υπέρ μας και γι αυτό και θα τα καταφέρουμε στο τέλος», καταλήγουν.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, η θέση του Συλλόγου Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννινα», που έχει εκφραστεί υπέρ της καθολικής πεζοδρόμησης και άσκησε πίεση για τη διεύρυνση του ωραρίου της πιλοτικής πεζοδρόμησης.
Σε ανακοίνωσή του, φαίνεται να θέτει σε δεύτερη μοίρα το θέμα της πεζοδρόμησης, περιοριζόμενος να ζητήσει ενημέρωση σχετικά με τις μετρήσεις ροών και κυκλοφοριακών δεδομένων, και τάσσεται υπέρ της σύγκλησης έκτακτου δημοτικού συμβουλίου με θέμα όχι μόνο το μέλλον της οδού Ανεξαρτησίας αλλά συνολικά του Ιστορικού Κέντρου, κάτι για το οποίο σημειώνουν ότι υπάρχει δέσμευση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου εδώ και μήνες.
Ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννινα ζητά –εκτός της πεζοδρόμησης- να τεθούν σε συζήτηση το πρόβλημα της κακής υγειονομικής και συνολικής κατάστασης που παρουσιάζουν βρώμικα και επικίνδυνα, παραμελημένα ακίνητα, το θέμα της τοποθέτησης υπόγειων κάδων και μικρών κάδων, της ολοκλήρωσης του φωτισμού επί της οδού Ανεξαρτησίας και των παρόδων της, η προμήθεια του εξοπλισμού του Open Mall και ολοκλήρωση του έργου και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ηχορύπανση, πλήθος τραπεζοκαθισμάτων, κατάληψη κοινόχρηστων χώρων) αλλά και για εμπορικά καταστήματα (τοποθέτηση εμπορευμάτων κατά μήκος των πεζοδρομίων.
«Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μιας περιοχής δεν εξαρτάται μόνο από την κίνηση ή όχι των οχημάτων κάποιες ώρες της ημέρας. Όταν η περιοχή είναι βρώμικη και σκοτεινή, δεν επιτρέπει την εύκολη και ομαλή πρόσβαση σε κατοίκους και επισκέπτες, είναι εγκαταλειμμένη από τους φορείς που είναι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι για την εύρυθμη λειτουργία της, τη διατήρηση της φυσιογνωμίας και του παραδοσιακού της χαρακτήρα, χωρισμένη σε μεν και δε, τότε δυστυχώς τα προβλήματα όχι μόνο δε λύνονται αλλά πολλαπλασιάζονται», επισημαίνει, διατυπώνοντας την πάγια θέση και αίτημα του Συλλόγου από την ίδρυση του να υπάρξει πραγματική διαβούλευση για τα ζητήματα του Ιστορικού Κέντρου, χωρίς προκαταλήψεις και με γνώμονα το κοινό καλό, τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του Ιστορικού Κέντρου, του προστατευόμενου και παραδοσιακού του χαρακτήρα, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του σε εμπορικό και τουριστικό πόλο, φιλικό και ανθρώπινο για τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες της.
Τέλος, μιας και ουσιαστικά βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ζητά απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν σχετικά και να παρουσιάσουν το όραμα και τις θέσεις τους αναφορικά με τον σχεδιασμό τους για το Ιστορικό Κέντρο.

Σχετικά άρθρα

Τέλος στην πεζοδρόμηση της Ανεξαρτησίας από 1η Σεπτεμβρίου

Ικανοποίηση για τη μερική πεζοδρόμηση και… προσδοκίες

Περισσότερες ώρες πεζοδρόμησης ζητά ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου